پایان نامه طبقه بندی ژنوتیپ‌ ها از لحاظ ژن‌ های آنتی‌ پورتر

تعداد صفحات: 87 فرمت فایل: word کد فایل: 1000709
سال: مشخص نشده مقطع: کارشناسی ارشد دسته بندی: پایان نامه مهندسی کشاورزی زراعت
قیمت قدیم:۱۵,۳۰۰ تومان
قیمت: ۱۳,۲۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه طبقه بندی ژنوتیپ‌ ها از لحاظ ژن‌ های آنتی‌ پورتر

    چکیده

       به منظور بررسی مکانیزم­های مقاومت به شوری در مرحله جوانه­زنی در ارقام گندم برای استفاده در برنامه­های دورگ­گیری و اصلاح نباتات، 6 رقم از مناطق کویری و شمال ایران بنام­های (کویر، ارگ، بم، آرتا،مروارید و دریا) انتخاب و در پنج سطح شوری شامل (0، 1/0، 2/0، 3/0 و 4/0 میلی­مولار) کشت گردید. در هر روز تعداد بذور جوانه زده و نیز پس از 12 روز طول کلئوپتیل اندازه­گیری شد. شاخص­های جوانه­زنی از طریق فرمول المدرس() محاسبه و نهایتاً ارقام حساس و مقاوم شناسایی شد. در ادامه، در 5 رقم میزان بیان نسبی ژنهای آنتی پورتراز طریق روش کمی بیان نسبی ژن (Real Time PCR) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیان نسبی ژن­های مربوط به آنتی پورترهای TaNHX1 و TaNHX2 در ارقام مقاوم و ارقام حساس تفاوت معنی دار داشت، بطوریکه با افزایش سطح شوری (استرس) آنتی پورتر TaNHX2 در ارقام مقاوم بیشتر بیان شده بود. بنابراین در ارقام مقاوم مورد مطالعه بیان نسبی TaNHX2 نسبت به TaNHX1 در مکانیزم مقاومت نقش بیشتری داشته است. ارقام حساس با وجود افزایش بیان ژ­ن­های TaNHX1 و TaNHX2 در سطوح پایین شوری ولی میزان بیان آنها کمتر از ارقام مقاوم بوده و کارایی زیادی در ایجاد مقاومت نداشته است. بیان نسبی ژن­های  TaNHX1 و TaNHX2 و رابطه آن با شاخص­های جوانه­زنی در دو رقم تفاوت داشت که این نتیجه در اثر وجود اثر متقابل ژنوتیپ × سطوح شوری حاصل شده است. بررسی بیان نسبی ژن­ TaNHX2 می­تواند در ارقام مقاوم در سطح شوری نسبتاً بالای 3/0 میلی­مولار بعنوان ماکر استفاده شود.

    کلمات کلیدی: ژن‌های آنتی‌پورترNa+/H+، شوری، گندم

     

     

     

     

     

     

    فصل اول

    کلیات

     

     

     

     

    1-1- مقدمه

    با توجه به ‌اینکه جمعیت دنیا به طور فزاینده‌ای روبه افزایش است و دانشمندان پیشبینی کرده­اند که در سال 2030 میلادی جمعیت کره زمین به 10 میلیارد نفر می‌رسد، اکنون این سوال پیش می‌آید که برای تهیه و تأمین مواد غذایی برای چنین جمعیتی چه باید کرد و چه چاره‌هایی اندیشید (رنجبر، 1392). غلات مهم‌ترین گیاهان زراعی هستند (امام، 1383)، تولید کل غلات جهان 8/1 میلیارد تن است که بیشترین میزان آن (حدود 500 تا 600 میلیون تن) به گندم اختصاص دارد و از نظر سطح زیر کشت و تولید سالیانه نیز گندم در درجه اول اهمیت قرار دارد (صفی خانی، 1386).

    گندم گیاهی است که در سراسر دنیا از کرانه­های قطبی تا حوالی استوا کشت می‌شود (نجفی‌میرک و شیخی‌گرجانی، 1384). کشت و همچنین رشد و نمو این نبات در بسیاری از نقاط دنیا و در شرایط آب و هوایی مختلف امکان‌پذیر می‌باشد (شیخ زاده مصدق، 1392). گندم اولین و مهم‌ترین گیاه زراعی تأمین کننده نیاز‌های غذایی بشر است که حدود صد قرن پیش اهلی شده است. با توجه به رشد روز افزون جمعیت جهان اهمیت غذایی و اقتصادی گندم روز به روز بیشتر می‌گردد (خدابنده، 1376). بنابراین ضرورت افزایش تولیدات غذایی، جهت تامین نیاز‌های جمعیت روز افزون اجتناب ناپذیر می‌باشد (رنجبر، 1392). مهم‌ترین مصرف گندم در جهان برای تغذیه انسان است و همچنین در پرورش دام و طیور، کاغذ سازی و بسیاری از صنایع دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد (خدابنده، 1376).

    تنش در موجودات زنده به معنی انحراف از شرایط مطلوب برای زندگی تعریف می‌شود. هر عامل محیطی که باعث ایجاد صدمه یا خسارت در موجود زنده شود، تنش بیولوژیک[1] نام دارد. تنش از نظر علم بیولوژی به نیروهایی گفته می‌شود که از طریق تأثیر بر واکنش‌های طبیعی گیاه، باعث کاهش نمو، رشد و تولید و کاهش عملکرد گردد (فیشر، 1989).

    تنش شوری یکی از تنش‌های غیرزنده است که بشر از هزاران سال پیش تاکنون با آن دست به گریبان بوده است. شور شدن اراضی از زمانی آغاز گردید که انسآن‌ها شروع به عملیات کشاورزی کردند و توسعه سریع و نامناسب سیستم‌های آبیاری در مقیاس بزرگ منجر به گسترش پدیده شوری در اراضی قابل کشت گردید (خوش‌خلق‌سیما و عسگری، 1380).

    هیچ قاره و اقلیمی عاری از خاک‌های متاثر از شوری با منشاء اولیه یا ثانویه نیست. این خاک‌ها حدوداً یک میلیارد هکتار از سطح زمین را پوشانیده‌اند که 75 میلیون هکتار از آن در جنوب غربی آسیا قرار دارد. ایران با 27 میلیون هکتار اراضی شور در مقام اول کشورهای این ناحیه قرار دارد و پس از آن هند و پاکستان به ترتیب با 8/23 و 5/10 میلیون هکتار مقام دوم و سوم را دارند (صادقی و همکاران، 1385).

    در میان اندام‌ها و مراحل مختلف رشد گیاه شوری بیشترین اثر را روی جوانه­زنی بذر و ریشه‌های کم عمق دارد. زیرا نمک عمدتاً در لایه‌های بالای خاک تجمع می‌کند (سومانی، 1991). جوانه‌زدن پدیده بسیار پیچیده‌ای است که طی آن تغییرات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی بسیاری در بذر انجام می‌گیرد تا جنین فعال گردد. شوری ابتدا جذب آب را کاهش می‌دهد؛ زیرا سبب کاهش پتانسیل اسمزی آب خاک می‌گردد، از طرف دیگر سبب سمیت یعنی تغییر فعالیت آنزیمی، اختلال در متابولیسم پروتئین‌ها، بهم ریختن تعادل هورمونی و کاهش استفاده از ذخیره بذر می‌شود (به نقل از میرزا معصوم زاده، 1392).

    وجود تنوع ژنتیکی برای موفقیت در اصلاح‌ نباتات ضروری است. به طوری که انتخاب موفقیت آمیز ژنوتیپ‌های برتر از داخل توده‌های مورد اصلاح بستگی به وجود تنوع ژنتیکی دارد و بدون آن هیچ پیشرفتی در اصلاح امکان‌پذیر نیست (خالدی، 1373 به نقل از مطلوبی اقدم، 1387). برای استفاده از سرمایه عظیم تنوع ژنتیکی اطلاع از ماهیت و میزان تنوع در ژرم پلاسم از اهمیت زیادی در برنامه‌های اصلاحی برخوردار است زیرا والدینی که از لحاظ ژنتیکی متفاوت هستند هیبرید با هتروزیس بیشتر تولید می‌کنند و احتمال بدست آوردن نتاج تفرق یافته برتر از والدین را افزایش می‌دهند (باقری و همکاران، 1375).

    برای استفاده از زمین‌های شور در کشاورزی سه امکان وجود دارد:

    تغییر محیط: مشخص است که جبران کمبود یک عنصر در خاک به مراتب آسان‌تر از رفع مازاد یک عامل می‌باشد روش‌های مختلفی برای رفع شوری خاک وجود دارد ولی همگی آن‌ها پرهزینه هستند.

    تغییر گیاهان مورد کشت یا تعویض گیاهان زراعی حساس به شوری با گونه‌های سازگار به شوری یا هالوفیت‌ها.

     اصلاح گیاهان زراعی جهت افزایش تحمل شوری از طریق منابع ژنتیک موجود کار با استفاده از روش‌های کلاسیک اصلاح‌نباتات و روش‌های نوین مهندسی ژنتیک (یئو، 1989 و خوش‌خلق‌سیما و عسکری، 1380).

    طی دهه‌های گذشته تلاش‌های فزاینده‌ای برای بدست آوردن ژنوتیپ‌های متحمل به شوری که قادر به رشد در محیط‌های شور باشند، صورت گرفته است. با این حال ژنوتیپ‌های زراعی اصلاح شده برای تحمل شوری وجود دارد که به عنوان یک راه حل اقتصادی در اکوسیستم‌های شوری مورد بهره برداری قرار گرفته‌اند (کولیس، 1993).

    از آنجایی که فنوتیپ گیاه از اثر توام ژنوتیپ و محیط شکل می‌گیرد، اثر شوری توام با اثر سایر عوامل محیطی در یک گیاه جلوه‌گر می‌شود از این رو بررسی وراثت‌پذیری تحمل شوری در گیاهان مشکل است (شاتون، 1984).

    بررسی مکانیزم‌های مولکولی مقاومت به شوری در ارقام متفاوت، این امکان را می‌دهد که شناخت کاملی از زمینه ژنتیکی ارقام بدست آورده و از آن‌ها به‌صورت آگاهانه در تولید ارقام مقاوم استفاده کرد. منابع مقاومت به شوری توسط TFها، ژن‌های Nax1 وNax2، ترانسپورترها، منابع آنتی‌اکسیدان‌ها (ضعیفی‌زاده و همکاران، 2012) گزارش شده‌اند. شناخت ارقام و ژنوتیپ‌های اصلاح شده ایرانی از لحاظ پتانسیل‌های منابع مقاومت به شوری از جنبه‌های ملکولی مخصوصاً ترانسپورترهای H+/Na+ما را در اصلاح و استفاده از آن‌ها دربرنامه‌های تلاقی و دورگگیری های موفق یاری نماید.

    1-2- پیشینه پژوهش

    تنش شوری یکی از مشکلات عمده کشاورزی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک می‌باشد. اثرات منفی ناشی از این تنش مانع رسیدن گیاهان به حداکثر پتانسیل عملکرد می‌گردد (پاردیا و داس، 2005). اثرات منفی عمده ناشی از شوری در گیاهان به دلیل افزایش غلظت یون‌های سمی در گیاه و ایجاد عدم تعادل یونی همراه با تنش کم آبی در گیاه است (بلوموالد و آپسه، 2000). سدیم یکی از یون‌هائی است که با افزایش غلظت آن در سیتوپلاسم گیاهان تحت تنش شوری موجب اختلال در فرآیندهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه می‌شود (تستر و دونپورت، 2003). در حقیقت افزایش یون سدیم اختلال در جذب و عمل یون پتاسیم و نتیجتاً سبب افزایش نسبت Na+/K+ می‌شود که‌این موضوع اکثراً فرآیندهای فیزیولوژیک گیاه را تحت تأثیر قرار می‌دهد (خان و عبدالله، 2003). بنابراین جهت تحمل تنش شوری ضروری است که گیاه بتواند غلظت یون سدیم را در سیتوپلاسم پایین نگه دارد.

    در گیاهان، یون سدیم به واسطه فعالیت آنتی‌پورترهای  Na+/K+از سیتوزول به بیرون رانده می‌شود. آنتی‌پورترهای واکوئلی با فرستادن یون‌های سدیم به درون واکوئلی گیاه آن را از سیتوزول دور می‌کنند. تحت شرایط تنش شوری، بیان ژن رمز کننده آنتی‌پورترهای واکوئلی افزایش می‌یابد که نشان از اهمیت این پروتئین در مکانیزم‌های تحمل تنش دارد (فوکودا و همکاران، 1996). با تحقیقات انجام شده در گیاهان مشخص گردیده که آنتی‌پورترهای واکوئلی توسط یک خانواده چندژنی رمز می‌شوند برای مثال در ذرت و آرابیدوپسیس شش ایزوفرم برای این ژن وجود دارد (زورب و همکاران، 2005).

     

    [1]- Biological Stress

  • فهرست و منابع پایان نامه طبقه بندی ژنوتیپ‌ ها از لحاظ ژن‌ های آنتی‌ پورتر

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    افیونی، م.، ر. مجتبی بور و ف. نوربخش.1376. خاکهای شور و سدیمی (و اصلاح آنها). انتشارات اردکان از  صفحه217

    آمارنامه کشاورزی، 1390. جلد اول: محصولات زراعی سال زراعی 90-1389. وزارت جهاد و کشاورزی، معاونت برنامه ریزی و اقتصادی، دفتر آمار و فناوری اطلاعات.

    امام، ی. 1383. زراعت غلات. انتشارات دانشگاه شیراز. صفحه 176.

    اهدائی، ب. 1372. انتخاب برای مقاومت به خشکی در ارقام گندم. مقالات کلیدی اولین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران. دانشگاه تهران. دانشکده کشاورزی.

    تاجبخش، م و ایزد­خواه شیشوان، م. 1387. بررسی اثرات خیساندن بذر در محلول های مختلف شیمیایی بر روی صفات مؤثر در بنیه بذر گندم نان. خلاصه مقالات اولین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران، گرگان.

    جزائری نوش­آبادی، م. ر.، خزائی، ف.، حسینی، ف. و قاسم زاده، ر. 1387. استفاده از صفات مرفولوژیک در بررسی تمایز ارقام گندم. خلاصه مقالات اولین همایش ملی علوم و تکنولوژی بذر ایران، گرگان.

    حسن پناه،د 1375 . متدولوژی ارزیابی منابع مقاومت به خشکی در ارقام گندم. پایان نامه کارشناسی ارشد اصلاح نباتات. دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل.

    حکمت شعار، ح.1371.فیزیولوژی گیاهان زراعی در شرایط دشوار. انتشارات نیکنام.251 صفحه.

    خدابنده، ن. 1376. غلات. انتشارات دانشگاه تهران. 506 صفحه.

    خدابنده، ن. 1379. زراعت غلات. انتشارات دانشگاه تهران. 506 صفحه.

    خدابنده، ن. 1384. زراعت غلات. انتشارات دانشگاه تهران. 506 صفحه.

    خوش خلق سیما، ن. ا.، علی تبار، ر. ع.، اقبائی نژاد، م.، بابازاده، پ. و طالع احمد، س. 1392. تأثیر شوری بر جوانه­زنی و آستانه تحمل به شوری جو. نشریه پژوهش زراعی ایران. جلد 11. شماره 1. ص 120-107.

    خوش خلق سیما، ن. و ح. عسگری. 1380. مکانیسم های متفاوت مقاومت به تنش شوری. کارگاه تخصصی شوری و رشد گیاهان مکانیسم ها، چالش ها و راهبردها. 14 الی 18 بهمن ماه 1380، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

    دشتی، ش. 1382. بررسی برخی صفات فیزیولوژیکی ارقام نخود ایرانی تحت غلظت های مختلف شوری. پایان نامه کارشناسی ارشد. پردیس ابوریحان دانشگاه تهران.

    راشد محصل، م. ح.، حسینی، م.، عبدی، م. و ملافیلایی، ع. 1377. زراعت غلات. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 406 صفحه.

    رحیمیان مشهدی، ح.، باقری کاظم آبادی، ع. و پاریاب، آ. 1370. اثر پتانسیل­های مختلف حاصل از پلی اتیبن گلیکول و کلرو سدیم با درجه حرارت بر جوانه زنی توده­های گندم دیم. مجله علوم کشاورزی ایران. جلد 5. ص 46-26.

    رضایی، ح. 1381. بررسی فیزیولوژی تحمل ارقام کلزا به محیط های شور. پایان نامه دکتری خاک شناسی. دانشگاه تربیت مدرس.

    رنجبر، ه. 1392. تنوع ژنتیکی گندم نان در شرایط خشکی انتهایی. پایان نامه کارشناسی ارشد اصلاح‌نباتات. دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل. 128 صفحه.

    سرمدنیا، غ. ح. و کوچکی، ع. 1374. جنبه های فیزیولوژی زراعت دیم. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 422 صفحه.

    سرمدنیا، غ.، و کوچکی، ح.ع. 1372. فیزیولوژی گیاهان زراعی. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. ص 186-183.

    شمسی محمود آبادی، ح. 1386. ارزیابی اکوفیزیولوژیک  ژنوتیپ­های مختلف جو بدون پوشینه به تنش شوری. پایان نامه دکتری زراعت – فیزیولوژی گیاهان زراعی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات.

    شیخ‌زاده مصدق، آ. 1392. ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ‌های گندم نان در شرایط خشکی انتهایی. پایان نامه کارشناسی ارشد زراعت. دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا. 115 صفحه.

    صادقی ع. 1385. ارزیابی تحمل ارقام امی‌دبخش سیب زمینی نسبت به تنش شوری. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته اصلاح‌نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل. 125 صفحه.

    صفی‌خانی، س.، 1386، بررسی روند ده ساله افزایش سطح تولید و عملکرد گندم در کشور، ماهنامه دام کشت و صنعت، سال هشتم، شماره 94.

    طباطبایی، س. ع. و خانی، م. 1381. زراعت عمومی و غلات. انتشارات موسسه فرهنگی هنری دیباگران تهران.

    عبد­میشانی، س. و نجات بوشهری، ا. 1374. اصلاح نباتات تکمیلی. جلد اول. اصلاح نباتات متداول. انتشارات دانشگاه تهران. 320 صفحه.

    عصری، ی. 1378. اکوفیزیولوژی گیاهان شورروی، قسمت دوم. مجله جنگل و مرتع. شماره 29. صفحه 71 –79

    علیزاده، ب. 1383. تجزیه ژنتیکی صفات مرتبط با تحمل به شوری در کلزای پاییزه (.(Brassica napus پایان نامه دکتری دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.

    قره یاضی، ب. 1371. دستورزی ژنتیکی گیاهان زراعی با هدف افزایش مقاومت به تنش شوری. مقالات کلیدی پنچمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران. موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر، ص 8 -10

    کاظمی اربط، ح.، 1378، زراعت خصوصی، جلد اول (غلات)، مرکز نشر دانشگاهی تهران.

    کافی، م. و ع. مهدوی دامغانی. 1381. مکانیسم های مقاومت گیاهان به تنش های محیطی ( ترجمه). انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد..

    کریمیان، ن. ع. 1371. شیمی خاک جلد اول مبانی. مرکز نشر دانشگاهی، تهران.

    مبصّر، ص.، نورمحمدی، ق.، کاشانی، ع. و مقدم، م. 1379. تجزیه علیت برای عملکرد دانه در جو. مجله علوم زراعی ایران. جلد 2، (1): 15 - 22.

    محمدی، س.، ن. ا. خوش خلق سیما، ا. مجیدی هروان، ق. نور محمدی، و ع. سعیدی. 1383. ارزیابی واکنش ژنوتیپ­های گندم نان به تنش شوری در مرحله جوانه زنی. مجله دانش کشاورزی. جلد 14 شماره 4. 105-88.

    مدحج، ع. و فتحی، ق. 1387. فیزیولوژی گندم. انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی شوشتر.

    مطلوبی‌اقدم، ف. 1382. پایان نامه کارشناسی ارشد اصلاح‌نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل. 98 صفحه.

    میرزامعصوم زاده، ب. 1392. ارزیابی تحمل به شوری وخشکی در ارقام چغندرقند در شرایط درون شیشه‌ای وگلخآن‌های. پایان نامه کارشناسی ارشد اصلاح‌نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل. 152 صفحه.

    میرمحمدی میبدی، س.ع.م. و ب. قره یاضی. 1381. جنبه های فیزیولوژیکی و به نژدای تنش شوری گیاهان زراعی. انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان.

    نجفی‌میرک، ت.و شیخی گرجان،ع. 1384. راهنمای گندم (داشت)، سازمان تحقیقات وآموزش کشاورزی، معاونت آموزش وتجهیز نیروی انسانی، دفتر خدمات وتکنولوزی آموزشی،154صفحه.

    نورمحمدی، ق.، ع. سیادت، و ع. کاشانی. 1384. زراعت غلات. انتشارات دانشگاه چمران اهواز.

    هاشمی دزفولی، ع.کوچکی، م. بنایان اول.1374. افزایش عملکرد کیاهان زراعی انتشارات دانشگاه مشهد. 287 صفحه.

    یاوری، ن. مصباح، م و غفاری جهرمی ،ر. 1384. اثر تیمار جوانه زنی بذر چغندرقند در شرایط تنش شوری این ویترو. چغندرقند 21(1): 97-87

    Almudaris, M. A. 1998. Notes on various parameters recording the speed of seed germination. Der Tropenlandwirt 99: 147-154.

    Ashraf, My., Ala, S.A. and  Bhatti, A. 1998. Hutritional imbalance in Wheat genotypesgrowth at soil water stress. Plant Physiol, 20,307-310.

    Bliss,R.d. Platt_Alola,K.A. and Thomson.W. 1986. The iehibrieri effect of NaCl on bartey seed germination. plant cell Environment. 9: 727.737.

    Blumwald. E., Aharon. G.S. and Apse. M.P. 2000. Sodium transport in plant cells. Biochim Biophys Acta, 1465: 140-151.

    Cullis. C.A. 1993. Breeding for resistance to physiological stresses. In: D.A. Murray (ed.). Advanced methods in plant breeding and biotechnology. CAB Int. 340-351.

    Dadashi Dooki. A., Mayer-Posner, F.J., Askari, A.,Zaiee, A.A. and G, Hosseini Salekdeh. 2006 Proteomicresponses of rice young panicles to salinity. Proteomics 6:6498–6507.

    Fischr. R. A. and Wood, J. T. 1989. Drought resistance in spring wheat cultivar, yield associations with morpho-phisiological traits. Aust. J. Agric 30:1001-1020.

    Flowers, T.J. 2004.  Improving  crop salt tolerance. American J. Botany. 55:307-319.

    Francios, E., V. Mass, T. J. Donvan, and V. L. Youngs. 1986.Effect of salinity on grain yield and quality, vegetative growth, and germination of semi-dwarf and durum wheat. Agronomy, 78:1053-1058.

    Fukuhara. T., Pak, J.Y., Ohwaki, Y., Tsujimura, H. and Nitta, T. 1996. Tissue-specific expression of the gene for aputative plasma membrane H+-ATPase in a seagrass. PlantPhysiol, 110: 35-42.

    Ghazi, N., and R. Al-Karaki. 2001. Germination sodium and potassium concentrations of barley seeds influenced by salinity. Plant Nutrition, 24: 511-522.

    Hanson, A. D. and  Nelson. C. E. 1977. Evaluation of free proline accumulation as an index of drought resistance using two contrasting barley cultivars. Crop Sci vol. 17: 720-726

    Hussain, H., A. A. Al-Jaloud, S. A. Al-Shammary, S. Karimulla, and S. O. Al-Aswad. 1997. Effect of salineirrigation on germination and growth parameters of barley (Hordeum vulgareL.) in a pot experiment. AgriculturalWater Management, 34: 125-135.

    Kawasaki. S., Borchert, C., Deyholos, M. and Wang. H. 2001.Gene expression profiles during the initial phase of saltstress in rice. Plant Cell, 13, 889–905.

    Kaymakanova, M. 2009. Effect of salinity on germination and seed physiology in Bean (Phaseolus vulgarisL.). Biotechnology and Biotechnology Equipment, 23: 326-329.

    Khan, M., Y. A. Rauf, I. Makhdoom, A. Ahmad, and S. M. Shah. 1992. Effects of saline sodic soils on mineral composition of eight wheats under field conditions. Sarhad Journal of Agriculture, 814: 477-486.

    Khan. M.A and Abdullah. Z.  2003.  Salinity-sodicityinduced changes in reproductive physiology of rice (Orizasativa) under dense soil conditions. Environ. Exp. Bot., 49:145-157.

    Levitt, J. 1980. Responses of plants to enviromental stresses, Vol II-water, radiation. salt and other stresses. Academic Press. 607 pp.

    Majoul. T., Chahed K., Zamiti E., Quelhazi L and Ghrir R. 2000. Analysis by two-dimensional electrophoresis ofthe effect of salt stress on the polypeptide patterns in rootsof salt-tolerant and a salt-sensitive cultivar of wheat.Electrophoresis, 21: 2562−2565.

    Motoaki S., M. Narusaka., J. Ishida., T. Nanjo., M. Fujita., Y. Oono., A. Kamiya., M. Nakajima., A. Enju., T. Sakurai., M. Satou., K. Akiyama., T. Taji., K. Yamaguchi-Shinozaki., P. Carninci., J. Kawai., Y. H. and K. Shinozaki. 2002. Monitoring the expression profiles of 7000 Arabidopsis genes under drought, cold and high-salinity stresses using a full-length cDNA microarray. The Plant Journal. 31 (3): 279-292.

    Munns, R. 2005. Comparative physiology of salt and water stress. Plant CellEnviron. 25: 239-250.

    Munns, R. and A. Termaat. 1986. Whole plant responses to salinity. Aust. J. Plant Physiol. 13:143-160.

    Noble, C.L. and M.E. Rogers, 1993. Arguments for the use of physiological criteria for improving the salt tolerance in crops. Plant Physiol., 146:99-107.

    Orcheard, T. 2000. Estimating the parameters of plant seedling emergence. seed Science and Tecnology. 5:61-69

    Orcutt, D.M. and E.T. Nilsen. 2000. The Physiology of Plants Under Stress, Soil and Biotic Factors. John Wiley, New York.

    Othman, Y., G. Al-Karaki, A. R. Al-Tawaha, and A. Al-Horani. 2006. Variation in germination and ion uptake in barley genotypes under salinity conditions. World Journal of Agricultural Sciences, 2: 11-15.

    Parida. A.K and Das A.B. 2005. Salt tolerance andsalinity effects on plants: A review. Ecotox Environ Safe,60: 324-349.

    Pessarkli, M. 1999. Handbook of Plant and Crop Stress. Marcel Dekker. New York Inc. 697 pp.

    Physiologia Plantarum59:189–195.

    Puri, Y.P., and W.A. Williams. 1985. Evaluation of yield components as selection criteria in barley breeding. Crop sci. 22: 927-931.

    Satorre, H. E. and Slafer, G. A. 2000. Wheat, Ecology and physiology of yield determination. Published by Food Product Press, 503 p.

    Saxena, N.P., M.C. Saxena, P. Ruckenbauer, R.S. Rana, M.M. El-Fuouly and R. Shabana. 1994. Screening techniques and source of tolerance to salinity and mineral nutrient imbalances in cool season food legume. Euphytica. 73:85-93.

    Scott,  S. J.,  Jones, R. A., and Willams, W. A.1984. Review of data analysis methods for seed germination. Crop Science., 24: 1192-1199.

    Shannon. M.C. 1984. Breeding, Selection and the genetics of salt tolerance In Staples, R.C. and Toenniseen, G.H. (Eds). Salinity Tolerance in Plants: Strategies for Crop Improvement. John Wiley. New York.

    Somani, A. 1991. Changes in antioxidant activity in sub-cellular fraction of tolerant and susceptible wheat genotypes in response to long term salt stress. Plant Sci., 162: 897–904.

    Somani. A. 1991. Changes in antioxidant activity in sub-cellular fraction of tolerant and susceptible wheat genotypes in response to long term salt stress. Plant Sci., 162: 897–904.

    Syn, F. 2002. Salinity tolerance in sweet sorhum (sorghum bicolor l. Moench): field performance under salt stress. Ital. j . Agron. 2: 111-116

    Tester, M., and Dovenport, R. 2003. Na+ tolerance and Na+ transport in higherplants. Ann. Bot. 91: 503-527.

    White PJ. 1999. The molecular mechanism of sodium influx to root cells. Trends Plant Sci 4:245–246

    Wittenmayer, L. and  Merbach, W. 2005. Plant responses to drought and phosphorus deficiency: Contribution of phytohormones in root- related processes. Journal of Plant Nutrition and Soil Science 168:531- 540.

    Yeo  A.  and  Flowers  T.  J.  1983  Varietal  differences  in  the  toxicity  of  sodium-ions  in  rice  leaves.

    Yeo. A.R. 1998. Molecular biology of salt tolerance in the context of whole plant physiology. J. Exp. Bot. 49: 915-929.

    Yokoi. S., Quintero F.J., Cubero B., Ruiz M.T., Bressan R.A., Hasegawa P.M. and Pardo J.M. 2002. Differentialexpression and function of Arabidopsis thaliana NHXNa+/H+ antiporters in the salt stress response. Plant J. 30:529-539.

    Zaefizadeh M., Aharizad S. and Jalali SH. 2012.  Intraction between genotype and salt level items of SOD and CAT assay in Canola. J.A.S.T. 27-29.

    Zhang. H.X., Hodson J.N., Williams J.P. and Blumwald V. 2005. Engineering salt-tolerant Brassica plants: Characterization of yield and seed oil quality in transgenicplants with increased vacuolar sodium accumulation. Proc.Natl. Acad. Sci. USA, 98: 12832-12836.

    Zia, S., and  M. Ajmal Khan. 2004. Effect of light, salinity and temperature on seed. Canadian Journal Botany, 82: 151-157.

    Zorb C., Nol A., Karl, S., Leib K., Yan F. and  Schubert,  S. 2005. Molecular characterization of Na+/H+ antiporters(ZnNHX) of maize (Zea mays L.) and their expressionunder salt stress. J. Plant Physiol. 162: 55-66.

    .

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت