تحقیق مقاله نگاهی بر تاریخچه احزاب سیاسی در ایران

تعداد صفحات: 37 فرمت فایل: word کد فایل: 2579
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: تحقیق مقاله علوم سیاسی
قیمت قدیم:۶,۷۰۰ تومان
قیمت: ۴,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله نگاهی بر تاریخچه احزاب سیاسی در ایران

    چکیده: نگاهی بر تاریخچه احزاب سیاسی در ایران که از سالهای مشروطه با تشکیل  حزب اجتماعیون عامیون به رهبری حیدر عمو اوغلی اشکال سازمان یافته ای بخود گرفت، تا به امروز بیانگراین مهم است که تشکیل احزاب در کشور دارای موانع ساختاری، تاریخی، فرهنگی و قانونی جدی است.

    فراز و فرود ساخت یابی و ساخت شکنی احزاب، سازمانها و گروه های سیاسی درایران خواه در دوره مشروطه، خواه دوره پهلوی ها و خواه در عصر جمهوری اسلامی، همگی نشانگر ضرورت آسیب شناسی شکل گیری احزاب سیاسی در ایران می باشد. دراین راستا مطالعات نسبتا متنوع و گاه جسته گریخته ای صورت گرفته است که چندان نیز وافی مقصود دلیل یابی و مسئله شناسی عدم شکل گیری و نهادینه شدن تحزب یا پلورالیزم سیاسی نبوده است. بدین معنا که هنوز پرسش های بسیاری بدون پاسخ دقیق باقی است: چرا با همه قدمت ۱۰۰ ساله احزاب سیاسی سوسیالیست، آزادیخواه، ملی گرا، و حتی دینی، هنوز در ساختار حزبی با مشکلات عدیده سازمانی، و کنشی روبرو هستیم؟ مهمترین مسائل آسیب شناختی تحزب و سازمانگرایی سیاسی درایران برای ایجاد و ساماندهی مشارکت سیاسی در جامعه ایران امروز چیست؟

    طرح مسئله

    بیش از یکصد سال از تاسیس اولین حزب بمعنای امروزین آن درایران می گذرد و سلسله احزاب متعددی درطول این سده اخیر تشکیل، رشد و افول کرده است. دراین رهگذر برخی از احزاب به نقش های تاریخی خواسته یا ناخواسته ای نیز پرداخته اند که سیر تحولات سیاسی و اجتماعی ایران را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است. بااینحال، ساختار و شاکله دستگاه حزبی درایران هنوز مبتلابه مسائل و مصائب چندی است: از نظر درونی، تمرکزگرا، ناپایدار، آسیب پذیر و رابطه مدار است وکمتر به ضوابط حزبی و انضباط سازمانی اقتدا کرده است. از نظر بیرونی نیز متصل به طبقه اجتماعی خاصی نبوده و با گرایش نخبه گرایانه یا توده گرا فقط توانسته است در برهه هایی به نقش آفرینی بپردازد. همچنین ساختار غیردمکراتیک قدرت و نهاد سیاست درایران در طول عصر مشروطه، دوران پهلوی ها و جمهوری اسلامی زمینه شکوفایی و رشد و فراگیر سازی سازمان و سازوکار نهاد حزبی بعنوان ابزار دمکراتیزه کردن و مدنی شدن حقوق سیاسی وشهروندی را تضعیف کرده است.

    از اینرو مسئله محوری دراین مقاله تمرکز بر این موضوع است که پس از گذشت یکصد سال و وقوع چندین شبه جنبش و انقلاب در ایران و طلوع و افول احزاب خرد و کلان بسیار هنوز حزب بمعنای مدرن، با سازوکارهای دمکراتیک، پایدار و موثر در جامعه ایران وجود ندارد.

    سوال اصلی

    - چرا احزاب سیاسی در ایران نمی توانند کارویژه های حزبی مانند تجمیع و تبیین منافع را به خوبی انجام دهند؟

    - آیا ساختار سیاسی- اجتماعی جامعه ایران مانع از تشکیل و نهادینه شدن آن شده است؟

     - آیا فرهنگ عمومی و سیاسی- اجتماعی نخبگان و لایه هایی از طبقه متوسط جامعه ایران مانع از شکل گیری نهاد موثرحزبی در جامعه ایران شده است؟

    - آیا تاخر فرهنگی و تاریخی تشکیل احزاب درایران و یا زود هنگام بودن تشکیل آنها در فرایند مدرنیزم در ایران سبب ساز چنین فرازو فرود های فروکاهنده ای شده است؟

    بررسی برخی شواهد و تحلیل مشخصه های مرتبط با پرسش های مذکور دراین نوشتار در محدوده زمانی عصر
     حاضر و بطور خاص در دهه اخیر می تواند زمینه ساز آسیب شناسی مسائل حزبی در ایران امروز باشد.

    اهمیت و ضرورت مسئله

    بی تردید اطلاق مسئله به روند تحولات حزبی درایران و مسئله وار دیدن این پدیده سیاسی و اجتماعی نیازمند دلایل توجیهی و طرح اهمیت موضوع است که برخی از اهم این دلایل عبارتند از:

    -از نظر توسعه ای، فرایند دمکراتیزه شدن و افزایش مشارکت های مردمی در تصمیم سازی های سیاسی و
     اقتصادی و بطور کلی مدیریت جامعه برای بهتر زیستن و رفاه عمومی نیازمند ساخت یابی احزاب و سازمان های سیاسی پایدار و فراگیری است که بتواند آحاد مردم را در درون خود شکل داده و از توده گرایی فاصله گیرد. ازاینرو با توجه به اینکه هنوز چنین فضایی برای رشد و توسعه نهادهای مدنی ازقبیل احزاب فراهم نشده است بررسی پیرامون دلایل و تبعات آن به عنوان یک مسئله می تواند زمینه ساز توسعه سیاسی شود.

    -  از نظر ساختی و کارکردی نیز هدف از تشکیل احزاب، سازماندهی رابطه میان دولت و مردم برای مدیریت بهتر و مشارکتی جامعه مدنی است و دراین راستا سازوکارهای دمکراتیکی برای توسعه دمکراسی در جامعه ضروری است. از این منظر نیز ساختار وکارکرد احزاب سیاسی با همه تجربه نسبتا طولانی و فرازو فرود های بسیار هنوز فاقد خدمات رسانی مطلوب است. ازاینرو بعنوان یک مسئله، قابل توجه و بررسی است.

    چارچوب تحلیلی در بررسی دلایل ناکامی توسعه سیاسی و نهادینه شدن احزاب درایران بررسی های زیادی صورت گرفته است که بخش بزرگی از آنها بصورت مقالات و سخنرانی ها عمدتا درپی بازکاوی آسیب شناختی آن بوده است. «ادموند برک» فیلسوف انگلیسی قرن ۱۸، حزب سیاسی را «هیئتی از مردم که به خاطر پیشینه و منافع ملی با کوشش مشترک، براساس برخی اصول سیاسی مورد توافق، متحد شده‌اند» تعریف می‌کند. «شومپیتر» نخستین و مهم‌ترین هدف هر حزب سیاسی را تسلط بر دیگران (افراد یا حزب) جهت نیل به قدرت و ماندن در آن می‌داند. «جوزف لا‌پالومبار» و «مایرون وینر» چهار شرط اساسی برای حزب برمی‌شمرند: ۱) وجود تشکیلا‌ت پایدار مرکزی ۲) وجود شعبه‌هایی که مرکز پیوند و ارتباط داشته باشند ۳) پشتیبانی مردم ۴) کوشش برای دستیابی به قدرت سیاسی. ( میربد، ۱۳۸۳) دربحث از احزاب سیاسی اساسا تقارن و همبستگی جدی، ارگانیک، دیالکتیکی و تاریخی بسیاری میان پلورالیزم، دمکراسی، لیبرالیزم فلسفی، روشنگری دینی و فرهنگی ازیکسو و انقلابهای بورژوایی وصنعتی، کارگری و شکل گیری طبقات نوین مبتنی بر شیوه تولید سرمایه داری وجود دارد. مروری بر تاریخ تحولات سیاسی در اروپا نشانگر تموج سهمگین آرا و اندیشه و منافع قدرتهای گروهی و سازمانی بسیاری بوده است که تدریجا سامان امروز را یافته است و عضویت در این سازمان های سیاسی بصورت نهاد های مدنی از زمره حقوق مسلم شهروند مدرن اروپایی وامریکایی محسوب می شود. از ابتدای تحولات سیاسی ایران در طول سالهای پس از مشروطیت تا امروز سازمانها و احزاب سیاسی بسیاری شکل یافته و پس از طی دورانی از فعالیت و اقدامات سیاسی و اثرگذاری بر تحولات محیطی، یا سامانشان ناسامان گردیده یا در سامانی نوین و در حال گذار به حیات خود ادامه می دهند. این تاثیرات نیز محصول طبیعی تعامل و ارتباطات متقابل این سازمان ها و نهاد قدرت در جامعه ایران است. به بیان دیگر وجود سازمان های سیاسی رویارو و معطوف به دستیابی بر قدرت در قالب اپوزیسیون سامان یافته، پایدار و مؤثر دارای همبستگی و ارتباط دو سویه ای با ساختار و کارکردهای نهاد دمکراسی در هر جامعه ای است. این دو وجه عبارتند از:

    الف) از یکسو فقدان نهاد و نمادهای دمکراسی می تواند زمینه ساز عدم پایایی اپوزیسیون سازمان یافته و مؤثر
     گردد. در چنین وضعیتی سازمانها و احزاب سیاسی بصورت محافل سیاسی غیر رسمی یا زیرزمینی فعالیت خود را آغاز می کنند و تشکیلات غیر رسمی خود را نیز در شرایط مخفی و خفقان سامان می دهند. بدیهی است که در این شرایط امکان تمرین اندیشه و عمل دمکراتیک برای ساختار و سازوکارهای درونی این گونه سازمانهای سیاسی نیز مهیا نبوده و آفت های خاص خود را بدنبال دارد. همچنین در فضای اختناق و سرکوب آموزش عملی و نظری نیز دارای محدودیت هایی است که می تواند منجر به یکسویه نگری و عمل گرایی بدنه و تشدید فضای نخبه گرایی در درون این سازمان ها گردد. سانترالیزم و ظهور نمادهای غیردمکراتیک در این موقعیت نیز از دیگر برآیندهای ناگزیری است که می تواند ماندگاری و پویایی این سازمانها را در معرض خطر قرار دهد. بی تردید در افق گسترده، ارتباط این سازمانها با هواداران خود نیز می تواند دستخوش نوعی روابط رمه- شبانی گردد که دارای آثار منفی و ناپایداری است که در شرایط آزاد و شکست فضای اختناق خود را نمایان می سازد. نمونه این پیامد آسیب شناختی را می توان در شرایط انقلابی سال ۵۷ نیز مشاهده کرد. ب) از سوی دیگر از منظر اثر گذاری اپوزیسیون بر فرایند دمکراسی می توان این پیامدهای آسیب ساز را دنبال کرد. بدیهی است رشد غیرطبیعی سازمانها و احزاب در شرایط اختناق چنان فضایی را فراهم می آورد که برای شکل گیری نهادهای دمکراسی و نهادینه شدن آن مخاطره انگیز است. ضعف تحمل اندیشه دیگران و میل به تک صدایی و یکتانگری را می توان در درون همین سازمانها نیز ردیابی کرد. بسیاری از این سازمانها که روزگاری تمام هم و تلاش خودرا معطوف شکستن فضای اختناق و خودکامگی می کردند در اولین فرصت گشایش فضای سیاسی با سهم خواهی های مفرط و تاکتیک های غلط نه تنها نیروی سیاسی و مردمان هوادار خود را قربانی سیاست های غلط خود می کنند، بلکه در میان مدت زمینه بازتولید فضای سرکوب و بازسازی اختناق دیرپا را فراهم ساخته و تمام بافته ها را پنبه می کنند. نزاع های سیاسی و نظامی سازمانها در ابتدای سالهای انقلاب را می توان نمونه هایی از توالی چنین فضای آسیب زایی بر شمرد. ( طایفی، ۱۳۸۴)دراین زمینه تاجیک برای طرح مسئله از چند سوال بنیادین آغاز می کند:

    …" آیا جامعه ایرانی ، اساسا"، استعداد بر تابیدن «رقابت سیاسی سالم و قاعده مند» را دارا است؟

    آیا فرهنگ سیاسی ما، حامل دقایق و هنجارهای مترتب بر بازی و رقابت مسالمت آمیز حزبی است؟

    آیا ادغام «سیاست» و «ایدئولوژی» در این مرز و بوم نوعی انسداد، تصلب و عصبیت را جایگزین «عقلانیت»در پهنه کنش و واکنش های سیاسی نکرده است؟آیا فرهنگ عمومی قانون گریز، استبدادگرا، فردگرا،کلام محور (دو انگار)، خودی و دگرساز، قداست پرور، «فصل»گرا و «وصل» ستیز ما ایرانیان، ترجمه عینی و عملی خودرا در قالب رقابت های سیاسی«جدایی طلب»، «قهرآمیز» و «فراق مسلک» نیافته است؟چرا به رغم گذشت یک سده از تجربه فعالیت سیاسی، بازیگران سیاسی ایرانی، کماکان، متصف به صفاتی همچون «آستانه پایین تحمل و جذب»، «آستانه بالای دگر سازی و طرد»، « استعداد پایین پیوست جمعی» ، «استعداد بالای گسست فردی»، «بی آستانگی قانونی» و... هستند؟

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله نگاهی بر تاریخچه احزاب سیاسی در ایران

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    1 -مقاله ساختار استبدادی....، همان

    2- حسین تبریزنیا، همان

    3- همان مقاله، به نقل از کتاب از سید ضیا تا بختیار

    4 -جان فوران، همان

    5- بفرض در مرامنامه حزب دمکرات اشاره به تربیت سیاسی، حقوق مدنیّه، قانون انتخابات، ‌قضاوت، امور روحانی، معارف، دفاع ملّی و اصول اقتصادی شده است.  در اینجا مختصری از مقدمه این مرامنامه آورده می شود تا اهدافی را که در ذهن بانیان این حزب و پدران ما در این مقطع بوده است بهتر نشان داده شود. در مقدمه آمده است که : تحت تاثیر ترقیاّت عالم که پیشرفت آلات و ادوات صناعی و روابط تجاری برای بشر به ارمغان آورده است حرکات حرّیت پرستانه ملل مختلف دنیا نیز توسعه یافته و همچنان رودخانه رفته گشته است و غفلت زدگانی را که در اطراف و اکناف مانده اند با سیلان خروشان شسته و می برد. قرن بیستم برای مشرق زمین همان است که قرن هفدهم برای ممالک غربیه بود. بنا براین ایران که در خانواده بشریت یک اولاد قدیم است ممکن نیست از این تغییرو تحولات بماند. این حزب از نوعی اندیشه های ناسیونالیستی و لیبرال دمکراسی برخوردار بود که متاثر از اندیشه های انقلاب 1905مشروطه در روسیه و انقلابهای پارلمانی اروپا و آمریکا بوده است

    6 .... این حزب شکل تکامل یافته شعبه ایرانی جمعیت مجاهدین در مشهد بود که  پس از مشروطیت در نظامنامه ان تجدید نظر شد و مسائل مذهبی را نیز با احتیاط بیان کرده است.

    7 جان فوران ،‌همان

    8  احزاب سیاسی و توسعه نیافتگی جامعه ایران 1320-57، مجله ایران فردا- شهریور 1372

    9  روزنامه کارگزاران، گزارش کنگره حزب اعتمادملی، شنبه 27/7/ 87، اشاره به سخنان آیت الله موسوی بجنوردی در مراسم سخنرانی این حزب. در ادامه سخنرانی  خود ایشان اضافه کرده اند : حزب و تحزب در نظام ایدئولوژیک و مکتبی از ضروریات است و بر اساس آنچیزی که بعنوان حزب در قران آمده استبه معنی انحصار نیست، ممکن است احزاب زیادی باشند که از مصادیق حزب الله باشند. ....در حقیقت بودن حزبی مکتبی در نظامهای اسلامی وظیفه نظارت وهشدار رابرای آنان بهمراه دارد و باعث می شود آن نظام از مقررات مکتب و سیستم حکومت اسلامی و سیره رسول منحرف نشود.

    10 مقاله، ساختار استبدادی حکومت پادشاهی و عدم رشد احزاب سیاسی در ایران، فصلنامه راهبرد- شماره 10 بهار 75

    11 حسین تبریزنیا، همان

    12 مقاله ساحتار استبدادی .....، همان

    13 در اعلامیه آیت الله کاشانی آمده است که بر عموم برادران مسلمان لازم است که برادران در راه جهاد اکبر همت محکم بر بسته و برای آخر بار به صاحبان سیاست استعمار ثابت کنند که .... ملت مسلمان ایران به هیجیک از بیگانگان اجازه نخواهد دادکه ... استقلال آنان راپایمال نماید و....تبدیل به ذلت و سر شکستگی شود.

    14 نیکی کدی، نتایج انقلاب ایران، انتشارات ققنوس، 1383

    15 مقاله – تحزب : وفاق یا نفاق اجتماعی، مجله ایران فردا ،‌شماره 31 سال 1371

    16 اشاره به مقاله کیهان هوائی تحت عنوان :‌ایا احزاب مصالح ملّی را در نظر دارند؟ شماره مرداد 1380

    17 حسین تبریزنیا؛ ‌همان

    -  تاجیک، علی،۱۳۸۳، موانع تحزب در ایران سخنرانی در سیزدهمین همایش فصلی خانه احزاب
    http://www.ir-ph.org/ArticlesArchive.aspx
    - ثروتی، مژگان، آسیب شناسی گذار به دولت دموکراتیک توسعه گرا (۶) ،
    http://sociology.mihanblog.com/More-177.ASPX
    - ثروتی، مژگان، آسیب شناسی گذار به دولت دموکراتیک توسعه گرا (۲)،
    http://sociology.mihanblog.com/More-140.ASPX
    -ثروتی، مژگان، آسیب شناسی گذار به دولت دموکراتیک توسعه گرا (۴)،
    http://sociology.mihanblog.com/More-155.ASPX
    -حجاریان، سعید، ۱۳۸۵، احزاب ایرانی ؛توده‌گرا، نخبه‌گرا، موج سوار ، گفت‌وگو با نامه،
    http://www.nashrieh-nameh.com/article.php?articleID=839
    -سعیدی، گلناز، ۱۳۷۷، شکل گیری احزاب سیاسی درایران، اطلاعات سیاسی و اقتصادی، شکاره ۱۹۳-۴ صص. ۹۸ تا ۱۱۱
    http://www.ir-ph.org/library/BookOnline/pbooks/98.pdf
    -شاه اویسی، حسین، ۱۳۸۵، موانع شکل‌گیری و رشد احزاب در ایران، نامه،
    http://www.nashrieh-nameh.com/article.php?articleID=844
    -طایفی، علی؛ نیم نگاهی برآسیب شناسی اپوزیسیون خارج از کشور،
    http://sociology.mihanblog.com/More-117.ASPX
    -علمداری، کاظم ، ۱۳۸۵، معمای ناپایداری احزاب، ، نامه،
    http://www.nashrieh-nameh.com/article.php?articleID=836
    - قانون فعالیت احزاب ، انجمنهای سیاسی و صنفی و انجمنهای اسلامی یا اقلیتهای دینی ، آئین نامه های اجرایی مربوطه ( مصوب ۷/۶/۱۳۶۰) روزنامه رسمی شماره ۱۰۶۷۶ / تاریخ ۳۰/۷/۱۳۶۰ و شماره ۵۷۰۸۲ / تاریخ ۱۶/۷/۱۳۶۰ :::
    - مدیر شانه‌چی، محسن، ۱۳۸۳، موانع سیاسی تحزب در ایران ،
    http://www.nasle-pooya.com/modules.php?name=Tutorials&op=viewtut&id=35
    -میربد ،مهدی ، ۱۳۸۳،حزب از کجا می‌آید؟
    http://www.ir-ph.org/ArticlesArchive.aspx
    -یزدی، ابراهیم ، ۱۳۸۵،آسیب‌شناسی تحزب در ایران نامه،
    http://www.nashrieh-nameh.com/article.php?articleID=835

     

    .

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت