تحقیق مقاله حقوق همسایگان در سیره و سخن نبوى(ص)

تعداد صفحات: 15 فرمت فایل: word کد فایل: 3830
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: تحقیق مقاله حقوق و فقه
قیمت قدیم:۵,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲,۹۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله حقوق همسایگان در سیره و سخن نبوى(ص)

    حقوق همسایگان در سیره و سخن نبوى(ص (

    ضرورت بحث

    پس از خانواده که کوچک ترین و اساسى ترین تشکل اجتماعى انسان ها به شمار می آید, افرادى که در یک محل گرد هم مىآیند و با یکدیگر همسایه مى شوند با وحدت, وفاق و معاشرت ها و روابط عاطفى مى توانند پاسدار بعد انسانى و ارزشى و ضامن استحکام و استوارى واحد اجتماعى خویش باشند.

    اسلام براى همسایگان همچون خویشاوندان, حقوقى قایل شده که اگر کسى بخواهد آن ها را نادیده انگارد یا ضایع نماید, گناهکار, خاطى و متجاوز است. در آیه 36 از سوره نسإ, خداوند از انسان مسلمان و بنده راستین و با اخلاص خود مى خواهد که پس از اطاعت و عبادت او, حق بندگان دیگر و آداب معاشرت را مراعات کند و در واقع طبق این آیه, خداوند نسبت به حق خویش و حقوق انسان ها ده فرمان بسیار مهم صادر نموده است که بند ششم و هفتم آن, در خصوص همسایگان دور و نزدیک است که اولا رعایت حقوق آنان طبق مفاد این آیه, عمل نمودن فرمان واجب الهى است و ثانیا این رفتار در ردیف پرستش خداوند و شرک نورزیدن به او آمده است. مفسرین براى (جار ذى القربى) و (جار جنب) که در این آیه آمده, بررسى هاى گوناگونى ارائه داده اند.(1) به همین دلیل, امام صادق(ع) فرموده است:

    ((علیکم بحسن الجوار فان الله عزوجل امر بذلک(2); بر شما باد به خوش همسایگى پس به درستى که خداوند بدان امر کرده است)). آن فروغ فروزان در فرموده اى دیگر شیعیان را به این موضوع توجه داده است:

    ((رسول اکرم(ص) براى پرهیزگارى, اهتمام در راه دین, راستى در گفتار, اداى امانت, سجده طولانى و خوش رفتارى نسبت به همسایه, مبعوث شده اند.))(3)

    پیامبر اکرم(ص) نیز به مسلمین توصیه نموده اند: ((اگر خواستار آن هستید که پروردگار و فرستاده اش شما را دوست بدارند, وقتى امانتى به شما سپردند آن را ادا کنید و در سخن و گفتار صداقت را در نظر داشته و با همسایگان خود به نیکى رفتار کنید.))(4)

    حد همسایگى, حقوق همسایگان

    رسول اکرم(ص) در خصوص حد همسایگى فرموده اند: ((کل اربعین دارا جیران من بین یدیه و من خلفه و عن یمینه و عن شماله(5); تا چهل خانه از رو به رو, پشت سر, طرف راست و سمت چپ, همسایه محسوب مى گردند.)) از رسول اکرم(ص) در باره حد همسایگى سوال شد, فرمودند: ((حد الجوار اربعون دارا(6); حد همسایگى چهل خانه است.)) ابن قدامه روایت مرسله اى از عایشه نقل کرده که در آن آمده است از نبى اکرم(ص) از حد همسایگى سوال شد که همین جواب را دادند.(7)

    امام صادق(ع) فرموده است: مردى از انصار نزد رسول اکرم(ص) آمد و عرض کرد: خانه اى از فامیلى خریده ام و نزدیک ترین همسایه ام کسى است که به خیرش امیدى ندارم و از شرش هم مصون نمى باشم. رسول خدا(ص) به حضرت على(ع) و ابوذر فرمود: که در مسجد فریاد بزنند: ((ایمان ندارد کسى که همسایه او از شرش در امان نیست.)) پس سه بار این مطلب را گفتند. بعد از آن با دست خود اشاره فرمودند تا چهل خانه از پس و پیش و راست و چپ.(8)

    اگر مردم این توصیه ها را مراعات کنند و وظایف خویش را در مورد همسایگان تا چهل خانه انجام دهند و حقوق متقابل در مورد این چهل خانه رعایت شود, مردمى که در شهرک ها, محله ها, روستاها و چادرهاى عشایرى زندگى مى کنند, تا مسافت قابل ملاحظه اى به دلیل رفتارهاى پسندیده نسبت به همدیگر از زندگى توإم با آرامش, مودت, اطمینان و اعتماد متقابل برخوردار خواهند شد و چنین پدیده اى بر رشد عاطفى, فرهنگى, بهبود ساختار اجتماعى و اقتصادى این نواحى اثر خود را خواهد بخشید. و افراد بسیارى قادرند دشوارىها و ناملایمات را پشت سر نهند یا در هنگام گرفتارىها به یارى هم بشتابند و از معضلات زندگى یک دیگر گره گشایى کنند.

    البته یادآورى مى گردد افرادى که در همسایگى ما به سر مى برند, بنا به اعتقادات و خویشاوندى, بر سه دسته قرار مى گیرند. چنانچه در روایتى آمده است:

    ((قال النبى(ص) الجیران ثلاثه جار له حق واحد و جار له ثلاثه حقوق و جار له حقان فالجار الذى له ثلاث حقوق الجار المسلم ذو الرحم فله حق الجوار و حق الاسلام و حق الرحم و اما الذى له حقان فالجار المسلم له حق الجوار و حق الاسلام و اما الذى حق واحد فالجار المشرک.))(9)

    نبى اکرم(ص) فرمود: همسایگان به سه دسته تقسیم مى شوند: نخست, همسایه اى که در سه محور برگردن ما حق دارد; حق همسایگى, حق خویشاوندى و حق اسلام (برادر دینى), دوم, همسایه اى که داراى دو حق است; حق همسایگى و حق برادر ایمانى. سوم, همسایه اى که داراى حق همسایگى است و آن, همسایه مشرک مى باشد.

    در نهج الفصاحه به نقل از رسول اکرم(ص) آمده است: پس همسایه اى که یک حق دارد, او کم حق ترین همسایگان است.(10)

    در روایت دیگر که از پیامبراکرم(ص) نقل شده است پس از دسته بندى همسایگان به سه گروه مورد اشاره در خصوص همسایه اى که یک حق دارد, آمده است:

    ((ومنهم من له حق واحد الکافر له حق الجوار(11); دسته اى تنها یک حق دارند و آن, کافر است که وظیفه ماست حق همسایگى را نسبت به وى مراعات کنیم.))

    ملامحسن فیض کاشانى مى گوید: پس بنگر که چگونه براى فرد غیر مسلمان به محض همسایگى, حقوقى ثبت گردیده است!(12)

    دقت در این تقسیم بندى, موید آن است که تعهد و مسئولیت ما تا حدى در مورد همسایگان فراگیراست که حتى اگر کافر یا مشرکى در جوار ما مسکن داشته باشد, در ارتباط با او باید وظایف حقوقى, اخلاقى و رفتارى خود را انجام دهیم و کوتاهى در عملى ساختن حقوق مذکور, بیانگر خللى در جنبه هاى اخلاقى و معاشرت ماست.

    رسول اکرم(ص) فرموده است: دانى که حق همسایگى چیست؟ سوگند به خدایى که جان محمد در ید قدرت و فرمان اوست, به حق همسایه نرسد جز کسى که خداوند بر وى رحمت کرده باشد.(13)

    خاتم رسولان(ص) در تشریح حق همسایه فرموده است:

    ((حق الجار ان مرض عدته و ان مات شیعته و ان استقرضک إقرضته و ان اصابه خیر هنإته و ان اصابته مصیبه عزیته و لا ترفع بنإک فوق بنائه فتسد علیه الریح))(14)

    حق همسایه آن است که اگر بیمارى به وى روى آورد, عیادتش نمایى و اگر مرگش فرا رسید, در تشییع جنازه او شرکت کنى و اگر از تو قرض خواست, از پرداخت آن امتناع نکنى و اگر شادمانى در زندگى اش رخ داد, بر او تبریک گویى و در مصائب و ناگوارىها و در ناراحتى هاى او شریک باشى و بناى خویش را از کلبه وى فراتر نبرده و او را از نسیم هوا محروم نکنى.

    و در حدیث دیگرى ضمن اشاره به این موارد, تإکید شده)) چون میوه اى خریدى, مقدارى به او هدیه دهى و اگر نمى خواهى این کار را کنى, آن میوه را پنهانى به منزل ببر و فرزندت را همراه میوه (در حال خوردن میوه) بیرون خانه نفرست که فرزند او آزرده شود. و بوى غذایت او را آزرده نکند (از این که نمى تواند آن غذا را فراهم سازد, ناراحت نشود.) مگر این که مقدارى برایش بفرستى.))(15(

    رسول اکرم(ص) هشدار داده اند: هرکه خانه اى بنا کند که مردم ببینند و بشنوند, در روز قیامت آن خانه را تا طبقه هفتم زمین از آتش پرنموده و در گردنش اندازند و هیچ چیز او را نگه ندارد تا به قعر جهنم فرو غلتد. پرسیدند: یا رسول الله! ساختن خانه براى ریا یعنى چه؟ فرمودند: یعنى بیش از میزان نیاز و حاجت, ساخته است تا بدین وسیله بر همسایگان مباهات کند و بر برادران دینى فخر فروشد.(16)

    نقل کرده اند که روزى پیامبر اکرم(ص) همراه صحابه از جایى عبور مى کردند, ساختمان بزرگ قبه مانندى را دید و پرسید: این بنا به چه کسى تعلق دارد؟ گفتند: از آن مردى انصارى است. بعد از چند روزى صاحب خانه مزبور به محضر آن بزرگوار شرفیاب گردید, حضرت از وى روى برتافت; متوجه شد که پیامبراکرم(ص) از دست وى ناراحت شده است, دلیل آن را از برخى صحابه جویا شد, آن ها ماجراى ساختمانى را که وى احداث کرده, مطرح کردند. او هم برگشت و بناى مورد اشاره را تخریب کرد. حضرت محمد(ص) وقتى بناى تخریب شده را مشاهده کرد, شادمان گشت و فرمود: این گونه بناها براى ساکنان محل و سایه همسایگان ایجاد زحمت مى کند(17); البته ساختمان وسیع اشکالى ندارد ولى در میان بناهاى محقر و کلبه هاى فقیران, احداث ساختماى مجلل هم از لحاظ زندگى عادى همسایگان را ناراحت مى کند و هم اوضاع عاطفى و مناسبت هاى آنان را تحت تإثیر قرار مى دهد. خانه هاى با ارتفاع زیاد در میان مساکن کم ارتفاع غیر از آن که صاحبش را دچار کبر و غرور مى کند و طبق روایات متعدد, منزلگاه شیطان است, برخانه هاى دیگران اشراف پیدا کرده و زمینه هاى نگاه حرام و تیرهاى زهرآگین گناه را فراهم مى سازد; هوس ها را تحریک مى کند و گاهى موجب خلاف هاى خطرناکى مى شود که امکان دارد آبروى صاحب خانه را ببرد. برافراشتن خانه اى مرتفع و مجلل در میان بناهاى عادى, خود نشانه اى از تفرقه و پراکندگى هم است.

    اول همسایه, بعد خانه

    یکى از پدیده هایى که در روابط همسایگان دخالت دارد و مى تواند بر مناسبات متقابل آنان اثر بگذارد, منزل مسکونى است. دیدگاه اسلامى براین نکته اصرار مى ورزد که همسایگان در آرامش و آسایش اهل خانه دخالت دارند و حتى مى توانند بر رشد عاطفى, اخلاقى و فکرى والدین و فرزندان اثر بگذارند. از این جهت, قبل از انتخاب خانه اى در هر محله اى, لازم است اوضاع همسایگان و مجاورین منزل مورد نظر, بررسى شود و از صلاح بودن افرادى که مى خواهیم در کنارشان زندگى کنیم و احیانا با آنان رفت و آمد داشته باشیم, اطمینان حاصل نماییم. رسول اکرم(ص) به پیروان آیین اسلام تإکید مى فرماید: ((التمسوا الجار قبل شرىالدار;(18) قبل از خرید خانه در باره همسایه تحقیق کنید.(( 

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله حقوق همسایگان در سیره و سخن نبوى(ص)

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

     

    ر.ک: تفسیر غریب القرآن, منسوب به زید بن على بن الحسین(ع), تحقیق محمد جواد الحسینى جلالى, ص ;170 تفسیر ابوالفتوح رازى, ج 3, ص 177 و ;176 تفسیر القرآن الکریم, سید عبدالله شبر, ص ;114 تفسیر المیزان, ذیل آیات 4236 سوره نسإ و لسان التنزیل, به اهتمام مهدى محقق, ص 193 و 192.

    2 . بحارالانوار, ج 71, ص 150 و وسائل الشیعه, کتاب جهاد با نفس.

    3 . آداب معاشرت از دیدگاه معصومین, شیخ حر عاملى, ترجمه محمدعلى فارابى, ص 17.

    4 . میزان الحکمه, ج 2, ص 190 و نهج الفصاحه, ص 110 و 463.

    5 . کافى, ج 2, ص ;699 وافى, ج 1, ص ;351 وسائل الشیعه, ج 8, باب 90 از احکام العشره, حدیث اول; المحجه البیضإ, ج 3, ص ;427 لئالى الاخبار, تویسرکانى, ج 3, ص ;7 ذخیره العباد, ج 3, ص 54 و مجمع الزوائد, ج 8, ص 144.

    6 . نهج الفصاحه, ص ;284 مجمع البیان, ج 2, ص 45 و احیإ علوم الدین, غزالى, ج 2, ص 212.

    7 . این نکته را آیه الله محمد على اسماعیل پور در مقاله خود آورده است. (ر.ک: آموزگار جاوید, ص 324)

    8 . وسائل الشیعه, ج 8, باب 86, از احکام العشره, حدیث اول.

    9 . المحجه البیضإ, ج 3, ص ;422 نصایح, آیه الله مشکینى, ص 130 و جامع الاخبار, ص 387.

    10 . نهج الفصاحه, ص 281.

    11 . مستدرک الوسایل, ج 2, ص 79.

    12 . المحجه البیضإ, ج 3, ص 422.

    13 . کیمیاى سعادت, ج 1, ص 428.

    14 . نهج الفصاحه, ص 291.

    15 . اصول کافى, ج 2, ص ;666 بحارالانوار, ج 82, ص ;94 مستدرک الوسایل, ج 2, ص ;79 تنبیه الغافلین, ص 106 و میزان الحکمه, ج 2, ص 195.

    16 . حلیه المتقین, علامه مجلسى, ص 446.

    17 . مجمع البیان, ج 7, ص 198 و سیستم اجتماعى اسلام, کوثر نیازى.

    18 . کلمات نغز محمد(ص), ص 9.

    19 . کشف الغمه فى معرفه الائمه, على بن عیسى اربلى, ج 2, ص 26 و 25 و علل الشرایع, ص 181.

    20 . خصال صدوق, ج 1, ص 179.

    21 . المحجه البیضإ, ج 3, (آداب الصحبه و المعاشره), ص 423.

    22 . نهج الفصاحه, ص 25.

    23 . المحجه البیضإ, ج 5, ص ;125 الحکم الزاهره, ص 421 و کیمیاى سعادت, ج 1, ص 427.

    24 . تنبیه الغافلین, ص 106 و نهج الفصاحه, ص 573.

    25 . نهج الفصاحه, ص 286.

    26 . جهادالنفس, شیخ حر عاملى, ترجمه على صحت, ص 42.

    27 . نهج الفصاحه, ص 27 و کلمات نغز محمد(ص), ص 22.

    28 . نهج الفصاحه, ص 32.

    29 . آثار الصادقین, آیه الله صادق احسان بخش, ج 2, ص 376.

    30 . نهج الفصاحه, ص 463.

    31 . مجموعه ورام, ج 1, ص 24.

    32 . نهج الفصاحه, ص 14.

    33 . نزهه النواظر, ص 23 و 45.

    34 . فروغ ابدیت, جعفر سبحانى, ج 1, ص 315و314.

    35 . سفینه البحار, حاج شیخ عباس قمى, ج 1, ص 414 و ;413 نخبه الانوار فى هدایه الابرار, مولوى همدانى, ص ;77 تنبیه الغافلین, ص 106, نهج الفصاحه, ص 546.

    36 . الاصابه فى تمییز الصحابه, ج 2, ص 460 و ج 4, ص ;322 زهرالربیع, ص 89 و مجالس المومنین, قاضى نورالدین شوشترى, ج 1, ص 646.

    37 . الکافى, ج 2, (باب حق الجوار), ص ;667 وافى, ج 1, ص 350 و ذخیره العباد, جزء 3, ص 53.

    38 . سفینه البحار, ج 1, حدیث فاطمه زهرا(س)

    39 . نهج الفصاحه, ص 24 و المحجه البیضإ, ج 3, ص 425

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت