پایان نامه ساخت و ساز پایدار در ارتباط با معماری سنتی ایران

تعداد صفحات: 20 فرمت فایل: word کد فایل: 1000673
سال: مشخص نشده مقطع: کارشناسی ارشد دسته بندی: پایان نامه مهندسی معماری
قیمت قدیم:۴,۸۰۰ تومان
قیمت: ۴,۳۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه ساخت و ساز پایدار در ارتباط با معماری سنتی ایران

    خلاصه

    انسان همواره در طول تاریخ سعی می‎نماید به منظور ایجاد سرپناهی امن برای سکونت، آن را با محیط پیرامون خود هماهنگ سازد تا بتواند شرایط مناسبی برای ادامه حیات خویش ایجاد کند و درحقیقت شرایط جغرافیایی، اقلیمی نیز در شکل گیری این فضای زیست، دخالت مستقیمی دارد. در ایران به علت دارا بودن، ‌چهار اقلیم متفاوت گرم ومرطوب، گرم و خشک، معتدل و مرطوب و سرد، معماری‎های متفاوتی (به ویژه در طراحی مسکن بومی) هماهنگ با اقلیم بوجود آمده که در چنین فضاهای ساخته شده‎ای، به کارگیری مصالح بومی که کمترین تأثیر نامطلوب برمحیط را دارند و همچنین کاهش میزان انرژی مصرفی با استفاده از مصالح محلی، موجب پایداری محیط زیست و افزایش دوام بناها گردیده‎اند. از این رو در این مبحث، سعی برآن است تا بتوانیم معماری بومی ایران را در اقلیمهای متفاوت باتوجه به پایداری محیط و صرفه‎جویی در مصرف انرژی بررسی نموده و معایب معماری جدید در هر اقلیم را از نظر مواردی همچون به کارگیری مصالح ناهماهنگ با شرایط منطقه، طراحی نامناسب بنا ، عدم صرفه‎جویی در مصرف انرژی و تخریب محیط به صورت اجمالی مورد ارزیابی قرار دهیم. در انتها به جمع بندی و ارائه راهبردهایی در صرفه‎جویی انرژی در ساختمان باتوجه به فن‎آوری جدید می‎پردازیم.

     

    1 مقدمه

    11 طرح مسئله

    چگونگی برخورد با طبیعت ومعماری در آن، واکنشی است که هر انسانی در نقاط مختلف کره زمین داشته و خواهد داشت و معماری با ارزش باقی مانده از دوران گذشته نشان دهنده فائق آمدن او به صورت کامل یا ناقص بر عواملی همچون مسائل اقلیمی ، آب و هوا و… می‎باشد. از اینجاست که ما شاهد معماری بومی گوناگونی در کشورهای مختلف جهان همخوان با اقلیم و فرهنگ می‎باشیم که ویژگیهای خاص منطقه خود را نشان می‎دهند. در ایران به علت دارا بودن شرایط گوناگون اقلیم و فرهنگ، ویژگی خاصی دارد و معماری‎های متفاوتی هماهنگ با اقلیم در آن بوجود آمده است. لذا به منظور بررسی معماری سنتی هر اقلیم، به ویژه طراحی مسکن بومی، نکاتی را مدنظر قرار داده‎ایم که شامل موارد ذیل می‎باشند :

    الف خصوصیات اقلیمی هر منطقه چه تأثیری بر معماری آن منطقه خواهد گذاشت؟

    ب نحوه به کارگیری مصالح بومی و انرژی های قابل تجدید درمعماری هر منطقه باتوجه به شرایط اقلیمی به چه صورت می‎باشد ؟

    ج آیا در ساخت و سازهای هر منطقه حفظ محیط زیست و صرفه‎جویی در مصرف انرژی مورد توجه قرار می‎گیرد؟

     

    21 مروری بر ادبیات

        به منظور ارائه دیدگاه صاحب‎نظرانی که در زمینه بررسی معماری سنتی ایران در ارتباط با میزان انطباق آنها با شرایط اقلیمی و ساخت و ساز پایدار تحقیق کرده‎اند، گزیده‎ای از نظرات برخی ازایشان را انتخاب نموده‎ایم که پس از ارائه مطالب، در این بخش در مبحث چارچوب نظری، موضوعات مطرح شده را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.

    داراب دیبا و شهریار یقینی : ایشان در مطالعات خود به بررسی معماری بومی گیلان «درچارچوب مطالعه معماری سنتی ایران ، براساس شرایط محیطی» پرداخته و در ابتدا به بررسی طراحی مسکن در خطه گیلان اشاره نموده و باتوجه به موقعیت محیط پیرامون بناهای مسکونی چند تیپ از الگوی مسکن را مورد ارزیابی قرار داده‎اند. سپس با بررسی فضاهای داخلی خانه‎های سنتی گیلان، فضای معماری را به سه دسته تقسیم نموده‎اند:  الف فضاهای بسته شامل اتاقها    ب فضاهای نیمه باز شامل ایوانها   ج فضاهای بازکه شامل محدوده حیاط پیرامون خانه می‎باشد که «اهمیتی به اندازه بقیه خانه دارد». ایشان در بخشی دیگر از مطالعه خود هشت ویژگی کلی معماری روستایی گیلان را برشمرده و در نهایت با بیان مشکلات ساختمانهای امروزی، اشاره می‎نمایند که «معماری جدید باید حتماً از مصالح رایج در محل استفاده نماید و محدودیت‎های اقلیم را به دقت در نظر گیرد“.1

    حسین غضنفرپور: وی در «بررسی وضعیت ارتباط اقلیم و مسکن در استان کرمان» اشاره می‎نماید که «در دهه‎های اخیر توجه زیادی به عامل اقلیم نشده و مساکن غیرمتناسب ، مسائل و مشکلاتی را به بار آورده است». سپس با توجه به آب وهوای متنوع استان کرمان آن را به دو بخش گرم و خشک و گرم و تاحدودی مرطوب تقسیم بندی نموده و با درنظر گرفتن تأثیرات میزان تابش خورشید و دما ونحوه قرار گرفتن در برابر وزش باد، معیارها و اصولی را برای ساخت بنا از نظر چگونگی فرم پلان، رنگ مصالح ونوع آن در اقلیم‎های مذکور مطرح کرده است تا بتوانند از حداکثر انرژی های قابل تجدید استفاده نمایند.2

    محمد جواد ثقفی و اصغر ساعد سمیعی: در تحقیقات به عمل آمده توسط ایشان «ارتباط محیط با سازگاری مصالح همجوار و صرفه‎جویی در ساختمان» مورد بررسی قرار گرفته و در مطالعات خود بیان می‎دارند که با توجه به «بحران انرژی در جهان، عدم سازگاری مصالح و استهلاک رو به افزایش ساختمانها به ویژه در برخی از شرایط محیطی» بایستی این مقوله مورد ارزیابی قرار گیرد. از این‎رو با ذکر اهمیت انتخاب پوشش مناسب بدن، به بررسی چگونگی ساخت بناهای گذشته که با توجه به «رعایت شرایط آب وهوا و موقعیت ناهمگن مورد استفاده در ساختمان» مطرح نموده‎اند. در این جداول با نشان دادن «احتمال ناسازگاری در تجمع یا همجواری مصالح در رابطه با عکس‎العمل‎های شیمیائی یا فیزیکی» به راههای مناسبی برای انتخاب مصالح متنوع و مناسب برای ساختمان اشاره می‎نمایند. در پایان بحث، دیواره‎های روپوش‎دار به عنوان «دیوارهایی که عایق حرارتی مستقیماً روی نمای خارجی آن‎ها نصب می‎شوند» معرفی گشته و بیان می‎دارند که دیوارهای روپوش‎دار موجب می‎گردند تا «کل سازه ساختمان در مقابل تغییرات درجه حرارت و اثرات محیط حفاظت شده واز تلف شدن حرارت ساختمان جلوگیری به عمل آید»3

     

    31 چارچوب نظری

    با در نظرگرفتن تحقیقات متعددی که در زمینه طراحی بنا باتوجه به شرایط اقلیمی صورت گرفته بایستی به این نکته اشاره نمود که در مطالعات انجام شده، ‌مبحث ساخت و ساز پایدار در ارتباط با بناهای سنتی ایران به صورت موضوعی خاص مدنظر قرار نگرفته و همواره به چگونگی ساخت بناهای گذشته در تطابق با شرایط اقلیمی پیرامون آنها در مناطق مختلف پرداخته شده است. در برخی از مطالعات نیز به اهمیت مسئله انرژی در بنا و چگونگی به کارگیری انرژی‎های قابل تجدید و عدم استفاده از انرژی‎های فناپذیر اشاره شده و یا به طور اخص به این نکته پرداخته شده است. از این رو دراین تحقیق تمامی نظرات و مطالعات جمع‎آوری شده و در قالب چهار اقلیم متفاوت ایران باتوجه به نمونه‎های موردی در شهرها، ویژگیهای معماری سنتی ایران در ارتباط با مقوله پایداری مورد بررسی قرار گرفته است.

     

    41 فرضیات

        در راستای موضوعات مطرح شده، فرضیاتی باتوجه به مطالب موردنظر، ارائه می‎گردند که عبارتند از:

    الف تنوع ویژگیهای اقلیمی، عامل مهم در کثرت فرم ساخت و سازها محسوب می‎گردند.

    ب مصالح بومی در گذشته، به صورت صحیح و کاملی در بناها به کار گرفته شده‎اند.

    ج استفاده بهینه از انرژی‎های قابل تجدید همچون جریان هوا، نور خورشید، در ساخت و سازهای گذشته مشاهده می‎شود.

    د معماری سنتی کمترین تأثیر منفی را برمحیط زیست و اکوسیستم می‎گذارد.

    ه باتوجه به عوامل فوق می‎توان بیان نمود که معماری سنتی در راستای ساخت و ساز پایدار بوده است.

    و شیوه‎های معماری جدید، نکات فوق را مد نظر قرار نداده و مشکلات خاصی را برای ساکنین بناها در هر اقلیم بوجود آورده است.

  • فهرست و منابع پایان نامه ساخت و ساز پایدار در ارتباط با معماری سنتی ایران

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    آتس سا امیرکبیریان، «تحلیل بر ویژگیهای معماری و شهرسازی منطقه گرم و مرطوب (بندر گنگ)»، کنگره تاریخ معماری و شهرسازی،‌ ارگ بم، کرمان، جلد چهارم.

     حسین سلطان‎زاده، «نائین شهرهزاره‎های تاریخی»، تهران: دفتر پژوهشهای فرهنگی، چاپ اول، 1374.

    حسین غضنفرپور، «بررسی وضعیت ارتباط اقلیم ومسکن در استان کرمان»، دومین سمینار سیاستهای توسعه مسکن در ایران، تهران: 1374.

    داراب دیبا، شهریار یقینی، «تحلیل و بررسی معماری بومی گیلان»،‌ مجله معماری و شهرسازی، دوره چهارم شماره 24.

    سید علی‎اصغر شریعت‎زاده، «نقش بادگیر درناحیه جنوبی دشت کویر (استان یزد)»، کنگره تاریخ معماری و شهرسازی، ارگ بم، کرمان  جلد دوم.

    شهربانوجلیلیان، «معماری سنتی دزفول غلبه تجربه با ناسازگاریهای طبیعت»،کنگره تاریخ معماری و شهرسازی، ارگ بم، کرمان، ‌جلدسوم.

    علی غفاری، «اکولوژی در شهرهای کهن مرکزی ایران»، کنگره تاریخ معماری و شهرسازی، ارگ بم، کرمان، ‌جلد چهارم.

    غلامحسین معماریان، «آشنابی با معماری مسکونی ایرانی گونه‎شناسی درون‎گرا»، تهران: دانشگاه علم و صنعت ایران، چاپ اول، فروردین 1373.

    غلامحسین معماریان، ‌«آشنایی با معماری مسکونی ایرانی گونه‎شناسی برون‎گرا»، تهران: دانشگاه علم و صنعت ایران، ‌تیرماه 1371.

    کریستیان برومبرژه، «مسکن و معماری درجامعه روستایی گیلان»‌، ترجمه : علاءالدین گوشه‎گیر، تهران: انتشارات علمی، فرهنگی، چاپ اول، 1370.

    منصوره طاهباز، «اصول یک معماری کویری»، کنگره تاریخ معماری و شهرسازی، ارگ بم، کرمان، جلد دوم.

    محمدجواد ثقفی و اصغر ساعدسمیعی، «ارتباط محیط با ناسازگاری مصالح همجوار و صرفه‎جویی انرژی در ساختمان»، مجله معماری و شهرسازی ، دوره چهارم ، شماره 22 و 23.

    مهرداد مال عزیزی، «حفظ سلامتی محیط با بکارگیری: معماری سرزمین»، مجله معماری و شهرسازی، دوره چهارم، شماره 24.

    محمدحسین کلانتری، «بررسی الگوی مسکن در ناحیه ‌گرم و خشک (حاشیه کویرمرکزی ایران)»‌، دومین سمینار سیاستهای توسعه مسکن در ایران، تهران: 1374.

    محمدرضا عراقچیان، «مسکن و انرژی»،‌ دومین سمینار سیاستهای توسعه مسکن در ایران، تهران: 1374.

    محمدرضا پورجفر، «نقش محیط در معماری و شهرسازی خلیج‎فارس»، کنگره تاریخ معماری و شهرسازی، ارگ بم، کرمان، جلد دوم.

    وحید قبادیان، «تطبیق مسکن با اقلیم»‌،‌ مجله معماری و شهرسازی، ‌دوره چهارم، شماره 24.

    Edwards, Brain,“Sustainable Architecture”, Second Edition, Architectural Press, Oxford, 1999.

     

     

    .

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت