پایان نامه بررسی رابطه ی بین عناصر سبک های عشق ( صمیمیت ، شهوت ، تعهد ) و رضایت زناشویی

تعداد صفحات: 236 فرمت فایل: word کد فایل: 100084
سال: مشخص نشده مقطع: کارشناسی ارشد دسته بندی: پایان نامه روانشناسی
قیمت قدیم:۳۰,۲۰۰ تومان
قیمت: ۲۸,۱۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه بررسی رابطه ی بین عناصر سبک های عشق ( صمیمیت ، شهوت ، تعهد ) و رضایت زناشویی

    پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی بین عناصر سبکهای عشق ( صمیمیت ، شهوت ، تعهد ) و رضایت زناشویی می پردازد . هدف از این پژوهش ، شناخت سه عامل مهم و مؤثر بر رضایتمندی زناشویی است که شناخت هر یک به بهبود زندگی های زوجین و نهایتاً کاهش نرخ طلاق منجر می شود ، بود . برای رسیدن به این هدفها ، 41 زن متأهل خانه دار ( 45 30 ) ساله ساکن شهر تهران به عنوان نمونه ی تصادفی برگزیده شدند . همه ی آزمودنیها به دو  پرسشنامه ی سبکهای عشق ( استرنبرگ ) و رضایت زناشویی ( ENRICH ) پاسخ دادند .

    پس از بررسی های آماری بر روی سه فرضیه پژوهش ، از طریق ضریب همبستگی پیرسون ، نتایج نشان داد . که بین عنصر صمیمیت سبکهای عشق و رضایت از زندگی زناشویی همبستگی معنا داری ، در سطح 96 /0 = r که نمایانگر همبستگی خیلی بالا و کامل است ، وجود داشت . و این در حالی بود که بین عناصر شهوت سبکهای عشق در رضایت از زندگی زناشویی همبستگی منفی معنا دار در سطح 39 /0 = r  بدست آمد  . و همچنین بین عنصر تعهد سبکهای عشق و رضایت از زندگی زناشویی همبستگی منفی معنادار در سطح 74 /0 = r بدست آمد .

    مقدمه

    در گذشته ، هر گونه ارتباط بین عشق و ازدواج امری بدون معنا و غیرمعمول بود . پدر و مادر ، دختری را برمبنای مبانی و ملاکهای کاملاً عینی و مشهود چون ثروت و دارایی و تمول و نظایر آن انتخاب می نمودند . هر طبقه اجتماعی ملاکهای فرعی خاص خود را نیز در نظر می گرفتند ، مثلاً نجبا و اشراف زادگان ؛ اصالت و اشراف زادگی ، کشاورزان ؛ تنومندی و نیروی کار در مزرعه را مهم تلقی می نمودند. دخترهای جوان ، درباره ی مردی که قرار بود شوهر آنها گردد ، تقریباً هیچ اطلاعی نداشتند . در جوامع سنتی و متعصب ، عروس و داماد تا لحظه ی زفاف ، کمترین شناخت لازم را نیز یکدیگر نداشتند و گاه تا آن هنگام حتی یکدیگر را ندیده بودند . زنان در اثر تعلیم و تربیت خاص آن زمان ، بیشتر از طریق بدنیا آوردن بچه های زیاد و انجام وظایف خانه داری و کدبانویی ، امید به خوشبختی داشتند . عشق در روح و روان آنها ، تنها رویا و گاه فقط یک شوخی بود . به علاوه ، لذت جنسی و ارگاسم برای زن نجیب و محترم ، امری شرم آور و گستاخ نآبانه بود . در قرون وسطی ، انجام تکالیف ساده زناشویی را معادل عشق متین و موقری دانستند که تا جنگ جهانی ارزیابی هایی مورد قبول اکثر نخبگان و دانشمندان نیز بود ، به گونه ای که جنین اظهار می شد که زن خود فرد نمی بایست محبوب عشق فرد دیگری باشد . ( اوحدی ، 1382 ) .

    امروزه ، از نظر علمی و عملی ثابت شده است که وجود دوره ی نامزدی قبل از ازدواج ، در ثبات و تفاهم پس از آن ، بسیار و لازم و ضروری می باشد . آشنایی و عشق قبل از ازدواج ، اگر با دلایل عقلانی و قضاوت ها و بینش های منطقی همراه گردد ، احتمال به اوج رسیدن تفاهم و عشق پس از ازدواج و نهایتاً رضایت را افزایش خواهد داد . تعصبات کور و محدودیت های غیرمنطقی در مورد روابط دختر و پسرها قبل از نامزدی و ازدواج جز بالا بردن ریسک و احتمال شکست عاطفی زوجین و بروز اختلالات روانی همراه و متعاقب ، ثمر دیگری نخواهد داشت ، زیرا شناخت های بنیان های شخصیتی و خصوصیات روانی انسان ها ، آسان نبوده و غالباً به تدریج صورت می پذیرد . و نیز به دلیل تفاوت اصلی ساختار روانی مردان و زنان ، روابط منطقی و عاطفی بین آنها به شرطی که هرج و مرج و بی بندوباری جنسی نینجامد باعث تجربه ی بهتر و کامل تر مردان و زنان در کسب شناخت و بینش به اصول روان شناسی و نیازهای روحی روانی یکدیگر و بدین ترتیب ، نیل به تفاهم و هماهنگی بیشتر در ازدواج آن ها با جنس مقابل خواهد شد . ( همان منبع )

    در نظام و فرهنگ الهی ، هدف اصلی از ازدواج رسیدن به آرامش روان و آسایش خاطر ، پیمودن طریق رشد ، نیل به کمال انسانی و تقرب به ذات حق است . تردیدی نیست که از تنهایی به درآمدن ، همسر و همراه شدن ، خانواده ی مستقل تشکیل دادن ، ارضای کششهای نفسانی و فرزندآوری از نتایج قهری ازواج و بالطبع از مهم ترین عوامل مؤثر در آرامش فکر و جان و احساس رضایتمندی درونی است . در واقع والاترین هدف ازدواج ، به عنوان یک نیاز ، برخوردارشدن از آرامش روان و آسودگی خاطری است که خود لازمه ی اعتلای وجود ، شکفتن همه ی قابلیت ها ، همگانی و همراهی در مسیر رشد و کمال است و سایر اندیشه های دیگر فروعی بر این اصل می باشد . ( افروز ، 1378 )

    از آنجایی که عشق یکی از مهم ترین عامل آرامش زوجین است . این آرزوی مشترک بین همه ی زن و شوهرها است که با یکدیگر دوست و برای سراسر عمر یارو یاور هم باشند . بررسی زندگی های زناشویی بادوام و توأم باکامیابی نشان می دهد که تنها مولفه ای که به زوجها کمک می کند روزهای سخت و دشوار را پشت سر بگذارند و از لذت خوب برخوردار شوند دوستی و مودت و عشق بین آنهاست .

    ( کوآن و کیندر ، 1381 )

    ضرورت و اهمیت پژوهش :

    انسان ، اصالتاً موجودی است اجتماعی و نخستین بستر فعلیت یافتن این ویژگی برترین مخلوق الهی به طور قطع کانون مقدس خانواده است . خانواده ؛ اولین و مهم ترین نهاد اجتماعی در تاریخ فرهنگ و تمدن انسانی است . در فرهنگ اسلامی ، خانواده به مثابه ی دژی استوار و نهادی مقدس ، بیشترین مسئولیت را در رشد و تحول ، تربیت و تعالی و سعادت وجود انسان برعهده دارد . خانواده کانونی است که در آن ارزشهای اخلاقی ، باورهای دینی و معیارهای اجتماعی از نسلی به نسلی دیگر انتقال می یابد و زمینه ی رشد عاطفی و تربیت اخلاقی و اجتماعی اعضای خانواده فراهم می گردد . خانواده در انتقال فرهنگ و پاسداری از ارزشهای فرهنگی جامعه نیز اساسی ترین نقش را عهده دار است . خانواده با پیمان ازدواج و پیوند همسری زن و مردی هوشمند و آگاه و برخوردار از بلوغ فکری و قابلیتهای اجتماعی پایه گذاری می شود و این زوج ستون اصل حیاتی ترین نهاد اجتماعی ، یعنی ًً خانواده ًً را تشکیل می دهند . بنابراین سلامت و سعادت جامعه به سلامت و پوپایی نظام خانواده وابسته است و بنابراین سلامت و تعادل نظام خانواده نیز به کیفیت روابط بین زن و شوهر و والدین و فرزند بستگی دارد . ( افروز ، 1378 )

    هر قدر روابط بین همسران بهتر، سالمتر و پر جاذبه تر باشد ، زندگی شیرین تر و باصفاتر می گردد و فرزندان با نشاط و موفقی تربیت می شوند . بدین ترتیب خانواده های لجام گسیخته و متزلزل جامعه متزلزل را پدید می آورند که در آن نشانی از خانواده های سالم یافت نشود ، میزان طلاق  روز به روز بالا برود و ازدواجهای مطلوب و برنامه ریزی شد کمتر صورت می گیرد ، به زودی متلاشی خواهد شد و به طور کلی اساس کجرویهای اجتماعی را باید در آن جست و جو کرد . ( همان منبع )

    بنابراین اینگونه می نماید که هر چه زن و شوهر دارای روابط صمیمانه باشند ، سه عنصر عشق یعنی تعهد ، صمیمت و شهوت در آنها فعالتر خواهد بود . عشق کامل ، عشقی است که رابطه ای ایده آل شامل شهوت ، تعهد و صمیمت باشد . نهایتاً این عشق کامل باعث بالا رفتن میزان رضایتمندی زناشویی می شود در واقع با توجه،  به مسائل مطروح ، اهمیت و ضرورت این پژوهش به این برمی گردد که اگر جزء کوچک جامعه و یکی از مهمترین ارکان جامعه سعادت و آرامش حاکم باشد ، جامعه بزرگ نیز سعادتمند خواهد گشت . خانواده ایی که در آن احساس رضایت از زندگی حاکم است در فرآیند فرزند پروری موفق تر و نهایتاً افرادی تحویل جامعه خواهند داد که به سود خود و جامعه گام بردارند. این احساس رضایت نیز برای خود زن و شوهر آرامش عاطفی و روانی را به همراه خواهد داشت که سلامت تک تک افراد بسیار مهم تلقی می شود .

    اهداف پژوهش :

    اهداف این پژوهش بررسی ارتباط بین عناصر سبکهای عشق و رضایت زناشویی می باشد که به شرح زیر است :

    1 ) بررسی ارتباط عنصر عشق سبکهای عشق و رضایت زناشویی در زنان خانه دار 45 30 ساله ی شهر تهران .

    2 ) بررسی ارتباط عنصر شهوت سبکهای عشق و رضایت زناشویی در زنان خانه دار 45 30 ساله ی شهر تهران .

    3 ) بررسی ارتباط عنصر صمیمیت سبکهای عشق و رضایت زناشویی در زنان خانه دار 45 30 ساله ی شهر تهران .

     

     

    بیان مسئله :

    عشق و محبت عامل پیوند دهنده ی زن و شوهر و موجب حفظ ثبات آنها می شود . از آن گذشته ، عشق و محبت از کیفیتی برخوردار است که می تواند بسیاری از تنشهای میان زوجها را محو کرده ، برخود محوریها سرپوش بگذارد . البته عشق تنها برای تداوم مناسب زناشویی و احساس رضایتمندی کافی نیست . حفظ پیوند ازدواج مستلزم وجود عوامل دیگری نیز هست که اگر وجود نداشته باشند ، زن و شوهر باید آن را در زندگی زناشویی خود بوجود آورند . عوامل پاسدار روابط زناشویی عبارتند از تعهد ، وفاداری ، صمیمیت ، روابط جنسی ، اعتماد ، تقرب و صمیمیت ، ایمنی پیوندهای عشق و محبت را حراست می کنند . عشق به خودی خود مشکلات را حل نمی کند . اما ، انگیزه ی قدرتمندی برای غلبه بر آنها فراهم می سازد . ( کوآن و کیندر ، 1381 )

    آمار سرسام آور طلاق نشان دهنده ی این نیست که مردم امروزی هیچ علاقه ای به ازدواج ندارند ، بلکه این آمار نشان می دهد که توقع بیشتری نسبت به گذشته از زندگی مشترک دارند . زنها و مردها به یک اندازه از زندگی ناراضی هستند زیرا توقعات آنها از ازدواج نسبت به قبل افزایش یافته است ، ما به زندگی سرشار از عشق و علاقه نیاز داریم ما به محبتی دائمی از یک فرد کاملاً استثنایی و منحصر به فرد نیاز داریم . ( همان منبع )

    بنابراین ، نیاز به مطالعات علمی در باب عشق و رضایت زناشویی بسیار مهم می نماید . لذا محقق سئوال تصمیم بر آن گرفته تا به بررسی سئوال اصلی پژوهش یعنی آیا بین رضایتمندی زناشویی و سبکهای عشق در زنان متأهل خانه دار 30 تا 40 ساله شهر تهران رابطه وجود دارد بپردازد .

  • فهرست و منابع پایان نامه بررسی رابطه ی بین عناصر سبک های عشق ( صمیمیت ، شهوت ، تعهد ) و رضایت زناشویی

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    - احدی ، حسن و جمهری ، فرهاد . ( 1380 ) .روان شناسی رشد . تهران . انتشارات پردیس .

    2- افروز ، غلامعلی ( 1378 ) . روان شناسی خانواده همسران برتر . تهران . انتشارات سازمان انجمن اولیاء و مربیان .

    3- ابراهیمی ، بجنوردی ، داوود ( 1374 ) بهداشت روانی خانواده . تبریز . انتشارات آشینا .

    4- استرنبرگ ، جی رابرت( 1382 ) قصه ی عشق.( ترجمه علی اصغر بهرامی ). تهران . نشر جوانه رشد .

    5- اسلامی نسب بجنوردی ( 1376 ) مشاوره ی ازدواج . تهران . موسسه فرهنگی انتشاراتی حیان .

    6- برن ، اریک ( 1383 ) بازی ها . ( ترجمه اسماعیل صفیح ) . تهران . فرهنگ معاصر .

    7- بک ، آرون تی ( 1384 ) عشق هرگز کافی نیست . ( ترجمه مهدی قراچه داغی ) . تهران . نشر آسیم .

    8- بوسکالیا ، لئو ( 1377 ) زندگی با عشق زیباست . ( ترجمه تواندخت تمدن ملکی ) . تهران . انتشارات یاسمن .

    9- بوسکالیا ، لئو ( 1377 ) زندگی ، عشق و دیگر هیچ ( ترجمه مهدی قراچه داغی و زهره فتوحی ) . تهران . انتشارات اوحدی .

    10- پاشا شریفی ، حسن و نجفی زند ، جعفر ( 1380 ) . روشهای آماری در علوم رفتاری . تهران . انتشارات سخن .

    11- پک ، اسکات ( 1376 ) . عشق راه کم گذر . ( ترجمه مهدی مجردزاده کرمانی ) . تهران . موسسه فرهنگی راه بین .

    12- پورافکاری ، نصرت الله ( 1373 ) فرهنگ جامع روانشناسی روان پزشکی جلد اول و دوم . تهران . فرهنگ معاصر .

    13- حسینی بیرجندی ، سید مهدی ( 1377 ) مشاوره ی ازدواج و خانواده . تهران . انتشارات آوای نور .

    14- دلاور ، علی . ( 1381 ) روش تحقیق روان شناسی و علوم تربیتی . تهران . نشر ویرایش .

    15- دی انجلیس ، بابارا ( 1379 ) آیا تو آن گمشده ام هستی . ( ترجمه هادی ابراهیمی ) . تهران . انتشارات فراوان .

    16- سالاری ، طاهره ( 84 1383 ) بررسی رابطه میان باورهای غیرمنطقی و رضایتمندی زناشویی . پایان نامه کارشناسی روان شناسی بالینی ، دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز .

    17- شاملو ، سعید ( 1378 ) بهداشت روانی . تهران . انتشارات رشد .

    18- شولتز ، دوان و شولتز ، سیدنی الن ( 1383 ) نظریه های شخصیت . ( ترجمه یحیی سید محمدی ) . تهران نشر ویرایش .

    19- صانعی ، صفدر ( 1377 ) . بهداشت ازدواج از نظر اسلام . تهران . انتشارات کنکاش .

    20- فرحناک ، زهرا ( 84 1383 ) بررسی رابطه ی بین الگوی ارتباطی همسران و رضایت زناشویی . پایان نامه کارشناسی روان شناسی دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز .

    21- فروم ، اریک ( 1376 ) هنر عشق ورزیدن . ( ترجمه پوری سلطانی ) . تهران . انتشارات مروارید .

    22- فصل نامه ی علمی پژوهشی مطالعات روان شناختی . دوره ی 1 . شماره ی 2 ، 3 . دانشگاه الزهرا .

    23- کریمی ، یوسف ( 1382 ) روان شناس شخصیت . تهران ، نشر ویرایش .

    24- کلینکر ، کریس ال ( 1383 )مهارتهای زندگی .( مترجم شهرام محمد خانی ) تهران . انتشارات اسپند هنر .

    25- کوآن ، کائل و کیندر ، ملوین ( 1381 ) زن . مرد ، زندگی . ( ترجمه ی احمد ناهیدی ) . تهران . انتشارات زریاب .

    26- کوپر ، رابرت ( 1377) ‌مدیریت عشق و عاطفه . ( ترجمه علیرضا عزیزی ) . تهران . موسسه فرهنگی آموزشی توفیق.

    27- کونور ، ژوزف او، مک درموت ،یان ( 1377 ) ارتباط موثر و موفقیت قطعی با ان . ال . پی . ( ترجمه سید رضا جمالیان ) تهران .  انتشارات  جیحون .

    28- گری ، جان ( 1380 ) روشهای پیشرفته روابط زناشویی . ( ترجمه فرشته صالحی ) . تهران . انتشارات آبتین .

    29- لاو ، پت . ( 1384 ) عشق واقعی . (ترجمه الهام آرام نیا ، سید شمس الدین حسینی ) . تهران . انتشارات اقاقی .

    30- مجله روان شناسی جامعه ( 1384 ) . شماره ی 28 . سال سوم .( 5 آبان تا 20 آذر )

    31- مزلو ، ابراهام ( 1376 )‌روان شناسی عشق ورزیدن . ( ترجمه ی شیوا رویگران ) . تهران . انتشارات وحید .

    32- مهدی پور کلیشه ی ، فاطمه ( 84 1383 ) بررسی رابطه مذهب درون و بیرونی با بهداش روانی در دانشجویان دختران دانشگاه تهران مرکز سال تحصیلی ( 84 1383 ) .دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز .

    33- هریس ، تامس آ ( 1365 ) وضعیت آخر . ( ترجمه ی اسماعیل فصیح ) . تهران . نشر ویرایش .

    34- هومن ، حیدر علی ( 1375 ) آمار توصیفی در علوم رفتاری . تهران . نشر پارسا .

     

     

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت