پرورش جهانی تیلاپیا
باعث شده که تولید سالیانه آن به مرز 800000 تن رسیده و پس از کپور ماهیان به عنوان پر محصول ترین ماهی پرورشی مطرح شوند.
تیلاپیای نیل T.niloticus یکی از اولین گونه های پرورشی ماهی در دنیا بوده که طبق اسناد موجود قدمت پرورش آن به 3000 سال قبل در مصر باستان می رسد.
خصوصیات این ماهی که آن را برای پرورش ممتاز می کند عبارتند از؛
مقاومت این ماهی به شرایط کم آبی.
تنوع خوراکی بسیار بالا به طوری که ازغذاهای بسیاری به صورت جایگزین بهره می گیرد
کنترل دو فاکتور در پروش این ماهی بسیار مهم است؛
این ماهی گرمابی دمای زیر 52 F°-50 را تحمل نمی کند.
بلوغ این ماهی بسیار زودرس است.
این ماهی که نوعی cichlid محسوب می شود بومی آفریقا است و بر حسب رفتار تولید مثلی اش به سه جنس تقسیم می شود؛1. Oreochromis 2. Sarotherodon 3.Tilapia
که امروزه گونه Oreochromis niloticus niloticus از جنس Tilapia به عنوان مهمترین گونه پرورشی در نظر گرفته می شود.
خصوصیات: این ماهی از نظر شکل ظاهری شبیه خورشید ماهیان می باشد اما از نظر داشتن خط جانبی منقطع از خورشید ماهیان متمایز است.
از دو پهلو فشرده است و باله پشتی بلندی دارد.باله های پشتی، لگنی و مخرجی دارای خار هستند.تشخیص ظاهری این ماهی توسط باندهای رنگی موجود در باله دمی میسر است
تغذیه: تغذیه این ماهی از نوع گیاهی و توسط دندان های حلقی و هضم توسط اسید معده با pH کمتر از 2 صورت می گیرد.
چرخه زندگی:
لانه سازی و پناه گرفتن.
تخم ریزی ، لقاح تخم ها و انتقال تخم ها به دهان والد ماده.
تفریخ تخم ها پس از حدود 5 روز(وابسته به دما).پس از این مرحله تخم ها تا جذب کیسه زرده در دهان والد ماده باقی می مانند.
خروج نوزادان از دهان و جایگزینی آنها در گوشه ای از استخر.
تحریک نمو تخم های بعدی توسط خروج نوزادان از دهان انجام می گیرد
شرایط محیطی:
مقدار شوری(ppm)
نوع ماهی
15
Nile Tilapia
20
Blue Tilapia
دو نمونه تیلاپیا که در روبرو آورده شده است از نوع Brackish(شورزی) هستند، که مقدار آن ذکر شده است.
همان طور که اشاره شد F °52-50 آستانه تحمل آنها است و در زیر F °63 تغذیه متوقف می شود.دمای مطلوب (optimum) برای زندگی اش F °88-75 است.
شوری مطلوب این ماهی Mg/Lit 1 است.این ماهی حداقل در آبی به شوری ۰۳Mg/Litزندگی می کند.
بازه تحمل pH در این ماهی 5 تا 10 است.
ملاحظات:
در دمای C° ۲۲در طول سال تولید مثل به طور دایم صورت می گیرد و در دمای زیر C° ۲۲تولید مثل فصلی است.
مراقبت پدری وجود ندارد و پدیده چند همسری در بین نرها مرسوم است به طوری که در هر استخر برای هر نر 7 ماده کفایت می کند.
اندازه دهان جنس ماده تعیین کننده تعداد تخم تفریخ یافته است که به طور معمول 100 تا 500 بچه ماهی (fry) را شامل می شود.
جدا کردن ماده از تخم ها باعث بالا رفتن فرکانس تخم ریزی می شود.
در شرایط نامساعد در اندازه های کوچک طی 6-4 ماه به بلوغ می رسند
نسبت رشد نرها به ماده ها بیشتر است.