رشته روانشناسی صنعتی – سازمانی
تاریخچه:
امور شهری و رسیدگی به شهرها و به طور کلی هر جامعه مسکونی انسانی از دیرباز مورد توجه بوده است. در گذشته و قبل از پیدایش شهرها و در جوامع کوچک انسانی شاید ریشسفیدان جامعه و یا به اصطلاح «کدخدایان» تمام امور شهری را به عهده داشتند و به علت کوچک بودن جامعه و فضای زندگی موفق به این کار میشدند. البته این کار به صورت ابتدایی و غیر سازمانیافته خود صورت میگرفت.
با گسترش شهرها و تمایل بشر برای شهرنشینی نیاز به چند سازمان مختلف برای رسیدگی به امور شهری که تعداد آن بسیار زیاد و محدوده آن بسیار وسیع است احساس شد. با پیدایش اولین شهرها شهرداریها نیز آغاز به کار کردند که در ابتدا کارشان نظافت شهری و رفت و روب شهرها بوده است و حیطه وظایف آنها بسیار محدود بوده. شاید جالب باشد بدانید اولین شهرداری در دوران پادشاهی هخامنشی در ایران بوجود آمد.
در تهران و پس از پایتخت شدن این شهر به عنوان مرکز ایران، تهران اهمیت ویژهای پیدا کرد و نیاز به مدیریت شهری احساس شد.
در سال 1286 شهرداری تهران با نام سابق« بلدیه» آغاز به کار کرد. و در آن زمان مسئول نظافت شهری و جمعآوری زباله بود اما با گسترش شهر روند روزافزون ساخت و سازها حیطه وظایف شهرداری بیشتر شد.
اهداف و وظایف شهرداری تهران
شرح وظایف فعلی شهرداریها (مصوب سال 1309) بیش از تکالیف جاری شهرداریها بوده و اغلب این وظایف (مانند تأمین آب و روشنایی شهر، نصب و نظارت برگه قیمت اجناس...) با مشارکت یا توسط دیگر سازمانهای دولتی انجام میشود. لکن بخشی از نیازهای جدید و اساسی مدیریت کلان شهرها (مانند کاهش ترافیک و تسهیل تردد شهرها، حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی هوا، خودکارسازی امور شهروندان و ترویج فرهنگ و رفاه شهری) از وظایف مصوب شهرداریها نبوده و هماهنگی و مشارکت دیگر واحدهای ذیربط با شهرداری کلان شهر مصوب و الزامی نمیباشد که ساماندهی و هدایت مطلوب کلان شهر را نامقدور و بعید نموده و بازنگری قوانین فعلی مدیریت کلان شهرها را ضروری مینماید.
اهم وظایف مصوب فعلی شهرداریها در ذیل آمده است:
ایجاد توسعه، تنظیف، نگهداری و اصلاح معابر و مجاری آب و فاضلاب
پیشنهاد اصلاحات شهری، صدور پروانه ایجاد و اصلاح کلیه ساختمانهای شهر
مراقبت و تشریک مساعی در امور بهداشت اهالی (برای جلوگیری از امراض همگانی و دفع حیوانات مضر)
تأسیس مؤسسات فرهنگی، بهداشتی و تعاونی و مساعدت مالی به انجمنهای تربیت بدنی و خانه و مدرسه
تهیه مقررات صنفی و پیشنهاد آن به شورای شهر و مراقبت در امور اصناف، صدور پروانه کسب اصناف، تعطیلی اماکن بیپروانه و جلوگیری از ایجاد، تأسیس و ادامه کار مشاغل و اماکن غیربهداشتی یا مزاحم
اتخاذ تدابیر لازم برای حفظ شهر از خطر سیل و حریق، احداث ابنیه عمومی مورد نیاز شهر (مانند کشتارگاهها، میدانها، باغ کودکان، ورزشگاه، غسالخانه و گورستان و تهیه وسایل حمل اموات)
اتخاذ تدابیر لازم برای ساخت خانههای ارزان برای اشخاص بیبضاعت و تشریک مساعی با مراکز مسئول حفظ ابنیه عمومی، آثار باستانی، مساجد و غیره
تهیه و تعیین میادین عمومی فروش ارزاق و اتخاذ تدابیر برای فراوانی، مرغوبیت و حسن اداره فروش گوشت و نان شهر و تردد و توقف وسایل نقلیه
پیشنهاد برقراری یا لغو عوارض شهر، تغییر نوع و میزان عوارض، برآورد و تنظیم بودجه و متمم اصلاحیه و تفریغ آن و پیشنهاد و اجرای برنامههای عمرانی (با تصویب شورا)
انجام دیگر امور مصوب شورای شهر
گسترش شهرتهرانآآ
با روند ساخت و ساز شهری و مهاجرت به شهرها و به ویژه تهران و گسترش کلان شهر بزرگ ایران، تهران به مناطق مختلف تقسیم شد. که در حال حاضر به 22 منطقه تقسیم شده است.
شهرداری منطقه 16 بعد از انقلاب اسلامی آغاز به کار کرد مناطقی از جمله نازیآباد، خزانه بخارائی، جوادیه، علیآباد و ... را تشکیل میدهد.
شهردار این منطقه جناب دکتر صبری هستند که مستقیماً از سوی شهردار تهران منصوب میشدند.
شهرداری منطقه 16 خود به 4 ناحیه تقسیم میشود که هر کدام از این نواحی قسمتی از این منطقه را شامل میشود.
ساختمان جدید شهرداری منطقه 16 در تاریخ بهمن ماه 1385 توسط شهردار محترم تهران افتتاح گردید.
آشنایی مکان کارآموزی
ساختمان شهرداری منطقه 16 در میدان بهمن کنار فرهنگسرای بهمن قرار گرفته است.
این ساختمان بسیار زیبا و نوساز است و از 2 قسمت و 2 ساختمان تشکیل شده ، در ساختمان کوچک کنار ساختمان اصلی دبیرخانه و کارگزینی قرار دارد. در جلوی این ساختمان فضای سبز زیبا و در کنار ساختمان پارک بزرگی واقع شده. قسمتهای مختلف ساختمان اصلی در نمودار زیر آمده است
آشنایی با فضای کلی محل کارآموزی:
طبقه دوم
حوزه دفتر شهردار:
تشکیل شده از دفتر جناب آقای شهردار، کار ایشان نظارت بر کارها، مدیریت شهری، ایراد دستور، امضاءها و ...
در حوزه دفتر شهردار رئیس دفتر ایشان مشغول به کار هستند که وظیفه ایشان هماهنگی کارهای جناب شهردار است اعم از ملاقاتها، بازدیدها و نامهها و ... همچنین منشی ایشان برای پاسخگویی به تلفن دریافت پیامهای شهردار و با هماهنگی شهردار پاسخگویی به پیامهاست.
اداره آموزش
اداره آموزش مسئولیت مهم و بسیار کارساز آموزش حین خدمت کارمندان و کارکنان شهرداری را برعهده دارد. در بحث روانشناسی صنعتی و سازمانی بحث آموزش حین خدمت بسیار مهم است و در بالا بردن بهرهوری و تخصص کارکنان، فعالیت مهمی محسوب میشود.
حراست
کارمندان حراست مسئول نظارت بر رعایت قوانین اداری و همچنین رعایت
شئونات اسلامی و تخلفات کارمندان میباشند.
فناوری و اطلاعات
قسمت فناوری اطلاعات قسمتی است که طراحی سایتهای اینترنتی و بروز کردن اطلاعات داخل سایت و هماهنگی تمام شبکههای قسمتهای مختلف اداری شهرداری را عهدهدار است. تأسیس سایتهای جدید و گرفتن اطلاعات از سایتهای دیگر از وظایف این قسمت است.
مشاورین
گروه مشاورین همان طور که از اسمش برمیآید کار مشورت دادن به ارباب رجوع در تمام موارد مربوط به شهرداری را دارد. مشورت در امور ساخت و ساز، مرمت، جواز، پایانکار و ... را عهدهدار هستند.
اداره بودجه:
اداره بودجه مسئول حساب کردن بودجه مورد نیاز شهرداری درخواست این بودجه و تقسیم این بودجه به قسمتهای مختلف و همچنین نحوه استفاده از این بودجه را دارد. همچنین این اداره مسئول تصویب بودجه برای قسمتهای مختلف نیز میباشد.
معاونت هماهنگی و برنامهریزی:
این معاونت به عنوان یکی از معاونین شهردار مسئول هماهنگی و برنامهریزی کوتاه، میان و بلندمدت را عهدهدار هستند. این اداره بعد از برنامهریزی برای یک دوره کاری مسئول هماهنگی برای اجرای این برنامهها هستند.
کارشناس حقوقی و اداره حقوقی:
این اداره که از کارشناسان حقوقی و حقوقدانان در امور شهرداری و شهرسازی تشکیل شده مسئول رسیدگی به مسائل حقوقی و موانع پیش روی شهرداری در اجرای برنامهها و طرحها میباشد. در واقع این کارشناسان وکلای شهرداری به حساب میآیند. موانع حقوقی و احقاق حق توسط این کارشناسان انجام میشود.
مشاور شهردار در امور ایثارگران:
این واحد کار رسیدگی و مشاوره در امور ایثارگران که در شهرداری کار میکنند و یا ارباب رجوع که خود از ایثارگران است و مشکلی دارد که توسط شهرداری حل میشود را دارد. این واحد رسیدگی به کارهای خانوادههای شهدا، جانبازان، آزادگان و رزمندگان را عهدهدار است.
بازرسی:
این واحد برای نظارت و بازرسی در امور شهرداری منطقه 16 توسط شهرداری مرکز تعیین شده. وظیفه این واحد نظارت و بازرسی و برخورد با تخلفات و همچنین گزارش تخلفات به شهرداری مرکز میباشد.
طبقه اول:
قائم مقام
نفر دوم بعد از شهردار قائم مقام منطقه میباشد که برای کمک به شهردار و همچنین در غیاب شهردار کارهای ایشان را انجام میدهد.
روابط عمومی
روابط عمومی شهرداری منطقه 16 در طبقه اول قرار دارد که این واحد گرفتن پیامهای 1888 که پایانه ارتباط با مردم شهرداری تهران هست همچنین بررسی مشکلاتی که مردم با تلفن 137 شهرداری مطرح میکنند، گرفتن پیشنهادات و انتقادات و نظرات مردم، گرفتن فکس و ابلاغیهها و انتقال آن به واحدهای مربوط و اطلاعرسانی برای مردم و کارکنان است.
(جداول در فایل اصلی قابل مشاهده است)