پایان نامه درباره زراعت برنج

تعداد صفحات: 57 فرمت فایل: word کد فایل: 10003599
سال: 1387 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: پایان نامه مهندسی کشاورزی زراعت
قیمت قدیم:۱۲,۳۰۰ تومان
قیمت: ۱۰,۲۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه درباره زراعت برنج

    فصل اول:

    مقدمه:

    برنج از گیاهان زراعی مهم قاره آسیاست . دانه برنج و فراورده های حاصل از آن نزدیک به 40 درصد غذای مورد نیاز نصف مردم جهان را تشکیل می دهد و از لحاظ تولید جهانی نیز می تواند با گندم برابری کند (1).

    برنج شامل دو گروه زراعی آسیایی و افریقایی است . در برنج های گروه آسیایی برنج معمولی یا اوریزا ساتیوا[1] وجود دارد که بومی آسیاست (تصویر 1-1) . در گروه برنج آفریقایی اوریزا گلابریما[2] را می توان نام برد که بومی آفریقاست (تصویر 2-1)  . حدس زده می‌شود که زراعت برنج تقریبا 3000 سال قبل از میلاد مسیح در کشورهای هندوستان و چین متداول بوده است . گونه ساتیوا از لحاظ سطح زیر کشت، تولید ، و تغذیه اهمیت جهانی دارد . ولی زراعت و مصرف برنج گونه گلابریما بسیار کم است. و عمدتا به نقاط پراکنده ای در آفریقا محدود می شود (1).

    سطح زیر کشت برنج پس از گندم از سایر غلات بیشتر است . نزدیک به 90 درصد سطح زیر کشت و تولید برنج به کشورهای خاور دور اختصاص دارد . بیش از نصف محصول سالانه برنج در جهان نیز در دو کشور هندوستان و چین تولید می شود . سطح زیر کشت و تولید منطقه آن به شرح جدول (1-1) است .

    کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری برمه ، تایلند ، ویتنام ، لائوس ، اندونزی ، فیلیپین ، پاکستان ، هندوستان ، ایالات متحده آمریکا ، ژاپن ، ایتالیا ، مصر ، اسپانیا ، چین ، برزیل ، کوبا ، مکزیک و استرالیا از جمله کشورهای تولید کننده برنج به شمار می رود . میزان تولید برنج در تایلند ، برمه ، ویتنام و لائوس بیش از مصرف داخلی است . نزدیک به 90 درصد برنج موجود در بازارهای بین المللی مربوط به این چهار کشور است . ایالات متحده امریکا ، برزیل ، ایتالیا و مصر از دیگر کشورهای صادر کننده برنج هستند .(1)

    جدول (1-1) توزیع منطقه ای سطح زیر کشت و تولید شلتوک در جهان در سال 1971 برحسب  درصد (1)

     

    منطقه سطح زیر کشت تولید
    اروپا Jun-00 1-Jan
    آمریکای شمالی Jun-00 1-Feb
    آمریکای لاتین 4-Feb 3-May
    خاور نزدیک May-00 Jun-00
    خاور دور Aug-90 0/90
    آفریقا 2-Aug 2-May
    استرالیا کمتر 05/0

    Jan-00

     

    زراعت برنج در شمال ایران  به ویژه در شهر رودسر ، و استان خوزستان تاریخچه طولانی دارد ; بنا به بعضی از روایات کشت این محصول قرن ها پیش از میلاد مسیح در زمان هخامنشیان رواج داشته است (1).

    سطح زیر کشت ، تولید و عملکرد برنج در استانهای مختلف ایران برابر آمار منتشر شده از طریق وزارت کشاورزی در جدول (2-1) درج شده است. این جدول نشان می دهد که نزدیک به 80 درصد محصول برنج ایران در دو استان گیلان و مازندران  تولید می شود . زراعت برنج در استانهای فارس ، خوزستان ، اصفهان ، آذربایجان شرقی ، و نیز گرگان و گنبد متداول است . در سطوح کوچکی از مناطق بسیار خشک کشور مثل بلوچستان نیز برنجکاری دیده می شود (1).

    مهمترین مناطق تولید کننده برنج در استان گیلان عبارت انداز : آستارا، بندر انزلی، فومن، زیبا کنار، رضوان شهر،خمام، لشت نشاء، هشت پر طوالش، لولمان، کوچصفهان، صومعه سرا ، آستانه اشرفیه، رودبار، رودسر، رشت ، سیاهکل ، لاهیجان و لنگرود .

    مهمترین مناطق تولید کننده برنج در استان مازندران عبارت انداز : چالوس ،تنکابن،قائم شهر،نوشهر،ساری،آمل،بابل،نور،محمود آباد،علمده (رویان) گرگان گنبد (3) .

    تولید برنج ایران تا اوایل دهه 1340 می توانست نیازهای داخلی کشور را تا حدی تامین کند اما در حال حاضر با توجه به افزایش سریع جمعیت و بهبود قدرت خرید مردم محصول داخلی کفاف نیازها را نمی دهند و مقادیر قابل توجهی برنج همه ساله به ناچار از خارج وارد کشور می شود (1).

     

    جدول (2-1) سطح زیر کشت و میزان تولید شلتوک در سال 1366 در ایران (1)

     

    ردیف استانها سطح زیر کشت تولید کل
    1000) هکتار) ( تن1000)
    1 آذربایجان شرقی 7-Jul 25
    2 آذربایجان غربی Aug-00 1-Apr
    3 اصفهان 6-May 28-Sep
    4 ایلام 1-May 2-Jul
    5 چهار محال و بختیاری 2-May 7
    6 خراسان Jun-00 1-May
    7 خوزستان Sep-36 7/104
    8 زنجان 4-Aug 14-Jun
    9 سیستان و بلوچستان 2-Sep 5-Apr
    10 فارس 28 1/106
    11 کردستان Jan-00 Jan-00
    12 کرمان Jan-00 Mar-00
    13 کهکیلویه و بویراحمد 4-Aug 13-Mar
    14 گرگان و گنبد 17 Feb-53
    15 گیلان 3/208 9/645
    16 لرستان Apr-00 Sep-00
    17 مازندران 1/204 3/792
      کل 527 3/1803

     

    کل سطح زیرکشت برنج در کشور ایران از 377 هزار هکتار در سال 1351 به 588 هزار هکتار در سال 72-1371 و به میزان 56 درصد افزایش یافته است ، در صورتی که کل تولید برنج در این مدت به حدود 2/2 برابر رسیده است . در این مدت میانگین تولید در واحد سطح از 2679 کیلوگرم در هکتار به 3886 کیلوگرم در هکتار افزایش یافته است، جدول (3-1) (2).

  • فهرست و منابع پایان نامه درباره زراعت برنج

    فهرست:

     

    فهرست مندرجات..                                                                                          ﻫ

    فهرست اختصارات                                                                                          ی

    فهرست نمودارها و اشکال

    فهرست جداول

    چکیده      

                                                                                                                                1

    فصل اول: مقدمه                                                                                                                  4

    فصل دوم: گیاهشناسی                                                                                                    

    2-1- گیاهشناسی Allium hirtifolium                                                                 8

    2-2- انتشار جغرافیایی                                                                                     8

    2-3- کاریولوژی                                                                                           8

    2-4- موارد مصرف                                                                                        10

    2-4-1- مصارف غذایی                                                                                   10

    2-4-2- استفاده در طب سنتی                                                                            10

    2-5- تحقیقات انجام شده در                                                    Allium hirtifolium10

    2- 6-    جنس                                                                                                Allium  spp. 2-6-1- مشخصات عمومی و طبقه بندی                                                                       11     

    2-6-2- خصوصیات شیمیایی                                                                                13

    2-6-3- کاریولوژی                                                                                        13   

    2-7- ارزشهای اقتصادی گونه های جنس آلیوم                                                            14

    2-8- زیرجنسهای جنس آلیوم                                                                             14

    2-8-1- زیر جنس Allium                                                                              15             

    2-8-2- زیر جنس                                                                       Rhizirideum15               

    2-8-3- زیر جنس                                                              Melanocrommyum15

    عنوان                                                                                                                                     صفحه

    2-8-4- زیر جنس                                                                                         Amerallium

    2-9- مراحل نمو در آلیومها                                                                                             16

    2-9-1- جوانه زنی بذر                                                                                                  16

    2-9-2- سبز شدن بذور و نمو گیاهان نورسته                                                                       17

    2-9-3- دوره جوانی و انتقال به مرحله تولید مثلی                                                                 17

    2-9-4- رشد و نمو سالیانه پس از بلوغ                                                                              19

    2-9-4-1- گونه های پیاز دار                                                                                         19

    2-9-4-1-1- گونه های پیازدار با مبدا مدیترانه                                                                    20

    2-9-4-1-2- گونه های گلدار با مبدا ایرانو تورانی                                                               20

    2-9-4-3- آلیومهای خوراکی                                                                                         23

    2-9-5- تکثیر                                                                                                            24                  

    2-9-5-1- تکثیر از راه بذر                                                                                           24

    2-9-5-2- تکثیر رویشی                                                                                              25

    2-9-5-3- کشت بافت در آلیومها                                                                                   26

    2-10- اصلاح ژنتیکی در آلیومها و استفاده از گونه های وحشی                                     Allium26

    2-10-1- بانک های بذر آلیوم در دنیا                                                                               27          

    2-10-2- بانک های ژن آلیوم در دنیا                                                                                27

    2-10-3- عملیات نگهداری و اصلاحی در مراکز جمع آوری و نگهداری آلیوم ها                          27

    2-11- بررسی تنوع ژنتیکی و عوامل ایجاد تنوع                                                                   28

    2-11-1- تجزیه کلاستر                                                                                               31           

    2-11-2- تجزیه به مولفه اصلی                                                                                      31

    2-11-3- معیارهای فاصله یا شباهت ژنتیکی                                                                       32

    2-12- مراکز تنوع جنس                                                                                    Allium32

    2-13- مصارف مختلف آلیومها در دنیا                                                                               33

    فصل سوم: بررسی مولکولی به کمک نشانگرRAPD

     

     

    عنوان                                                                                                                                     صفحه

     

    3-1- نشانگر چیست؟                                                                                                          38

    3-2- کاربرد های نشانگرهای مولکولی                                                                                      38

    3-3- انواع نشانگرها                                                                                                            39

    3-4- نشانگر                                                                                                         RAPD40

    3-4-1- مراحل روش                                                                                             RAPD41

    3-4-1-1- استخراج                                                                                                 DNA41

    3-4-1-2- تخمین غلظت                                                                                          DNA41

    3-4-1-3- انجام واکنش 42                                                                                        RAPD

    3-4-1-4- الکتروفورز محصولات 42                                                                               PCR

    3-4-2- تجزیه داده های                                                                                         RAPD43

    3-4-3- تکرار پذیری                                                                                             RAPD43

    3-4-3-1- کیفیت و کمیت 43                                                                                       DNA

    3-4-3-2- آلودگی بیولوژیک                                                                                                43

    3-4-3-3- غلظت آغازگر                                                                                                     44

    3-4-3-4- غلظت منیزیم                                                                                                     44

    3-4-3-5- تکرارپذیری نیمرخ های دستگاه                                                                   PCR44

    3-4-3-6- زمان واسرشته سازی                                                                                           44

    3-4-3-7- درجه حرارت اتصال                                                                                           45

    3-4-3-8- مدت زمان بسط یا توسعه طویل شدن                                                                     45

    3-4-3-9- دقت کردن در پیپت نمودن                                                                            45

    3-5- مزایای RAPD                                                                                             45

    3-6- معایب                                                                                              RAPD46

     3-7- تحقیقات انجام شده با کمک نشانگر RAPD در جنس الیوم                                            47                                                                   

    فصل چهارم: نشانگرهای مورفولوژیک                                                              

     

    عنوان                                                                                                                                     صفحه

     

    4-1- مزایای نشانگرهای مورفولوژیک                                                                                    50

    4-2- معایب نشانگرهای مورفولوژیک                                                                                    50

    4-3- مقایسه مورفولوژیک آلیوم ها                                                                                        51

    4-3-1- گروه های پیازدار                                                                                                   52

    4-3-2- گروه های ریزوم دار                                                                                               52

    4-3-3- گونه های آلیوم خوراکی                                                                                          52

    4-4- کاربرد نشانگرهای مورفولوژیک در جنس آلیوم                                                                 53

    4-5- اساس ژنتیکی بعضی صفات مورفولوژیک در آلیوم ها                                                         55

    4-5-1- برگ و نشاء ها                                                                                                      55

    4-5-2- ساقه گلدهنده                                                                                                        56

    4-5-3- پیاز                                                                                                                     56

    4-5-4- گل                                                                                                                     57

     

    فصل پنجم: بررسی فیتوشیمیایی                                                                           

    5-1- تاریخچه استفاده از آلیومها در تغذیه و درمان بیماریها                                                          59

    5-2- ترکیبات شیمیایی موجود در گیاهان جنس آلیوم                                                                 60

    5-2-1- ترکیبات فرار                                                                                                         60

    5-2-2- ترکیبات غیر فرار                                                                                                   60

    5-3- تاریخچه شناسایی آلیسین                                                                                              61

    5-4- چگونگی تشکیل آلیسین                                                                                               61

    5-5- روشهای تجزیه و شناسایی اجزاء تشکیل دهنده اسانس و

     عصاره های استخراج شده از گیاهان                                                                                         62

    5-5-1- کروماتوگرافی                                                                                                       62

    5-5-2- کروماتوگرافی لایه نازک                                                                             (TLC)63

    5-5-3- کروماتوگرافی ستون                                                                                               63

    5-5-4- گاز کروماتوگرافی                                                                                                  64

    عنوان                                                                                                                                    صفحه

     

    5-5-5- طیف سنجی مادون قرمز                                                                                   (IR)64

    5-5-6- طیف سنجی ماوراء بنفش (UV) و مرئی                            (Visible – Spectroscopy)64

    5-5-7- رزنانس مغناطیسی هسته                                                                                 (nmr)65

    5-5-8- گاز کروماتوگرافی قدام با طیف سنجی جرم                                              (GC-Mass)65

     

    فصل ششم: مواد و روشها                                                                                          

    6-1- نمونه های گیاهی                                                                                                        69

    6-2- دستگاههای مورد  استفاده                                                                                              70

    6-3- مواد مورد استفاده                                                                                                        71

    6-4- روشها                                                                                                                      72

    6-4-1- ارزیابی مورفولوژیکی                                                                                               72

    6-4-1-1- مواد و طرح آزمایشی                                                                                          72

    6-4-1-2- یادداشت برداری و ثبت خصوصیات                                                                       72

    6-4-2- ارزیابی مولکولی                                                                                                     72

    6-4-2-1- استخراج                                                                                                DNA73

    6-4-2-2- ارزیابی کمی و کیفی نمونه های                                                                  DNA74

    6-4-2-3- الکتروفورز                                                                                             DNA75

    6-4-2-4- شرایط واکنشهای                                                                        PCR-RAPD76

    6-4-3- ارزیابی فیتوشیمیایی                                                                                                 78

    6-4-3-1- روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) در تشخیص وجود آلیسیس                           79

    6-4-3-2- تعیین مقدار آلیسیس به روش اسپکتروفتومتری                                                         80

    6-4-3-2-1- آماده سازی پیازهای                                                              A.hirtifolium81

    6-4-3-2- نحوه اندازه گیری جذب در دستگاه اسپکتروفتومتری                                                82

     

    فصل هفتم: بحث و نتایج                                                                                           84

    عنوان                                                                                                                                     صفحه

     

    7-1- گروه بندی اکوتیپها با نشانگر                                                                      RAPD85

    7-2- گروه بندی بر اساس صفات مورفولوژیک                                                              90

    7-3- بررسی اکوتیپها از دیدگاه فیتوشیمیایی                                                                 92

    7-4- مقایسه داده های RAPD و مورفولوژیکی                                                            96

    7-5- مقایسه داده های مورفولوژیک و آلیسیس                                                              96

    7-6- نتیجه گیری نهایی                                                                                      98

    7-7- پیشنهادات                                                                                              98

    منابع                                                                                                                                          100

    خلاصه پایان نامه به زبان انگلیسی                                                                                       107

    منبع:

    ندارد

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت