مقدمه:
با رشد علم و همچنین به وجود امدن ذائقه هاوسلیقه ای گوناگون وبا متعدد شدن نیاز آدمی مواد غذایی خام طبیعی جواب گوی نیاز بشری نشد و از آنجا بشربا اجرای روشهاوشیوه های متعدد توانسته است نیاز های غذایی خود را بر اورده ساخت.
انسان برای تبدیل وساخت این گونه مواد غذایی خام نیاز به دستگاه ها وتجهیزات دارد.ماکارونی نیز محصولی است که مواد اولیه آن آرد و آب است که توسط دستگاه ها با همدیگر مخلوط شده اند تبدیل ماکارونی می شود .
اکنون ما می خواهیم وظیفه فنی یک کارخانه غذایی که عبارتست از تبدیل مواد خام فساد پذیر حاصل از مزارع باغات و غیره به یک فراوردههای غذایی پایدار ، بعنوان مثال تبدیل یک ماده خام غیرخوراکی (آرد )به یک فراورده خوراکی (ماکارونی ) تبدیل کرد .
نقش اقتصادی یک کارخانه مواد غذایی ، عبارتست از افزودن ارزش محصولات خام (یا به عبارتی تولید محصولی با ارزش افزوده بالا ).
دادن سود به سرمایه گذاران ، اشتغال زایی جهت مدیران ، گارگران و مزرعه داران ، فراهم نمودن زمینه فعالیت برای تولید کنندگان وسازندگان ترکیبات مصرفی ، مواد بسته بندی و ماشین الات .
بازار مصرف ملاحضات اقتصادی ، نیروی انسانی مورد نیاز ، مبنای طراحی کارخانه شرح فرایند و جدولهایی که حاوی اطلاعاتی در رابطه با هزینه کلی کارخانه (سرمایه گذاری اولیه مورد نیاز )هزینه ماشین آلات ، مووارد جانبی وهزینه جانبی می باشند .
اکنون می خواهیم اطلاعاتی درباره کارخانه ماکارونی 114 شیروان شرح دهیم
موقعیت جغرافیایی این کارخانه واقع در کیلومتر6 جاده شیروان، قوچان است .
جواز های کسب این کارخانه شامل 1.پروانه ساخت 2. پروانه بهره برداری و پروانه تولید 4. پروانه مسئول فنی است .
بدون پروانه مسئول فنی هیچ کاری برای این کارخانه نمی شود انجام دهیم زیرا این پروانه در گرو پروانه های مسئول کنترل کیفیت یا مسئول فنی اداره نظارت است .
شماره ثبت این کارخانه 185 است وتاریخ تاسیس این کارخانه شامل دو مرحله است 1. در تاریخ 1374 عملیات کلنگزنی انجام شد در سال 6/6/1379 به بهره برداری رسید و در سال 1380 موفق به دریافت مهر استاندارد ملی شد که با رعایت استاندارد 213 ، 2393 از علامت استاندارد ایران برای فرآورده های ماکارونی رشته ای با نام تجاری 114 استفاده می کند .
ظرفیت اسمی و ظرفیت عملی این کارخانه 5 تن در روز 125 در ماه و 1500 تن درسال است .
نیرو های انسانی که در این کارخانه مشغول به کار هستند شامل 26 نفرند که این 26 نفر در قسمت های مختلف کارخانه مشغول به کار هستند
1. 7 نفر در قسمت تولیدکارخانه مشغول به کارند
2. 4نفر در قسمت بسته بندی کارخانه مشغول به کارند
3. 5نفر در قسمت برش کارخانه مشغول به کارند
4. 1 نفر مسئول تاریخ زدن است
5. 4 نفر مسئول کارهای جانبی وحمل واگن ها هستند
6. 4 نفر مسئول نگهداری و پخش هستند
7. 1 نفر هم که مسئول کنترل کیفیت به عنوان مهندس شیمی صنایع غذایی در کار خانه مشغول به کار است و25 نفر دیگر نیروی ماهر در کار هستند
همه این کارکنان طبق قانون کار حقوق دریافت میکنند که کل حقوق دریافتی این 25 نفر 40000000 ریال است .
سرمایه:
سرمایه اولیه این شرکت 60000000 ریال بود .
در حال حاضر کل سرمایه این شرکت 4500000000 ریال است که این سرمایه شامل 3000000000 ریال سرمایه ثابت و 1500000000 ریال سرمایه متغییر است
تاسیسات :
این کارخانه شامل تاسیسات حرارتی است در اینجا تاسیسات سرمایش بدرد نمی خورد و هر چه که وجود دارد تاسیسات گرمایش است که نحوه گرمایش به شرح ذیر است:
گرمایش در داخل موتور خانه انجام میشود . دیگ ها که در زیر آنها شعله روشن است آب را گرم می کند چرخه دیگ آبی را که گرم میشود را توسط پمپهایی دور کارخانه و داخل خود گرم خانه می چرخاند و نیز آب دور دستگاههای سه سیلندر وچهار سیلندر می چرخاند که گرمایش از این طریق گرفته میشود . فن ها کار می کنند و گرمای تولید شده را به جریان در می آورند . پس ابتدا آب داخل دیگها گرم می شود و این آب گرم که داخل دیگها است توسط پمپهایی دور خود گرمخانه می چرخاند گرمای آن را خود گرمخانه ها می گیرند و باز آبی که نسبتا سرد شده میریزد داخل خود دیگها که این چرخه پیوسته ادامه دارد . درزیر لوله هایی که گرما را در داخل قسمت تولید انتقال میدهند را مشاهده می کنید
(تصایر در فایل اصلی موجود است)
تجهیزات:
تجهیزات این کارخانه که شامل انبار مواد اولیه ذخیره آرد است که شکل آن را در زیر می بینید
ودر داخل سالن تولید دستگاههای سه سیلندر و چهار سیلندر ماکارونی وجود دارد که شکل آن را در زیر می بینید
قیچی طرح برش ماکارونی وجود دارد که یک نواخت می کند ماکارونی ها را که شما می توانید شکل آن را در زیر مشاهده کنید
در داخل کارخانه دستگاه وکیوم وجود دارد که عمل خلا گیری را انجام میدهد که تصویر آن در زیر نمایان است
واگن های حمل ماکارونی که ماکارونی ها را به داخل گرم خانه ها هدایت میکنند ودر قسمت انتهای سالن محلی که درآنجا ماکارونی را برش و بسته بندی می کنند که شما می توانید تصویری از این دستگاهها را در زیر ببینید
زمین کارخانه:
زمین این کارخانه به مساحت 2 هکتار است که زیر بنای کارخانه 1500 متر است که این 1500 متر شامل: انبار مواد اولیه، انبار تولید ، سالن تولید ، سالن گرم خانه ،سالن دپو ، سالن محصول بسته بندی است که در بخشی از قسمت سالن بسته بندی، سالن کامپیوتر ، سالن کنترل کیفیت ، آزمایشگاههای شیمی و میکروبی مستقر است .
قسمت اداری این کارخانه در قسمت جداگانه ای از کارخانه وجو دارد که تصویر آن را در ذیل مشاهده می کنید
مراحل تولید:
دراین قسمت از کارخانه بعد از اینکه ارد رضای قوچان وارد کارخانه می شود،به داخل انبار مواد اولیه می اید و در درون مخزنهای مخصوص ذخیره ارد نگهداری میشود
بعد از ذخیره ارد در مخزنهای مخصوص،پیرپس که دارای لوله های خار پیچی است ارد را به قسمت سالن تولید هدایت می کند.
اب و ارد در قسمت سالن تولید با یکدیگر مخلوط میشوند .که این شروع یک مقدمه کاری است
بتا کالائن به عنوان یک پیش ویتامین تثبیت کننده رنگ ،رنگ زرد ماکارونی را شفاف میکند که این شفافیت سازی رنگ زرد کهربایی به ماکارونی میدهد .بعد از اینکه مراحل فوق انجام گردید عمل وکیوم انجام می شود که خلا در داخل خود رشته ها ایجاد میکند که اگر این خلا صورت نگیرد حبابهای ریزی به خود میگیرد که یک فرم نا جوری به رشته میدهد .رشته بعد از اینکه حالت مخصوص خود را گرفتند واگن ها یا دستگاه های حمل ماکارونی می ایند و ماکارونی ها را روی ریل های مخصوص به حمل می گذارند و بعد از ان به داخل انبار سالن گرمخانه ها برده میشود.که دما دراینجا 50درجه همراه با رطوبت است