پایان نامه بررسی تاثیر اختلافات خانوادگی در میزان یادگیری و افت تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی

تعداد صفحات: 29 فرمت فایل: word کد فایل: 1000344
سال: 1392 مقطع: کارشناسی ارشد دسته بندی: پایان نامه روانشناسی
قیمت قدیم:۵,۷۰۰ تومان
قیمت: ۴,۳۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه بررسی تاثیر اختلافات خانوادگی در میزان یادگیری و افت تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی

    بررسی تاثیر اختلافات خانوادگی در میزان یادگیری و افت تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی

    فصل اول طرح تحقیق

    مقدمه

    بدون تردید یکی از عناصر اساسی تکوین و توسعه و عوامل فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی هر جامعه ، نظام آموزش و پرورش آن است . در باب قضاوت کارآیی این نظام می توان از پیشرفت تحصیلی با مفهوم موفقیت دانش آموزان در گذراندن دروس یک پایه تحصیلی یاد کرد . در کل تحلیل و بررسی عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی می تواند زمینه ساز اخذ تصمیماتی شود که کارآیی درونی این نظام را بهبود بخشیده و متعاقباً زمینه های توسعه همه جانبه را فراهم سازد .

    در بین دوره های تحصیلی آموزش و پرورش ، دوره متوسطه به سبب وضع زیستی ، اجتماعی و روانی دانش آموزان و همچنین به جهت تاثیر گذاری تصمیمات این دوره سنی در تمام عرصه های زندگی به عنوان محوریت موضوع انتخاب شده است . با مروری بر پیشینیه پیشرفت تحصیلی این دوره می بینیم که پیشرفت تحصیلی نتیجه تاثیر یک عامل نیست . چنانچه ویژگی های فردی دانش آموز (هوش عمومی و هیجانی ، شیوه های یادگیری ، خود کارآمد بودن و سلامت روانی و ...) خاستگاه اجتماعی دانش آموز ( محیط روانی خانواده ، وضعیت فرهنگی و اقتصادی آن ... ) و ساختار آموزشی ( ساختار کلاس ، انتظارات معلم ، شیوه تدریس و امکانات آن و ... ) از جمله موارد اساسی در این زمینه به شمار می رود بنا به این اقوال  امید حرکت ما نمایاندن رابطه جو عاطفی خانواده با افت تحصیلی دانش آموزان می باشد ،شاید بتوانیم به تاثیرات جو خانواده و رابطه آن بر افت تحصیلی پی ببریم.

    بیان مسئله

    امروزه آثار آموزش و پرورش را در همه عرصه های بنیادین زندگی علمی ،اقتصادی ، فرهنگی و سیاسی می توان مشاهده کرد . شدت این تاثیرات به حدی است که هر روز دگرگونی جدیدی در زندگی ها حادث می شود که کمتر شباهتی با دیروز خود دارد به طوریکه انسان برای ادامه حیات اجتماعی خود چاره ای جز تطابق با این تغییرات به مدد آموزش ندارد . با این گستردگی تاثیر ، طبیعی است هر روز نوع آموزش و پرورش و شیوه عملکرد مدارس مورد پرسش و نقد قرار گیرد و محققین وادار به شناسایی ابعاد موثر بر آن شدند .

    نظام آموزش و پرورش در کشور ما این رسالت عظیم را عهده دار شده است طبق آخرین تغییرات دوره های آموزش به هفت دوره از آمادگی تا کاردانی پیویسته تقسیم شده است .

     دوره متوسطه به سبب  وضع زیستی ، اجتماعی و روانی دانش آموزان از دوره های حساس و موثر زندگی اجتماعی و فردی آدمی است . در این دوره قسمت اعظم استعدادهای اختصاصی نوجوانان بروز می کند ، قدرت یادگیری به حد اعلای خود می رسد ، کنجکاوی آنان جهت معینی می یابد و مسائل جدید زندگی نظیر انتخاب رشته ، انتخاب حرفه و... ذهن آنان را به خود مشغول می دارد . از این رو هر نوع نارضایتی و خلل در این دوره مستقیما بر عملکرد و کیفیت هر حلقه آموزشی عمومی و عالی و نهایتا بر کیفیت زندگی تاثیر بسزایی خواهد داشت .در طرح جدید آموزش متوسطه هدف های خاص آن عبارت است از :

    ایجاد تقویت یک یا چند مهارت قابل عرضه در بازار کار ، ایجاد آمادگی کافی و مطلوب برای تحصیلات دانشگاهی کمک و یاری در جهت کشف و شناخت استعدادها وتوانایی ها فردی                     ( علاقبند ، 1372)

    به راستی چرا دسترسی به این اهداف تعریف شده نا ممکن شده است ؟ در کنار این ناکامی درفرآورده ، مشکل افت تحصیلی در مدارس و عملکرد ضعیف دانش آموزان در فرآیند دوره های  آموزشی ، مشکلات را دو چندان کرده است . در کشور ما افت تحصیلی یکی از مهمترین مسائل و مشکلات کنونی آموزش و پرورش است که هر سال ده ها میلیارد ریال بودجه کشور را به هدر می دهد[1] و نیروهای بالقوه جامعه را از آموزش و پرورش خارج می کند و بدین ترتیب عالی ترین سرمایه های جامعه که همان نیروی انسانی است بی ثمر می ماند . تا کنون برای رفع این مشکل راه حلهای گوناگون از طرف مسئولین برای جلوگیری از افت تحصیلی در دوره متوسطه صورت گرفته مثل حذف نظام سالی واحدی  و یا تسهیل شرایط قبولی که این شاید بیشتر شبیه لعابی به جدول آماری می باشد تا راه حلهای علمی .

    در وضعیت حاضر با این مسئله روبه رو هستیم که چه عواملی باعث این عملکرد ضعیف تحصیلی شده اند ؟ و عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی کدامند ؟ مطالعه و بررسی تحقیقات انجام شده نشان می دهد که پیشرفت تحصیلی نتیجه تاثیر یک عامل نیست بلکه عوامل متعددی بر این متغیر تاثیرگذار هستند . برخی از عوامل عبارتند از انگیزش ، توانایی و معلومات گذشته فرد ، محیط روانی ، ساختار کلاس ، گروه همسالان ، انتظارات معلم و هوش ( کولین هارت ، بلوم[2] ، به نقل ازشعبانی 1376)

    همچنین تحقیقات دیگر عوامل فردی و آموزشی نظیر معدل تحصیلی سال قبل ( مارتین و هولتر[3] 1997) ، استعداد تحصیلی ( لاولرویچن[4] 1997) ، عوامل شناختی مانند هوش عمومی (کذرلا 1997) هوش هیجانی ( بوب[5] و همکاران 2001) خودکارآمدی تحصیلی( وانک[6] 1998-کرامتی ، 1380) ، راهبردهای خود تنظیمی (گربن[7] ، 1996) ساختار کلاس ( مایا[8] 2002) را در عملکرد تحصیلی موثر دانسته اند .

    عملکرد ضعیف دانش آموزان پایه اول دبیرستان ( دفتر آمار وزارت آموزش و پرورش                    1381 ) و همچنین تاکید مطالعات روانشناسی و جامعه شناسی بر اهمیت افعال و تصمیمات این دوره ضرورت توجه بیش از پیش را به وضعیت نظام آموزشی و پرورش و پدیده افت تحصیلی آشکار می سازد .  لذا در تحقیق حاضر قصد بررسی رابطه جو خانواده با میزان یادگیری و همچنین افت تحصیلی دانش آموزان را داریم.

     

     

    [2] Hari kolinbolom

    [3] MartinHolter

    [4] Lavlervichin

    [5] Bob

    [6] Vank

    [7] Gorbon

    [8] Maya

  • فهرست و منابع پایان نامه بررسی تاثیر اختلافات خانوادگی در میزان یادگیری و افت تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی

    فهرست:

    فصل اول طرح تحقیق... 5

    مقدمه.. 5

    بیان مسئله.. 6

    اهمیت وضرورت پژوهش...... 8

    اهداف تحقیق... 9

    هدف کلی... 9

    فرضیه های تحقیق... 10

    تعاریف و اصطلاحات.... 10

    فصل دوم.. 11

    مبانی نظری و پیشینه پژوهش...... 11

    فصل سوم.. 20

    روش تحقیق... 20

    جامعه ،نمونه و روش نمونه گیری... 21

    ابزار گردآوری داده ها. 21

    -پرسشنامه جو عاطفی خانواده(مقیاس شیوههای فرزندپروری). 21

    شیوه اجرا 22

    شیوه نمرهگذاری... 22

    روش آماری... 24

    فصل چهارم.. 25

    محدودیت های پژوهش...... 25

    پیشنهادات.... 26

    منابع فارسی... 27

    ضمایم....................................................................................................................................28

     

    .

    منبع:

    - بازرگان ، زهرا ( 1380 ) . عوامل موثر بر عدم موفقیت دانش آموزان . فصلنامه تعلیم و تربیت  .2

    2- بلوم ، بنجامین  ( 1982 ) . ویژگی های آدمی و یادگیری آموزشگاهی ، ترجمه علی اکبر سیف (1374 ) ، تهران : مرکز نشر دانشگاهی .

    3- ترابی ، منوچهر (1382 ) . « بررسی رابطه بین هوش هیجانی و عملکرد مدیران میانی گروه هتلهای هما » پایان نامه کارشناسی ارشد . دانشگاه  علامه طباطبایی .

    4- جان بست (1983 ) . روشهای تحقیق در علوم تربیتی . ترجمه حسن پاشا شریفی ، نرگس طالقانی (1376 ) . انشارات : رشد .

    5- درانی ، کمال. طباخی ، محمد مهدی (1381 ) . طراحی مدل جهت پیش بینی عملکرد آموزش کارشناسان بخش صنعت ، مجله روانشناسی دانشگاه تهران .2

    6- دلاور ، علی (1379 ) . روش تحقیق در روانشناسی و علوم تربیتی. تهران : نشر ویرایش .

    7- دلاور ، علی ( 1377 ) . مبانی نظری و عملی پژوهش در علوم انسانی و اجتماعی . تهران : انتشارات رشد .

    8- راستن ، نفیسه (1381 ) . بررسی رابطه انگیزش پیشرفت تحصیلی و راهبردهای خود تنظیمی با کارآمدی شخصی تصوری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پسر سال سوم راهنمایی استان تهران . پایان نامه کارشناسی ارشد . دانشگاه تربیت معلم .

    9- سلیمی زاده ، کاظم (1382 ) . جزوه آمار استنباطی 1 و 2 . دانشگاه علامه طباطبایی .

    10- سرمد ، زهره ( 1375 ) ، نگاهی کلی به گزیده ای از تحلیل های چند متغیری ، مجله روانشناسی و علوم تربیتی ، دانشگاه تهران . سال دوم .

    11- سرمد ، زهره . بازرگان ، عباس . حجازی ، الهه (1382 ) . روشهای تحقیق در علوم رفتاری . تهران : انتشارات آگاه .

    12- سیف ، علی اکبر ( 1382 ) . روانشناسی پرورش ( روانشناسی یادگیری و آموزش ) . تهران : انشارات آگاه .

    13- شکوهی ، غلام حسین (1374 ) . تعلیم و تربیت و مراحل آن . موسسه آستان قدس رضوی .

    14- عابدی ، صمد ( 1383 ) . شناسایی متغیرها و عوامل فردی آموزشی مرتبط با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان سال سوم راهنمایی در درس علوم با توجه به داده ها و نتایج مطالعه تیمز – آر . پایان نام کارشناسی ارشد دانشگاه تهران .

    15- علی پور ، مهدی (1381 ) . بررسی آموزش مولفه های هوش هیجانی بر افزایش سلامت روانی . پایان نامه کارشناسی ارشد . دانشگاه علامه طباطبایی .

    16- کرامتی ، محمد رضا (1370 ) . عوامل درون سازمانی موثر بر افت تحصیلی دانش آموزان رشته ریاضی فیزیک در استان اصفهان ، سازمان برنامه و بودجه . اصفهان ( 1371 ) .

    17- کرلینجر ، فردریک . پدها وزر،  نیکولز (‌1986 ) . رگرسیون چند متغیری در پژوهش رفتاری . ترجمه حسن سرایی . (1366 ) . تهران :‌مرکز نشر دانشگاهی .

    18- کرلینجر ، فردریک (1973 ) . مبانی پژوهشی در علوم رفتاری . مترجمان : حسن پاشاشریفی و جعفر نجفی زند ( 1374 ) . تهران : موسسه انتشارات آوای نور .

    19- کرمدوست ، نوروزعلی (1383 ) . جزوه نمونه گیری . دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران .

    20-  کلانتری ، خلیل ( 1382 ) . پردازش و تحلیل داده ها در تحقیقات اجتماعی و اقتصادی .          تهران : نشر نگاه .

    21- گلاس ، جین .استانلی ، جولین (1970 ) ، روشهای آماری در تعلیم و تربیت ترجمه مهتاش   اسفندیاری و جمال عابدی (1368 ) .

    22- منصورفر ، کریم ( 1382 ) . جزوه تحلیل مسیر . دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران .

    23- منصورفر ، کریم ( 1382 ) . جزوه آمار پیشرفته ( رگرسیون ) . دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران .

    24- نادری ، عزت ا... ،‌سیف نراقی ، مریم  ( 1381 ) . روش تحقیق و چگونگی ارزشیابی آن در علوم انسانی . تهران : انشارات بدر .

    25- نامدار ، کیوان (1382 ) . بررسی و مقایسه عزت نقس و انگیزش پیشرفت تحصیلی و رابطه آن با عملکرد در رابطه آن با عملکرد تحصیلی دانش آموزان . پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشکده علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی .

    26- نامنی ، زهرا (1379 ) . هنجاریابی آزمون هوش هیجان برای دانش آموزان متوسطه . پایان نامه کارشناسی ارشد . دانشگاه علامه طباطبایی . .

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت