پایان نامه نقش اعتقادات مذهبی در پیشگیری از جرایم

تعداد صفحات: 26 فرمت فایل: word کد فایل: 1000825
سال: 1390 مقطع: کارشناسی ارشد دسته بندی: پایان نامه حقوق
قیمت قدیم:۵,۴۰۰ تومان
قیمت: ۴,۳۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه نقش اعتقادات مذهبی در پیشگیری از جرایم

    مقدمه:

    ساختار نظام سیاسی اسلام به موضوع پیشگیری از جرم اهمیت بیشتری داده و حالت سرکوب گرانه در سیاست جنایی اسلام کمتر به چشم می خورد. نقش اعتقادات مذهبی بر اعمال و رفتار انسان معتقد امری انکار ناپذیر است، اعتقادات مذهبی در تمامی اعمال و رفتار انسان مومن منعکس شده او را به انجام اوامر الهی ترتیب و از مناهی حضرت یاری باز می دارد. امروزه یکی از روش های رایج به منظور درمان بزهکاران و اصلاح آنان و پیشگیری از وقوع جرم در بیشتر کشورهای دنیا شیوه مذهب درمانی است. یکی از بهترین عوامل بازدارنده از ارتکاب که اثر بسیار مهمی دارد عامل مذهب است. زمانیکه در جامعه ای نقش مذهب و عوامل معنوی پررنگ می شود بی شک میزان جرم و جنایت نیز کاهش می یابد به گونه ای که در بررسی ها و تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است غالب مجرمان افرادی دور شده از دین هستند. و در خانواده هایی پرورش یافته اند که ارزش های معنوی کم رنگ شده و ارزش های مادی جای آن را گرفته است.

     

     

    در مورد نقش دین، تأثیر آن در جلوگیری از جرائم در بین جرم شناسان و غیر آنها حداقل دو دیدگاه وجود دارد:

    الف: برخی بر این پندارند که عناصر سه گانه عقل، دست آوردهای علمی و وجدان اخلاقی، برای ایجاد نظم عمومی و تعیین حدود و اختیارات افراد و نحوه مناسبات آنها و کاهش جرم کافی است و هیچ نیازی به مذهب نیست و اصلا مذهب توانایی انجام آن را ندارد.1

    ب: برخی که اکثریت را تشکیل می دهند اگرچه برای عقل و دست آوردهای علمی و وجدان اخلاقی، احترام قائلند و به ارزش آنها در قلمرو جلوگیری ازجرم معترفند. به عقیده طرفداران این نظریه، مبانی اعتقادی، احکام تکلیفی فقهی و اصول اخلاقی دینی بهترین عوامل بازدارنده از انحراف، بزهکاری و تباهی است.2

    جرم شناسان درباره عواملی که از پیش در تشکیل شخصیت بزهکار تأثیر دارد پس از مطالعات و تحقیقات گسترده نهایتاً به تأثیر دو دسته عوامل فردی یا درون زا و عوامل محیطی یا بیرون زا اعتقاد پیدا کردند. در عوامل فردی، عوامل وراثتی و روانی مورد مطالعه قرار می گیرد. اسلام هم به عنوان دین مترقی و آخرین دین آسمانی به نقش وراثت و اهمیت آن در شکل گیری ساختار شخصیتی افراد به دور از اعتقاد به اصالت و یا عدم تأثیرگذاری آن، توجه داشته و آن را زمینه بسیاری از سعادت ها و شقاوت ها معرفی کرده است. در روزگارانی که بشر اطلاعات چندانی از زیست شناسی، علم ژنتیک، توارث، چگونگی پیدایش جنین و انتقال خصوصیات والدین به نسل جدید را نداشت معارف وحیانی و ربوبی اسلام با لسان آیات و روایات و تعابیر بسیار ساده و روان، اذهان اندیشمندان را به سوی موضوعات مهمی در این باره رهنمون ساخت.

    اما عوامل محیطی یا برون زا دامنه بسیار گسترده ای پیدا می کند؛ جرم شناسان، عوامل مزبور را با استفاده از مقیاس های متفاوتی تقسیم بندی کرده اند که از جمله آنها می توان محیط طبیعی یا جغرافیایی، محیط اجتماعی عمومی، محیط اجتماعی شخصی، محیط اجتناب ناپذیر، محیط اتفاقی و محیط انتخابی را نام برد.

    مذهب که ریشه در فطرت انسان دارد باتوجه به تمام تقسیمات عوامل محیطی، رهنمودهایی ارائه داده است که اولا جنبه پیشگیری دارد و ثانیاً اگر کسی به هر دلیل، از وقوع جرم جلوگیری نکرد باید به روش های درمانی دین اسلام پناه ببرد. مثلا در بعد پیشگیری چون خانواده نقش فوق العاده ای در شکل گیری شخصیت بزهکار و مجرم ایفا می کند به گونه ای که پژوهش های متعدد ثابت کرده است وقتی فسادی موجب بروز اختلال در عمل طبیعی خانواده نسبت به طفل شود پس از مدتی شاهد بروز بزهکاری خواهیم بود. قابل ذکر است که عامل مزبور می تواند به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم در شکل گیری شخصیت کودک مجرم، تأثیر بگذارد اما در بیشتر موارد نفوذ جرم زایی خانواده به نحوی غیرمستقیم بر کودک اعمال می شود، از این رو اسلام نقش خانواده را در به وجود آمدن یا نیامدن تبهکاری و انحراف در حالات و مراحل متفاوت بسیار مهم دانسته و توصیه های پیشگیرانه متعدد و ارزشمندی را به پیروان خود و سایر افراد بشریت برای بهسازی نسل بیان کرده است. چنانکه قبل از هر چیز درباره انتخاب همسر و ویژگی های او و چگونگی تشکیل خانواده سخن گفته است و انسان ها را از ارتباط مشروع ولی نامناسب و چه بسا جرم آفرین3 چه رسد به آمیزش نامشروع و بدون قید و بند، به دلیل مفاسدی که در آن نهفته است4 برحذر داشته5 و در مقابل، آنان را به سنت ازدواج و تشکیل کانون گرم خانواده، تشویق و ترغیب می نماید. آیات و روایات ذیل نمونه ای از این رهنمودهاست:
    «وانکحوا الایامی منکم...؛6 اشخاص بی همسر و غلامان و کنیزان شایسته تان را همسر دهید...»
    «و من ءایته ان خلق لکم من انفسکم ازوجا...؛7 و از نشانه های او این است که برای شما از خودتان جفت هایی آفرید تا بدان ها آرام گیرید...»

  • فهرست و منابع پایان نامه نقش اعتقادات مذهبی در پیشگیری از جرایم

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    تاریخ ادیان حکمت، ص .22

    مبانی جرم شناسی، ج 1و 2، ص .243- مثل حدیث «ایاکم و خضراء الدمن...» از گیاه سبز روییده در مزبله بپرهیزید. گفته شد یا رسول الله! خضراء دمن چیست؟ فرمود: زن زیبارویی که در خانواده ای فاسد رشد کرده است

    بحار الانوار، ج 103، ص .232

    سفینه البحار، ج 3، ص .506

    مستدرک الوسائل، ج 2، ص .567

    نور. .32

    روم ..21

    کنزالعمال، ج 3، ص .444

    بحارالانوار، 103، ص 217

    10-تاریخ ادیان، به نقل از نقش پیامبران درتمدن انسان، حجازی، ص .53

    - تاریخ ادیان بزرگ، همان، ص .52

    -شاخه طلایی، همان

    -طه..123

    -محمد . .35

    - نساء. .69

    - بقره. .153

    - حدید .22 و .23

    - طه . .50

    -فاتحه..2

    -انعام 83

    - مؤمن 27

    - ملک . .13

    - بقره. .45

    - حجر..56

    - احزاب . .39 ق

    - کهف .49

    - عنکبوت . .45

    - بحارالانوار، ج 82 ص .198

    - همان، ج 96، ص .255

    - میزان الحکمه، ج 5، ص .465

    - مانند این احادیث رار.ک: وسائل الشیعه، ج 12، ابواب مقدمات تجارت.

    - جامعه توحیدی ص .130

    - شهید مطهری - مجموعه آثار ص 225- 226

    - همان.

    -بقره ..178

    - تفسیر المیزان، ج 1، ص 434- .435

    - اسراء ..33

    - نهج البلاغه، فیض الاسلام، 1197، ح .244

    - مائده ..32-

    -بقره ..179

     نور..2

    - فلسفه اخلاق، شهید مطهری، ص 50

    - بررسی تطبیقی مجازات اعدام، محمد ابراهیم شمس ناتری، ص 21- .28

    - جواهر الکلام، نجفی، باب حدود - سرقت.

    - مائده . .38

    - من لایحضره الفقیه، ج 4، ص .272

    - بحارالانوار، مجلسی، ج 13، ص .294

    - همان، ج 72، ص50- .64-

    - قرآن کریم مانند آیات 9 تا 12 سوره حجرات و...: اصول کافی، ج 3 و .4

    -قانون اساسی، اصل .29

    - میزان الحکمه، ج 7، ص .300

    - فی ضدان القرآن، ج 2 ص 883

    منابع اینترنتی:

     

    .

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت