خلاصه طرح
موضوع طرح : فرآوری و بسته بندی میگو
ظرفیت : 1800 تن در سال
محل اجرای طرح : قابل اجرا در سراسر کشور
سرمایه گذاری کل: 5/2194 میلیون ریال
سهم آورده متقاضی: 5/224 میلیون ریال
سهم تسهیلات: 1970 میلیون ریال
میزان اشتغالزایی : چهل و هفت نفر
دوره بازگشت سرمایه: پانزده ماه
مقدمه :
بستهبندی به عنوان یک ابزار کارآمد سالهاست که مورد نظر کارشناسان علم بازاریابی قرار گرفته است. استفاده از انواع مختلف بسته بندی ضمن اینکه قابلیت نگهداری بهتری را به کالا میبخشد در کسب سهم بالاتری از بازار برای کالای مورد نظر نیز مؤثر است.
نظریه پردازان بازاریابی ، دو نقش مهم برای بسته بندی متصور هستند که عبارتند از نقش Protective و نقش Promotive . چنانکه از واژه به کار گرفته شده برای این نقش ها نیز برمیاید نقش نخست به وجه نگهداری و دوام حاصل از بسته بندی و نقش دوم به جنبه آگاهی دهنده و پیش برنده بسته بندی اشاره دارد.
از دیگر سو توجه ناکافی به موازین بسته بندی بهداشتی موجب گشته است که محصولات مختلف غذایی کشور علیرغم دارا بودن کیفیت بسیار خوب در بدو تولید به دلیل پیدایش پاره ای آلودگیهای ثانویه و یا عرضه در اندازه ها و اشکالی خارج از استاندارد یا پسند بازار هدف نتوانند به بازارهای جهانی راه یافته و مسیر را برای افزایش سطح تولید داخلی هموار نمایند. بدیهی است با اجرای طرح های فرآوری و بسته بندی بهداشتی ، محصولات غذایی تولیدی کشور ، قابلیت رقابت با محصولات مشابه خارجی را در بازارهای جهانی خواهند داشت.
آلودگی و فساد مواد پروتئینی حیوانی و فراورده های دامی موجب افت قابل توجه ارزش غذایی و نهایتا خروج مواد باارزش غذایی ازچرخه مصرف میگردد. از دیگر سو استفاده از گوشت ماهی، میگو و سایر آبزیان به عنوان یک منبع غذایی مهم و با ارزش میتواند در تامین سلامت جامعه نقش بسزایی ایفا نماید چرا که چربی موجود در گوشت آبزیان دارای کلسترول غیر مضر میباشد.
لکن این مواد غذایی بسیار حساس و سریع الفساد است که حفظ کیفیت آن از مرحله صید تا مصرف از اهمیت بالایی برخوردار است، لذا صنایع مربوط به فرآوری و نگهداری این محصول میتوانند در ارتقای کیفیت و در نتیجه ترغیب مصرفکنندگان به استفاده از این فرآورده مهم مؤثر باشند ، با عنایت به این موارد فرآوری و بسته بندی میگو به ظرفیت یکهزار و هشتصد تن در سال مد نظر ارائه دهندگان طرح میباشد.
بسته بندی میگو پس از فرایند حذف سر و دم و در دو نوع بسته های یک کیلوگرمی خالص با پوشش سلفون وکیوم و همچنین جعبه های دو کیلوگرمی همراه با یخ ( با وزن خالص یکهزار گرم) انجام میپذیرد. انجام این امر به صورت دریافت اجرت برای بسته بندی میگو از صاحبان کالا بوده و طی آن افت وزنی ناشی از فرایند فرآوری حذف سر ودم محاسبه میگردد و ضایعات آن که در تهیه خوراک دام به کار میرود نیز به صاحبان کالا عودت میگردد.
علاوه بر اینکه پرداختن به این موضوع دارای توجیه مناسب اقتصادی است، با اجرای این طرح ، میتوان بستر مناسبی را برای اشتغال نیروهای ماهر و نیمه ماهر فراهم آورد که با توجه به ماهیت صنایع غذایی بانوان میتوانند سهم بسزایی در آن داشته باشند.
توجیه اقتصادی طرح :
الف – سرمایه گذاری ثابت :
الف – 1 ) زمین :
متراژ ( متر مربع ) |
هزینه واحد ( هزارریال ) |
هزینه کل ( میلیون ریال ) |
1800 |
30 |
54 |
الف – 2 ) محوطه سازی :
ردیف |
شرح |
مقدار |
هزینه واحد ( هزارریال) |
هزینه کل (میلیون ریال ) |
1 |
تسطیح و خاکبرداری |
1800مترمربع |
5 |
9 |
2 |
دیوارکشی |
550مترمربع |
6 |
3-Mar |
3 |
خیابان کشی |
220مترمربع |
10 |
2-Feb |
4 |
پارکینگ و فضای سبز |
300مترمربع |
20 |
6 |
جمع |
20-May |
الف – 3 ) ساختمانها:
ردیف |
شرح |
زیربنا(m2) |
هزینه واحد ( هزارریال) |
هزینه کل (میلیون ریال ) |
1 |
سالن تولید و آزمایشگاه |
350 |
600 |
210 |
2 |
انبار |
50 |
500 |
25 |
3 |
سردخانه زیر صفر |
250 |
600 |
150 |
4 |
اداری و سرویس |
80 |
400 |
32 |
5 |
ساختمان تاسیسات |
20 |
350 |
7 |
6 |
نگهبانی و توزین |
20 |
400 |
8 |
7 |
ساختمان رفاهی کارکنان |
100 |
400 |
40 |
8 |
محل باسکول |
12 |
300 |
3-Jun |
9 |
تونل انجماد |
60 |
600 |
36 |
جمع |
6/511 |