پایان نامه مقایسه و بررسی میزان پرخاشگری بین افراد مبتلا به بیماری پرفشاری خون و افراد عادی

تعداد صفحات: 119 فرمت فایل: word کد فایل: 10004052
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: پایان نامه روانشناسی
قیمت قدیم:۱۸,۵۰۰ تومان
قیمت: ۱۶,۴۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه مقایسه و بررسی میزان پرخاشگری بین افراد مبتلا به بیماری پرفشاری خون و افراد عادی

    فصل اول :

    1- بیان مسئله

    اهمیت پژوهش

    هدف پژوهش

    بیان فرضیه

    تعاریف عملیاتی واژه ها

     

    بیان مسئله :

    آیا بین میزان پرخاشگری در افراد مبتلا به بیماری پرفشاری خون (hyper tension) و افراد عادی تفاوت وجود دارد؟

    اهمیت پژوهش :

    بیماری پرفشاری خون در طبقه بندیهای متخصصان بهداشت روان ‹‹ICD ›› طبقه بندی بین المللی بیماریهای روانی در دسته بیماری های روان تنی ‹‹Psy chosomatic ›› قرار دارد. این بیماری همه ساله تعداد زیادی از افراد جامعه را مبتلا ساخته و در صورت عدم تشخیص و درمان مناسب در موارد وخیم می تواند بسیار خطرناک باشد و افراد را در معرض سکته های قلبی و مغزی قرار دهد و حتی ممکن است منجر به مرگ افراد شود. با توجه به اینکه افزایش میزان پرخاشگری و فشارهای عصبی می تواند یکی از عوامل سبب ساز ابتلا به بیماری پرفشاری خون باشد پی بردن به تفاوت میزان پرخاشگری بین افراد مبتلا  به بیماری پرفشاری خون و افراد عادی می تواند گام موثری درجهت کمک به افراد مبتلا به بیماری پرفشاری خون در کنترل فشارهای عصبی، خشم و رفتاهای پرخاشگرانه باشد.

     

    هدف پژوهش :

    پی بردن به تفاوت میزان پرخاشگری بین افراد مبتلا به بیماری پرفشاری خون و افراد عادی از طریق مقایسه میزان پرخاشگری در افراد مبتلا به این بیماری و افراد عادی هدف اساسی این پژوهش می باشد.

    بیان فرضیه :

    فرض صفر H = بین میزان پرخاشگری در افراد مبتلا به بیماری پرفشاری خون و افراد عادی تفاوت معناداری وجود ندارد.

    فرض خلاف HA = بین میزان پرخاشگری در افراد مبتلا به بیماری پرفشاری خون و افراد عادی تفاوت معناداری وجود دارد.

    تعاریف عملیاتی واژه ها:

    پرخاشگری : حالت، هیجان یا همان چیزی است که به وسیله پرسشنامه AGQ به دست می آید.

    پرفشاری خون : همان چیزی است که توسط وسیله فشار خون سنج بدست می آید و درجه آن بالاتر از آن می باشد.

     

    فصل دوم :

     

     
    مقدمه

    احتمالاً تمام افراد با واژه پرخاشگری آشنایی نسبی د ارند و این حالت را تجربه  کرده اند به گونه ای که اگر این واژه را متصور شویم متعاقباً حالت هیجانی آن را در ذهن می توانیم تداعی کنیم. تقریباً هیچ چیز مخرب تر از پرخاشگری نابجا نمی تواند باشد به طوری که می تواند ارتباطات انسانی را به راحتی ویران کند.

    پرخاشگری عموماً رفتار کاملاً طبیعی انسانهاست اما زندگی که پرخاشگری خارج از کنترل و ویرانگر باشد می تواند در کار، ارتباطات اجتماعی و حتی در کل کیفیت زندگی مشکلاتی را به وجود بیاورد ممکن است کار به جایی برسد که شما احساس کنید اسیر هیجان قدرتمندی هستید که نمی توانید از آن اجتناب کنید پرخاشگری یک حالت هیجانی است که از لحاظ شدت می تواند خفیف، شدید یا ویرانگر باشد همانند هیجانات دیگر ، پرخاشگری موجب تغییرات زیستی و فیزیولوژیکی متعددی می شود مثل افزایش فشار خون، افزایش ضربان قلب، تند شدن تنفس و ... همچنین عصبانیت می تواند ناشی از عوامل بیرونی یا درونی باشد شما می توانید از دست فرد مشخصی مثل یک همکار یا از یک حادثه عصبانی شوید . همچنین پرخاش شما      می تواند ناشی از نگرانی یا تفکر شما در مورد مسائل شخصی باشد با یادآوری حوادث و خاطرات تلخ و آسیب زا که می تواند پرخاشگری را شدت بخشد زمانی که احساس نفرت از شخصی را به زبان می آوریم یا اقدام به آسیب رساندن به وی می کنیم، دیگر نمی توانیم به این شناخت برسیم که آن شخص جنبه های خوبی هم دارد از سوی دیگر، وقتی در برابر کسی پرخاشگری می کنیم به این معناست که جاذبه آن شخص در نظر ما کم شده است. به همین سبب، پس از اعمال پرخاشگری، کوشش خواهیم کرد تا حسن های او را دست کم بگیریم و معایب وی را برجسته تر کنیم تا از این طریق ناهماهنگی شناختی را کاهش دهیم، به علاوه سعی می کنیم تا دلایل دیگری برای تنفر از آن فرد پیدا کنیم، مرد اغلب پس از فریاد زدن، کتک زدن یا شکستن ظروف احساس آرامش پیدا می کنند این اعمال، برای مدتی کوتاه تنش را زایل می کند و فرصتی فراهم می آورد تا قدرت خود را نشان دهند، اما در بلند مدت خشونت را افزایش می دهد . درهر صورت در مورد پرخاشگری و شکل گیری آن نظریات گوناگونی ارائه شده است و هر کدام از مکاتب روانشناسی نظرات خاص خود را بیان کرده اند مانند فروید که پرخاشگری از نوعی سائق می داند و یا رفتار گرایان که طبق اصول پاداش و تنبیه آن را تعریف می کنند و یا روانشناسان یادگیری که بر الگوها و یادگیری مشاهده ای تأکید دارند و یا روانشناسان شناختی که بر شناخت و طرحواره های ذهنی اشاره می کنند.

     

    تعریف پرخاشگری :

    اصطلاح پرخاشگری به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد خواه در معنی نزدیک شدن به اشیاء و اشخاص خواه به معنی درگیری با نیروهای خارجی این مفهوم گاهی با مفاهیم انگیختگی، کارآوری و حتی با مفهوم کنجکاوی اشتباه می شود.

    اتوکلاین برگ[1] مفهوم پرخاشگری را گسترده در نظر می گیرد و معتقد است که جنبه های مثبت یا منفی پرخاشجویی را در بردارد اگر پرخاشجویی را به جای پرخاشگری به کار ببریم به معنی محدود دشمنی را نیز شامل می شود مفهوم دشمنی تا حدی شامل ارزشهای منفی است در حالی که پرخاشگری به معنی ‹‹مخالف بودن›› دارای ارزش ارتباطی است و در بعضی شرایط مثبت و سازنده است پرخاشگری را از عمل پرخاشجویی تجاوز متمایز می کنیم: پرخاشگری از عوامل انفعالی انسان و در انسان نهفته است و هنگام ظهور در پرده ای از پوششهای دفاعی پیچیده شده است و به صورت بخشی از نیروی آماده برای عمل و فعالیت بروز می کند. پرهیز صورتی از عقب نشینی پرخاشجویی است پرخاشگری همیشه با عمل پرخاشجویانه بروز نمی کند، وقتی واقع می شود ضرورتاً پرخاش علیه دیگری نیست بلکه پرخاشجویی می تواند متوجه خود فرد نیز بشود در انگلیسی با اصطلاحات و کلمات زیر توصیف می شود پرخاشجویی به معنی حمله ای که به تحریک کسی نباشد و در انسان به صورت بدنی و یا لفظی بروز می کند، رفتاری بی خبرانه است ‹‹Agonist behavior ›› که به صورت حمله و ضد حمله بروز می کند برای رفتار پرخاشجویانه ای که به تحریک دیگران به وجود می آید و همچنین برای عملیات پاسخ یا اعتراضی که برای دفاع و یا حمله است باید کلمات و اصطلاحات دیگری را جستجو کرد. Aggressiveness پرخاش، حالت نسبتاً دائمی همراه با آمادگیهای سرشتی و نیروی ذخیره برای پرخاشجویی است و گاهی مفاهیم ابتکار عمل، جاه طلبی، درگیری و جسارت را شامل می شود.

    تعریفی دیگر : پرخاشگری یعنی عملی که به آسیب رسانی عمدی دیگران منتهی می گردد البته ممکن است این آسیب رسانی در انواع شیوه های پیاده شده و حتی متضمن آزارهای روانی نظیر تحقیر، توهین و فحاشی نیز شود اما در هر حال مفهوم آسیب به تعارض رفتارها ارجاع دارد. از این رو خشونت تنها یکی از انواع پرخاشگری محسوب می گردد، به این لحاظ خشونت را حاوی مبادرت عمدی ایجاد آسیبهای جسمانی به دیگران تلقی می کنیم پرخاشگری عمدی می تواند از سایر انگیزشهای غیر پرخاشگرانه به شکلی متمایز متأثر گردد. یک سرباز دشمنش را می کشد – که این کار عمل پرخاشگرانه است – اما واکنش او ممکن است برای حفظ زندگیش، تأمین منافع کشورش یا کسب، تأییدات سازمانی گروهی باشد.

    اما یک قاتل دلایل دیگری برای کشتن قربانیانش دارد. در این موارد آسیب عمدی نوعی پرخاشگری محسوب شده اما سیاقی متفاوت می یابد. روانشناسان چنین مفاهیم متنوعی را به تبیین ابزار پرخاشگری اطلاق می کنند در مقابل، پرخاشگری عاطفی یا خشم آلود هنگامی به وجود می آید که هدف اصلی بر تعهد استوار است ‹‹برکوتیز، 1979 زیلمان›› این نوع پرخاشگری به دلیل احساس شرایط و حالات ناخوشایند رخ می دهد. مثلاً تنفر به خشم می انجامد و بیش از سایر عواطف با پرخاشگری همراه است لذا در شرایط معینی – توام بودن تنفر با خشم شدید، کنترل ضعیف و وجود نیتی خاص – فرد کمتری می تواند از تمایل به آسیب رسانی دیگران جلوگیری کنند.

     

    پرخاشگری از دیدگاه زیست شناسی ‹‹مبانی فیزیولوژی پرخاشگری››

    آمیگدال و رفتار پرخاشگرانه

    آمیگدال در خوردن، نوشیدن، رفتار جنسی و دیگر رفتارها اهمیت فراوانی دارد. در اینجا، نقشی آمیگدال را بر رفتار پرخاشگرانه مورد بررسی قرار می دهیم.

    حیوانات غیر انسانی، تحریک الکتریکی آمیگدال می تواند به حمله های شدید نسبت به دیگر حیوانات یا ‹‹به دفعات کمتر›› به یک حمله بازدارنده منجر شود. آسیب رسیدن به آمیگدال معمولاً سبب رام شدن و متانت می شود، گرچه آسیب رسیدن به برخی از هسته های آمیگدال می تواند پرخاشگری را افزایش دهد. رفتار پرخاشگرانه حیوانات مبتلا به صرع کانونی در آمیگدال معمولاً افزایش می یابد رابینر نوعی بیماری است که در نتیجه حمله ویروسها به قسمت اعظم مغز، به ویژه لوب گیجگاهی عارض می شود و رفتارهای پرخاشگرانه با خود به همراه دارد ‹‹لنتز[2]، بوریچ[3]، اسمیت، کریک[4] وتیگور[5] 1981›› با این وجود، اثرات آسیب به آمیگدال تنها به موضوع ایجاد یا بازداری یک هیجان خاص منحصر نمی شود بلکه، ایجاد یا بازداری یک هیجان توسط آمیگدال، بیشتر به اینکه حیوان اطلاعات را چگونه تعبیر کند، بستگی دارد. برای مثال، گربه های نر مبتلا به ضایعه آمیگدال ممکن است با دیگر گربه های نر، اعضای دیگر گونه ها و حتی اشیاء بی جان رابطه جنسی برقرار کنند ‹‹شرانیر، کلینگر، 1953››[6] در کل افزایش فعالیت های جنسی بدان معنا نیست که تمایل جنسی خیلی شدیدی دارند، بلکه به این علت است که شریک جنسی خود را نمی توانند تمیز دهند ‹‹آرونسون وکویر 1979›› همین طور، بعضی میمون های مبتلا به ضایعه آمیگدال در تفسیر برخی از محرک های اجتماعی از دیگر میمون ها، مشکل دارند، به علت سوء تعبیرشان ممکن است حمله بی دلیل داشته باشند یا وقتی که مورد تهاجم قرار می گیرند نتوانند از خود به خوبی دفاع کنند.

    رسولد[7]، میرسکی[8] و پی  برام[9] ‹‹1954›› در آمیگدال سلطه گرترین و پرخاشگرترین میمون گروه 8 تایی ضایعه ایجاد کردند. بعد از این ضایعه، آن میمون از نظر سلسله مراتب قدرت به پایین ترین مرتبه تنزل کرد. پژوهشگران سپس ضایعه آمیگدال را به قوی ترین میمون از 7 میمون باقی مانده وارد ساختند. این میمون نیز سریعاً در رتبه هفتم قرار گرفت. با این وجود، وقتی که آنها به میمون سوم ضایعه را وارد ساختند، نزول محسوس در حالات یا رفتار پرخاشگرانه آن مشاهده نکردند. تبیین احتمالی این است که این ضایعه ها بخش های نسبتاً متفاوتی از مغز سر میمون را تخریب کرده است. احتمال دیگر این است که اثرات ضایعه با توجه به محیط اجتماعی تغییر می یابد دو میمون اول به محیطی برمی گردند که در آن رقبای پرخاشگر وجود دارد، در حالی که سومین میمون به محیطی برمی گردد که رقبای وی کم ترند ممکن است برای دو میمون اولی در مقایسه با میمون سومی تداوم رفتار پرخاشگرانه در برابر رقبا سخت تر می باشد.

  • فهرست و منابع پایان نامه مقایسه و بررسی میزان پرخاشگری بین افراد مبتلا به بیماری پرفشاری خون و افراد عادی

    فهرست:

    مقدمه ................................................................................................................. 1

    بیان مسئله ......................................................................................................... 2

    اهمیت پژوهش.................................................................................................... 2

    هدف پژوهش...................................................................................................... 3

    بیان فرضیه......................................................................................................... 3

    تعاریف عملیاتی واژه ها...................................................................................... 3

    فصل دوم :

    پیشینه پژوهش و مطالعه منابع مربوط به موضوع مورد تحقیق......................... 4

    مقدمه.................................................................................................................. 5

    تعریف پرخاشگری.............................................................................................. 7

    پرخاشگری از دیدگاه زیست شناسی در مبانی فیزیولوژی ............................. 10

    آمیگدال و رفتار پرخاشگرانه ........................................................................... 10      

    نقش تستوسترون در پرخاشگری..................................................................... 14

    سیناپس های سروتونینی و رفتار پرخاشگرانه................................................. 16

    پرخاشگری، فیزیولوژی و تیره شناسی............................................................. 19

    پرخاشگری از دیدگاه روانکاوی...................................................................... 21

    اوهام پرخاشگرانه............................................................................................. 28

    تحول پرخاشگری.............................................................................................. 29

    کنشهای از پیش ساخته پرخاش نسبت به دیگران............................................. 34

    آدم کشی............................................................................................................ 37

    پرخاشگری نسبت به خود ................................................................................ 39

    پرخاشگری نسبت به خود در حال تحول و رشد.............................................. 39

    پرخاشگری با دوام نسبت به خود .................................................................... 40

    نظریه یادگیری اجتماعی «تأثیرات الگویی»................................................... 45

    تقویت پرخاشگری.............................................................................................. 47

    مشاهده خشونت................................................................................................ 48

    فرضیه پالایش................................................................................................... 50

    فرضیه ناکامی و پرخاشگری............................................................................. 52

    تعریف ناکامی.................................................................................................... 53

    رابطه ناکامی و پرخاشگری............................................................................... 53

    شکست نامطلوب در کسب هدف ...................................................................... 54

    هدف ناکامی و پرخاشگری................................................................................ 55

    رقابت و ناکامی.................................................................................................. 55

    عوامل انتقال ناکامی به پرخاشگری................................................................... 56

    پرخاشگری ناشی از ناخوشایندی..................................................................... 56

    ناکامی به منزله حادثه ای ناخوشایند................................................................ 56

    واکنش به حوادث ناخوشایند............................................................................. 57

    سایر تأثیرات منفی محرکهای ناخوشایند.......................................................... 58

    انتساب تحقق هدف و ناخوشایندی.................................................................... 59

    تمایزات گروهی و اجتماعی................................................................................ 60

    تأثیرات جبری محرکهای محیطی....................................................................... 61

    پیوند با شرایط ناخوشایند................................................................................. 61

    پیوند اهداف موجود........................................................................................... 62

    اشخاص معلول به منزله محرکهای ناخوشایند................................................. 63

    پیوند با پرخاشگری تأثیر تسلیح ....................................................................... 63

    فرایندهای شناختی در رفتار پرخاشگرتنه......................................................... 66

    شناخت وقوع حادثه........................................................................................... 66

    کیفیت تسکین...................................................................................................... 67

    تطابق با خودشناسی.......................................................................................... 68

    اداره عقیده......................................................................................................... 68

    عوامل موثر بر تمایزات جنسی.......................................................................... 70

    نقش های جنسی و پرخاشگری......................................................................... 72

    کاهش و کنترل پرخاشگری............................................................................. 74

    کاهش پرخاشگری............................................................................................. 75

    تربیت نادرست والدین....................................................................................... 76

    والدین به منزله الگوهای پرخاشگری................................................................ 76

    کنترل پرخاشگری............................................................................................ 77

    تنبیه.................................................................................................................... 77

    فرو خوردن خشم.............................................................................................. 78

    نقش زمان در اطفاء پرخاشگری........................................................................ 78

    پرفشاری خون چیست...................................................................................... 79

    فشار خون بالای اولیه یا لازم و ضروری........................................................ 80

    علایم فشار خون بالا به طور معمولی یا مزمن................................................. 81

    علایم فشار خون بالا به طور حاد یا شدید........................................................ 82

    مکانیسم کنترل فشار خون توسط اعصاب........................................................ 83

    برخی از اثرات فشار خون بر بدن

    خطر پاره شدن رگ های مغز یا سکته قلبی...................................................... 84

    تأثیر فشار خون بر قلب..................................................................................... 85

    تأثیر فشار خون بر کلیه ها................................................................................ 85

    بیماری سرخرگ ها در اثر فشار خون.............................................................. 86

    دلایل افزایش فشار خون

    تأثیر چای و قهوه.............................................................................................. 86

    تأثیر الکل........................................................................................................... 88

    «تأثیر استرس» یا فشارهای عصبی.................................................................. 88

    فشار خون بالا و خوردن نمک.......................................................................... 89

    برخی از راههای جلوگیری از افزایش فشار خون............................................ 90

    فصل سوم

    روش اجرای تحقیق........................................................................................... 91

    روش اجرایی تحقیق........................................................................................... 92

    جامعه آماری و نمونه آماری............................................................................ 92

    روش نمونه گیری.............................................................................................. 92

    ابزار تحقیق........................................................................................................ 93

    اعتبار روایی و مقیاس....................................................................................... 94

    روش اجرای آزمون.......................................................................................... 94

    فصل چهارم

    تجزیه و تحلیل داده ها....................................................................................... 96

    تجزیه و تحلیل توصیفی..................................................................................... 97

    تجزیه و تحلیل مقایسه ای ............................................................................... 108

    فصل پنجم

    خلاصه و نتیجه گیری...................................................................................... 109

    بحث و گفتگو درباره داده ها............................................................................ 110

    خلاصه و نتیجه گیری...................................................................................... 111

     

    منبع:

    - اتکینسون – اسمیت – بم، هکسی– اتکینسون ، روانشناسی ، زمینه هیلگارد جلد 2. مترجمین : : دکتر حسن رفیعی، دکتر مرسده سمیعی ، دکتر محسن ارجمند

    انتشارات ارجمند

    سال انتشار 1383

    کالات ، جیمز ، روانشناسی فیزیولوژیک

    مترجمین : دکتر اسماعیل بیابانگرد ، دکتر احمد علی پور، دکتر احمد غضنفری

    ناشر : دانشگاه شاهد ، تابستان 1383

    3- خدیوی زند، محمد مهدی ، ناکامی و پرخاشگری «نظریه ها و مفاهیم»

    ناشر : انتشارت تربیت                                  سال انتشار : 1374

    4- برکوتیز ، لئونارد روانشناسی اجتماعی

    مترجمین : محمدی اصل، عباس ، محمد حسین فرجاد

    ناشر : اساطیر                                  سال انتشار : 1372

    موسوی ، مهدی ، از فشار خون و افزایش آن چه می دانید.

     ناشر : تیمور زاده - پردیس دانشگاه               سال انتشار : 1381

    سادوک ، بنیامین – سادوک، ویرجینیا ، خلاصه روانپزشکی

    مترجم: پور افکار ، نصرت الله .        ناشر: شهر آب – آینده سازان ، 1382و

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت