پایان نامه بررسی تاثیر هموارسازی سود بر بازده غیرعادی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

تعداد صفحات: 104 فرمت فایل: word کد فایل: 1000359
سال: 1394 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: پایان نامه حسابداری
قیمت قدیم:۱۷,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۴,۹۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه بررسی تاثیر هموارسازی سود بر بازده غیرعادی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

    پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد

     گرایش: حسابداری

    چکیده:

     سود گزارش شده از جمله اطلاعات مالی مهمی است که در هنگام تصمیم گیری توسط افراد مختلف در نظر گرفته می شود، مدیریت در انتخاب بین روش های مختلف به حساب بردن وقایع مالی( که تاثیر قابل ملاحظه ای بر روی سود گزارش شده دارد) در چارچوب اصول پذیرفته شده حسابداری اختیارات قابل ملاحظه ای دارد و میتواند در قالب این اختیارات، نوسانهای دوره ای سود را از کاهش دهد.

    هموارسازی سود به رفتار آگاهانه ای اطلاق میشود که به منظور کاهش نوسان های دوره ای سود شکل میگیردد. صاحبنظران حسابداری معتقدند که سرمایه گذاران تمایل بیشتری به سرمایه گذاری در شرکتهایی که تغییرات سود آنها کمتر است(شرکتهای هموارساز سود) دارند وحاضرند بهای بیشتری برای سهام این گونه شرکتها بپردازند.

     این تحقیق به بررسی تاثیر هموارسازی سود بر بازده غیرعادی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. داده ها برای 65 شرکت از صنایع مختلف، از سال 1379الی1386

    جمع آوری گشته است. نتایج حاصل آزمون فرضیات تحقیق حاکی از آن است که هموارسازی سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران وجود داشته و هموارسازی سود تاثیر معنی داری بر کسب بازده غیر عادی سهام شرکتها ندارد. همچنین نوع صنعت واندازه شرکتها بر کسب بازده موثر

    نمی باشند.

    مقدمه:

    پدیده هموارسازی سود[1]، مقوله ای مشترک در مرز دانش حسابداری و امورمالی است. برخورداری  این پدیده از یک سابقه مطالعاتی نسبتاً طولانی را می توان نشانگر اهمیت ومیزان توجه محافل علمی وحرفه ای به آن تلقی نمود. به گونه ای که امروزه با گذشت بیش از هفتاد سال از شروع مطالعات در این زمینه، شواهد نشان می دهد که هنوز از علاقه پژوهشگران به تحقیق در مورد پدیده هموارسازی سود کاسته نشده است. به نظر می رسد اهمیت این موضوع نشأت گرفته از جایگاه ویژه و منحصر به فرد مقوله سود در مباحث حسابداری و امورمالی است. مروری بر تاریخچه و ادبیات دانش حسابداری نشان می دهد که مفهوم و یا پدیده ای همانند سود، کمتر مورد بحث و منازعه فراگیر بین تئوریسین ها و طبقات مختلف حرفه ای بوده است

    1 مقدمه

    از دیدگاه تئوری حسابداری، پدیده هموارسازی سود در رویکرد رفتاری موضوعی قابل تأمل است. افزون بر آن در عمل نیز حسابداران، حسابرسان و تحلیل گران مالی در فرایند گزارشگری مالی، که گزارشگری سود از مهمترین اجزای آن به شمار می آید، به نوعی با این پدیده و پیامدهای آن مواجه بوده اند. شناخت ابعاد مختلف رفتار هموارسازی سود در راستای شناسایی ویژگی ها و محدودیت های سود حسابداری قرار می گیرد. در صورت امکان ارائه یک چارچوب نظری برای این پدیده که به نظر می رسد تا کنون میسر نشده، محتمل است بتوان به پیشرفتی در زمینه کیفی گزارشگری سود دست یافت.

    سهم عمده ای از تحقیقات و مطالعات نظری در موضوع هموارسازی سود، متعلق به کشورهای توسعه یافته است، از این رو، با توجه به تفاوت های اساسی در متغیرهای کلان محیطی نظیر اقتصاد و فرهنگ، گسترش این تحقیقات به کشورهای در حال توسعه می تواند در تکمیل ادبیات پژوهشی این پدیده موثر واقع شود. علاوه بر آن به نظر میرسد از دیدگاه امورمالی نتایج این تحقیقات برخی زمینه های لازم را برای کارایی بازار سرمایه در محیط اقتصادی مورد نظر فراهم نماید. تحقیق حاضر به تأثیر هموارسازی سود بر بازده غیرعادی سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بازار سرمایه ایران می پردازد.

    در این فصل ابتدا تشریح و بیان مسأله ذکر می گردد سپس ضرورت انجام تحقیق و فرضیات تحقیق و همچنین روش تحقیق و روشهای گردآوری داده ها بیان می گردد.  

                                                                                                  

     2-1) تشریح و بیان مسأله 

    سود گزارش شده از جمله اطلاعات مالی مهمی است که در هنگام تصمیم گیری توسط افراد در نظر گرفته می شود. تحلیل گران مالی عموماً سود گزارش شده را به عنوان یک عامل برجسته در بررسی ها و قضاوت های خود بر اطلاعات مالی مندرج در صورت های مالی واحدهای اقتصادی خصوصاً سود گزارش شده اتکا می کنند.

     سرمایه گذاران معتقدند سود ثابت در مقایسه با سود دارای نوسان، پرداخت سود تقسیمی بالاتری را تضمین می کند. هم چنین نوسانات سود به عنوان معیار مهم ریسک کلی شرکت قلمداد میشود و شرکتهای دارای سود هموارتر دارای ریسک کمتری میباشند. بنابراین شرکت هایی که دارای سود همواری هستند بیشتر مورد علاقه سرمایه گذاران بوده و از نظر آنها محل مناسبتری برای سرمایه گذاری محسوب میشوند (هندریکسن، 1992ص378) [2].

    مدیریت در انتخاب بین روش های مختلف به حساب بردن وقایع مالی، در چارچوب اصول پذیرفته شده حسابداری اختیارات قابل ملاحظه ای دارد. مثلاً در مورد استهلاک روش های مختلف پذیرفته شده ای وجود دارد و مدیر می تواند بین این روش ها، یکی را انتخاب کند. هم چنین مدیریت می تواند فعالیت های مالی را زمان بندی کند. به تاخیر انداختن یک فروش و یا انجام مخارج اختیاری از جمله این اقدامات می باشد. به علت این انعطاف پذیری، مدیر می تواند به طور سیستماتیک روی سود گزارش شده از سالی به سال دیگر تاثیر گذاشته و آن را هموار کند. لذا پدیده هموارسازی سود می تواند بر تصمیمات سرمایه گذاران تاثیر بگذارد و پیامدهایی را موجب شود که مخصوصاً در بازارهای غیرکارای سرمایه از درجه اهمیت و تاثیر بیشتری برخوردار باشند (شباهنگ، 1382، ص39)2.

     

    3-1) چارچوب نظری تحقیق 

    در تهیه صورت های مالی، حسابداران ناگزیر از روش ها و رویه های مختلف و مجاز حسابداری بهره  می جویند که افزایش روزافزون این رویه ها موجب گردیده است که نتوان به راحتی صورتهای مالی شرکت های مختلف را با هم مقایسه نمود. استفاده از رویه ها و سیاست های مختلف و تغییر در روش های مذکور، تحت اصول و موازین حسابداری توسط شرکتها، گاه به یک خلاقیت و هنر می نماید. نقطه نظر نویسندگانی که حسابداری را به هنر نزدیک می دانند این است که با توجه به چگونگی تعریف اهداف، طیف گستره ای از روش های اندازه گیری را به کار میگیرند. (همان منبع ،ص26)3.

    هموارسازی سود به رفتار آگاهانه ای اطلاق میشود که به منظور کاهش نوسان های دوره ای سود شکل میگیرد4. هموارسازی سود در دهه های اخیر یکی از مهمترین موضوعات مورد علاقه محققیین حوزه مالی و حسابداری بوده است.

     در اغلب مطالعات، این عمل یک رفتار متقلبانه و غیر اخلاقی صورت گرفته توسط مدیریت تلقی گردیده است. این بررسی ها هم چنین فرضیات مبنی بر دخالت مدیران در هموارسازی سود را حمایت می نماید. (فرانچسکو پودا فوینتس، 2009،ص7)[3].

    یکی از موضوعات مطرح در حسابداری شناسایی انگیزه های هموارسازی سود است. که از جمله میتوان به افزایش رفاه سهامداران، تسهیل قابلیت پیش بینی سود، افزایش رفاه مدیریت در کسب بازده بیشتر اشاره نمود. بنابراین یکی ازانگیزه هایی که پشتوانه نظری و تجربی بیشتری برخوردار است، انگیزه، کسب بازده بیشتر می باشد که در این تحقیق به طور خاص مورد بررسی و آزمون قرار میگیرد. بدین منظور سعی  می شود تا وجود پدیده هموارسازی بر بازده غیرعادی شرکتهای نمونه مورد بررسی قرار گیرد. همچنین در نظر است تاثیر صنایع مختلف و اندازه شرکت در بررسی تاثیر هموارسازی سود بر بازده غیرعادی شرکت ها مورد توجه و آزمون قرار گیرد.

     

    4-1) ضرورت انجام تحقیق

    از دیر باز سود از دیدگاه تئوریسین ها و محققین حسابداری و مالی یکی از بحث بر انگیزترین مباحث حسابداری میباشد (هندریکسن،1993،ص26)[4].

    سود از جمله برترین شاخص های اندازه گیری فعالیتهای یک واحد اقتصادی است و درک و شناخت و رفتار سود حسابداری مقوله ای است که بر اثر گسترش فنون کمی مدیریت و ضرورت توجه به نیاز استفاده کنندگان صورت های مالی شکل گرفته است و صرفأ از محدوده اندازه گیری فعالیت های گذشته فراتر رفته است و حسابداری را برای یاری رساندن به تصمیم گیرندگان توانا تر ساخته است. وبنابراین علیرغم اینکه تئوری فراگیری در زمینه سود حسابداری وجود ندارد که مورد توافق همگان باشد، با اینحال بازهم سود، به عنوان یکی از معیارهای تصمیم گیری مالی از اعتبار ویژه ای برخوردار است و در این راستا هر جریانی که سود را به طریقی دستخوش تغییر نماید نیز اهمیت می یابد. حتی با وجود استانداردهای پذیرفته شده حسابداری، گزارشگری سود در عمل با چالشهایی مواجه بوده است. "سود"در تصمیم گیری یکی از معیارهای اصلی می باشد. پدیده هموارسازی سود به طور بالقوه می تواند در رفتار استفاده کنندگان از صورت های مالی موثر واقع شود و پیامدهایی را موجب شود و به ویژه از لحاظ تئوری این موضوع در بازارهای  غیرکارای سرمایه ممکن از درجه تاثیر و اهمیت بیشتری برخوردار باشد.

    5-1) فرضیات تحقیق       

      این تحقیق دارای یک فرضیه مقدماتی و سه فرضیه اصلی  می باشد. آزمون فرضیه مقدماتی که به منظور بررسی وجود هموارسازی سود در جامعه مورد مطالعه تدوین شده است، گام ضروری به منظور وارد شدن به آزمون فرضیه های اصلی می باشد.

    فرضیه مقدماتی:

    فرضیه یک: پدیده هموارسازی سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مشاهده

    می شود.

    فرضیه های اصلی:

    فرضیه دو:بین میانگین بازده های غیرعادی شرکت های هموارسازو غیرهموارساز تفاوت معنی داری وجود دارد.

    فرضیه سه:بین میانگین بازده های غیرعادی شرکت های هموارساز و غیرهموارساز، در صنایع مختلف، تفاوت معنی داری وجود دارد.

    فرضیه چهار:بین اندازه شرکت و میانگین بازده های غیرعادی شرکت های هموارساز و غیرهموارساز، رابطه معنی داری وجود دارد.

     

    6-1) اهداف تحقیق

    این تحقیق با هدف مشخص نمودن تاثیر هموارسازی سود برکسب بازده غیرعادی سهام صورت گرفته است. همچنین تاثیر نوع صنعت و اندازه شرکت بر هموارسازی و کسب بازده غیرعادی مورد آزمون قرار می گیرد تا استفاده کنندگان یا تصمیم گیرندگان مختلف از جمله سرمایه گذاران، بستانکاران، بانک ها وموسسات مالی و دولت در تجزیه و تحلیل صورتهای مالی به پدیده هموارسازی سود و رابطه آن با بازده، اندازه شرکت و نوع صنعت توجه ویژه ای داشته باشند بطور خلاصه از انجام تحقیق حاضر اهدافی چند به شرح زیر دنبال می شوند:

    الف)شناسایی شرکتهای هموارساز سود

    ب)بررسی اینکه آیا هموارساز ی سود بر بازده غیرعادی سهام تاثیر دارد یا خیر؟

    همچنین انتظار می رود از نتایج این تحقیق به طور عمده اشخاصی و سازمان های زیر استفاده کنند.

     

    1-6-1) سازمان بورس اوراق بهادار تهران 

    این سازمان می تواند از یافته های این تحقیق در جهت کسب شناخت نسبت به شرکت های پذیرفته شده در بورس و نیز تدوین مقررات و ضوابط حاکم بر گزارشگری مالی بویژه گزارشهای مالی میان دوره ای شرکتهای عضو استفاده نماید. علاوه بر این نتایج تحقیق میتواند سازمان مذکور را در تعیین معیارهای معاملات سهام و اوراق بهادار یاری نماید.

     

     2-6-1) سازمان حسابرسی و سایر موسسات حسابرسی مستقل

    نتایج حاصله از این تحقیق از دو جنبه مورد استفاده سازمان حسابرسی قرار می گیرد.

    یکی از لحاظ تدوین  استانداردهای حسابداری و حسابرسی و دیگری در تدوین برنامه حسابرسی و ارائه رهنمودهای لازم به حسابرسان در برخورد با پدیده هموارسازی سود توسط شرکت های تحت حسابرسی. موسسات حسابداری نیز می توانند در تدوین برنامه حسابرسی و ارائه رهنمود های لازم به حسابرسان در برخورد با پدیده هموارسازی سود از نتایج این تحقیق استفاده می نمایند.

    Abstract:

    This study examines the association between the effects of income smoothing on accepted companies’ abnormal return in Tehran stock Exchange

    Smoothing; tayp of industry; size (the log of sale) are control variables and the abnormal return is dependend varable.. Based on a sample of 65firms listed companies between 1379 to 1386. Research Results show that in studied soseiety, companies being to smooth income but income smoothing has no meaningful effect in companies return, and also the kind of industryand size of the firms in getting abnormal return is not effective.

    Key words (income smoothing, abnormal return, size, kind of industry)

  • فهرست و منابع پایان نامه بررسی تاثیر هموارسازی سود بر بازده غیرعادی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

    فهرست:

    چکیده:.. 1

    مقدمه:.. 2

    فصل اول: کلیات تحقیق

    1-1) مقدمه 4

    2-1) تشریح و بیان مسأله 4

    3-1) چارچوب نظری تحقیق. 5

    4-1) ضرورت انجام تحقیق. 6

    5-1) فرضیات تحقیق. 7

    6-1) اهداف تحقیق. 7

    1-6-1) سازمان بورس اوراق بهادار تهران. 8

    2-6-1) سازمان حسابرسی و سایر موسسات حسابرسی مستقل. 8

    3-6-1) سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان. 8

    7-1) روش تحقیق. 8

    8-1) قلمرو تحقیق. 9

    9-1) تعریف واژه های کلیدی تحقیق. 10

    فصل دوم: مروری بر ادبیات تحقیق

    1-2) مقدمه 13

    2-2) تعاریف هموارسازی سود 14

    3-2) انواع هموارسازی سود 14

    1-3-2) سود هموار طبیعی. 15

    2-3-2)هموارسازی واقعی. 15

    3-3-2)هموارسازی مصنوعی. 16

    4-2) مفاهیم سود ویژه 16

    5-2) ابزار های هموارسازی مصنوعی سود 18

    1-5-2) زمان بندی رویداد ها 18

    2-5-2)هموارسازی از طریق انتخاب روش های تخصیص... 19

    3-5-2)هموارسازی از طریق طبقه بندی. 19

    6-2) تکنیک ها ی هموارسازی سود 19

    1-6-2)دستکاری در درآمد ناویژه 20

    2-6-2) حسابداری دارائیهای نامشهود و هزینه های انتقالی به سالهای آتی. 21

    3-6-2) نحوه برخورد با هزینه ها یا درآمدهای غیر تکراری. 23

    4-6-2) حسابداری ذخیره ها 24

    5-6-2) حسابداری اموال. 25

    6-6-2) حسابداری موجودی کالا. 27

    7-6-2) مزایای پاداش.. 28

    8-6-2)هزینه های تحقیق و توسعه 28

    9-6-2) زمانبندی در شناخت هزینه ها 29

    7-2)انگیزه های هموارسازی سود 29

    1-7-2) افزایش رفاه سهامداران. 29

    2-7-2) تسهیل قابلیت پیش بینی سود 30

    3-7-2)افزایش رفاه مدیریت.. 30

    8-2) روش های مطالعه هموارسازی سود 31

    1-8-2) مدل سنتی. 32

    2-8-2)مدل ایمهاف.. 33

    3-8-2) مدل ایکل. 33

    9-2) فرضیه بازارکارا 36

    1-9-2)انواع کارایی در بازار سرمایه: 37

    10-2) پیشینه تحقیق. 40

    1-10-2) تحقیقات داخلی. 40

    2-10-2) تحقیقات خارجی. 42

    11-2) خلاصه فصل. 43

    فصل سوم: روش اجرای تحقیق

    1-3) مقدمه 46

    2-3) متغیرهای عملیاتی و روش تحقیق. 46

    3-3) روش تحقیق. 47

    4-3)مدل تحقیق. 47

    5-3) ابزارگردآوری اطلاعات.. 48

    6-3) وجود هموارسازی. 48

    7-3) وجود اختلاف معنی داربین میانگین بازده های غیرعادی شرکت های هموارساز و غیرهموارساز  49

    8-3) تاثیر نوع صنعت برمیانگین بازده غیرعادی شرکتهای هموارساز و غیرهموارساز. 49

    9-3) تاثیر اندازه شرکت در کسب میانگین بازده غیرعادی شرکت های هموارساز و غیرهموارساز. 50

    10-3) اندازه گیری متغیرها 51

    1-10-3) شاخص هموارسازی. 51

    2-10-3) متغیر میانگین بازده های غیرعادی شرکت های هموارساز و غیرهموارساز(فرضیه دوم)..... 52

    3-10-3) متغیر نوع صنعت.. 53

    4-10-3) متغیر اندازه شرکت.. 54

    11-3) جامعه مورد مطالعه، نمونه آماری و منبع اطلاعات.. 54

    12-3) روش های آماری. 56

    1-12-3) آمار توصیفی. 56

    13-3)وجود تفاوت معنی داربین میانگین بازده غیرعادی شرکت های هموارساز وغیرهموارساز. 58

    1-13-3) آزمون مقایسه میانگین دو جامعه: 58

    14-3) تاثیر نوع صنعت بر میانگین بازده غیرعادی. 60

    1-14-3) آزمون مقایسه میانگین چند جامعه 60

    15-3) ارتباط اندازه شرکت با میانگین بازده غیرعادی شرکت های هموارساز و غیرهموارساز. 60

    1-15-3) همبستگی. 61

    2-15-3) ضریب تعیین. 61

    3-15-3) ضریب همبستگی. 62

    4-15-3) ضریب همبستگی اسپیرمن: 63

    5-15-3) آزمون معنی دار بودن ضریب همبستگی. 63

    16-3) خلاصه فصل. 64

    فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داه ها

    1-4 مقدمه‏ 66

    2-4) آمار توصیفی. 66

    3-4)آزمون فرضیه اول. 68

    4-4)آزمون فرضیه دوم 69

    5-4) آزمون فرضیه سوم 71

    6-4) آزمون فرضیه چهارم 73

    7-4) خلاصه فصل. 74

    فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات

    1-5 مقدمه 76

    2-5) خلاصه موضوع و روش تحقیق. 76

    3-5) خلاصه یافته های تحقیق. 78

    1-3-5) نتیجه آزمون فرضیات تحقیق. 78

    4-5) بررسی تطبیقی یافتهها 79

    5-5) محدودیتها 80

    6-5) پیشنهادها 80

    1-6-5) پیشنهاد به سازمان حسابرسی و حسابداران رسمی(حسابرسان مستقل) 80

    2-6-5) پیشنهاد به سازمان بورس اوراق بهادار تهران. 80

    3-6-5) پیشنهاد به استفاده کنندگان از صورتهای مالی بویژه سرمایه گذاران. 81

    4-6-5) پیشنهادها برای تحقیقات آتی. 81

    7-5) خلاصه فصل پنجم 82

    پیوستها

    پیوست الف : لیست شرکت ها 84

    پیوست ب : خروجی نرم افزار. 88

    منابع و ماخذ

    منابع فارسی: 92

    منابع لاتین: 93

    چکیده انگلیسی: 94

    .

    منبع:

    آذر ،ع و منصور مومنی 1385"آمار و کاربرد آن در مدیریت" جلد دوم، انشارات سمت

    آذر،م  و همکاران 1385"آمار وکاربرد آن در مدیریت"انتشارات سمت ج. دوم

    اسماعیلیان، م، 1387 "راهنمای جامعSPSS"انتشارات دیباگران تهران

    افشانی، م.،1383، "بررسی ابزار های مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار"مجله بورس اوراق بهادار تهران، شماره48،  ص 56-51

    افشانی، م، 1386" فرازی بر 14 spss" انتشارات بیشه

    آقائی، م ، و همکاران،1384، "گمانهایی پیرامون نمایش سود"فصلنامه علمی و پژوهشی بررسی های حسابداری، شماره14،  ص49- 32

    بدری، ا، 1378، "شناسایی عوامل موثر بر هموارسازی سود" پایان نامه دکتری، دانشگاه تهران

    حنیفی، ف.،1385، "کارایی مدل ارزشیابی دارایی های سرمایه ای در بورس اوراق بهادارتهران"پایان نامه کارشناسی ارشددانشگاه شهید بهشتی.

    خاکی، غ،1386"روش تحقیق با رویکردی به پایان نامه نویسی"انتشارات بازتاب.

    شباهنگ، ر، 1384"تئوری حسابداری "انتشارات سازمان حسابرسی، ج. اول.

    مارتین، م، ترجمه رضا شباهنگ،1371،"راهنمای بکارگیری اصول پذیرفته حسابداری" انتشارات سازمان حسابرسی.

    مرادی،م،1386، "بررسی رابطه بین اهرم مالی وهموارسازی سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران" مجله تحقیقات مالی شماره 24 ،ص99-114.

    مومنی، م، 1387 "تحلیل های آماری با استفاده ار SPSS"، انتشارات کتاب نو.

    ناصحی فر، و. ، 1384، "آمار کاربردی" انتشارات ترمه.

    هندریکسون،م، ترجمه پارساییان، 1385"تئوری حسابداری "، انتشارات ترمه جلد دوم .

    .

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت