پایان نامه بررسی قابلیت ترکیب‌ پذیری عمومی و خصوصی برای صفت عملکرد در ده ایزوله خالص هموکاریون قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید (Agaricus bisporus)

تعداد صفحات: 73 فرمت فایل: word کد فایل: 10001913
سال: 1383 مقطع: کارشناسی دسته بندی: پایان نامه مهندسی برق
قیمت قدیم:۱۳,۹۰۰ تومان
قیمت: ۱۱,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه بررسی قابلیت ترکیب‌ پذیری عمومی و خصوصی برای صفت عملکرد در ده ایزوله خالص هموکاریون قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید (Agaricus bisporus)

    پایان نامه کارشناسی مهندسی برق

    چکیده

    در بین قارچ های خوراکی، قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید رایج‌ترین قارچی است که در سراسر جهان کشت می‌شود. کشت این قارچ نخستین بار در قرن هفدهم میلادی در فرانسه شروع شد ولی تاکنون نسبت به گیاهان زراعی تلاشهای کمتری در مورد اصلاح آن صورت گرفته است. در حال حاضر حدود 38% کل تولید قارچهای خوراکی دنیا، به قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید اختصاص داده شده است.

    علیرغم اهمیت اقتصادی زیاد و تولید وسیع جهانی قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید، برنامه‌های اصلاحی این قارچ به علل زیر با مشکلات زیادی روبرو بوده است. نخست این که بیشتر بازیدیوسپورهای این قارچ حاوی دو هسته هاپلوئید متفاوت و سازگار از نظر جنسی می‌باشد که پس از تندش تشکیل یک میسلیوم هتروکاریوتیکی بارور می‌دهد و تنها  درصد اندکی از بازیدیوسپورها تک هسته‌ای (یا با دو هسته مشابه) بوده و قابلیت انجام دو رگ‌گیری را دارند. دوم این که اختلاف فنوتیپی قابل مشاهده‌ای بین میسلیوم‌های هموکاریون و هتروکاریون وجود ندارد و در نهایت آن که تندش اسپور به عنوان اولین گام در یک برنامه اصلاحی بسیار ضعیف و ناهماهنگ است و غالباً با آلودگی‌های باکتریایی همراه می‌باشد. با وجود مشکلات فوق و پیشرفت‌هایی که در اصلاح این قارچ صورت گرفته است. روشهای بهبود نژادی در این قارچ عبارتند از: وارد کردن نژادهای مرغوب، جمع‌آوری ژرم پلاسمهای وحشی، گزینش درون نژادی، دورگ‌گیری و مهندسی ژنتیک. در حال حاضر مهم‌ترین برنامه اصلاحی این قارچ براساس دو رگ‌گیری  هدفمند در بین هموکاریون‌ها می‌باشد. در روش دو رگ‌گیری، هدف آن است که به یک نژاد با شاخص‌های ژنتیکی مطلوب والدین و در نهایت بهبود صفات کمی و کیفی دست یافت. در این تحقیق ده جدایه هموکاریون مختلف که مورد تأیید قرار گرفته است، با انجام تلاقی دای‌آلل در بین آنها، سعی در گرد‌آوری ژن‌های مطلوب نژادهای مزبور در یک نژاد جدید دو رگ و بهبود ژنتیکی برای صفت عملکرد نموده‌ایم. نتایج مربوط به دورگ‌گیری نشان می‌دهد، وقوع پدیده‌هایی همچون اثر متقابل میسلیومی در محل انجام تلاقی، تغییر سرعت رشد و ریخت‌ پرگنه دو رگ نسبت به جفت هموکاریون‌ها، می‌تواند به عنوان معیارهایی جهت انتخاب هیف از محل تلاقی در نظر گرفته شود. در زمان رشد دو رگ‌ها در محیط کشت PDA، قطر پرگنه، تیپ رشدی پرگنه یادداشت برداری شد. دو‌رگ‌های حاصله جهت تأیید، به آزمون میوه‌دهی برده شد که با استفاده از طرح بلوک کامل تصادفی با دو تکرار مورد آزمون عملکرد قرار گرفتند. در طی این مرحله خصوصیاتی نظیر زمان پر کردن اسپاون، میزان عملکرد، وزن تک میوه اندازه‌گیری شد. سپس با انجام تجزیه دای‌آلل، قابلیت ترکیب‌پذیری عمومی و خصوصی اندازه‌‌گیری گردید و بهترین جدایه هموکاریون (A15-8) و بهترین دو رگ  (130-7 A 15-6  ) مشخص شد. همچنین با بدست آوردن نسبت واریانس ترکیب‌پذیری عمومی به خصوصی، اهمیت هر یک از اثرات افزایشی و غالبیت در کنترل صفت عملکرد تعیین شد. بطوریکه این نسبت، معنی‌دار نبود که دلالت بر عمل غالبیت ژنها دارد یعنی صفت عملکرد توسط عمل غالبیت ژنها کنترل شده است. جدول تجزیه واریانس نشان داد که اثر بلوک بی‌معنی است. همچنین ضریب تغییرات آزمایش حدود 5/12% بود و نشان می‌داد که آزمایش دارای دقت بالایی است. نتایج سرعت رشد پرگنه نشان داد که سرعت رشد میسلیوم هموکاریون بسیار کمتر از میسلیوم دو رگ است. همچنین بین قطر پرگنه و عملکرد همبستگی مثبت وجود دارد. نتایج حاصل از تجزیه دای‌الل نشان می‌دهد که می‌توان بهترین دو رگ‌ها و برترین جدایه‌های آمیزشی را جهت تسریع برنامه‌های اصلاحی بعدی معرفی نمود. 

    امروزه تأمین غذا و بویژه پروتئین در کشورهای در حال توسعه به یکی از مسائل بنیادی تبدیل شده است. پروتئین مورد نیاز انسان از دو منبع اساسی شامل منابع حیوانی و دیگری منابع گیاهی قابل تأمین است. پروتئین گیاهی شامل حبوبات، غلات و میوه‌جات و سبزیجات است و پروتئین حیوانی عمدتاً شامل گوشت دامها، طیور، آبزیان و فراورده‌های لبنی و دامی می‌باشد. در ایران، کمبود میزان بارش سالیانه، تخریب اراضی کشاورزی، جنگلها و مراتع، آلودگی بیش از حد منابع آبی، عدم استفاده صحیح و اصولی از نهاده‌های زراعی و مهمتر از همه سوء مدیریت، باعث مشکلات زیادی در تأمین پروتئین شده است. هم اکنون کشور ما بیش از 65 میلیون جمعیت دارد و پیش‌بینی می‌شود تا سال 1400 هجری شمسی این رقم به80 میلیون نفر برسد. با افزایش روزافزون جمعیت و تغییر الگوی مصرف مقدار غذای سرانه و مصرف کل غذا افزایش خواهد یافت. با توجه به مشکلات فوق، در آینده یکی از بحرانی‌ترین مسائل کشور ما، مسئله تأمین پروتئین خواهد بود. در این میان تولید و پرورش قارچ خوراکی از چند نظر حائز اهمیت است، که عبارتند از:

    1 تأثیر اندک شرایط محیطی و آب و هوایی بر پرورش قارچ خوراکی:

    قارچ خوراکی در بیشتر مناطق آب و هوایی کشور بدون تجهیزات و امکانات ویژه قابل پرورش است. زیرا تولید و پرورش آن در مکان‌های کنترل شده و سربسته صورت می‌گیرد. همچنین پرورش قارچ از لحاظ صرفه‌جویی در استفاده از زمین، قابل توجه می‌باشد.

     

    2 صرفه اقتصادی:

    برای تولید و پرورش قارچ خوراکی از بقایای گیاهی محصولات کشاورزی از قبیل کاه و کلش و سایر مواد زاید گیاهی استفاده می‌شود و نیز کمپوست مصرف شده در پرورش قارچ، می‌تواند به عنوان کود آلی مرغوب در باغها و مراتع مورد استفاده قرار گیرد. از سوی دیگر تهیه منابع پروتئینی دیگر، در مقایسه با قارچ، هزینه بشتری دارد.

    3 ارزش غذایی:

    قارچ خوراکی با میزان پروتئین 3025 درصدی هم‌ردیف حبوبات و بالاتر از سبزیجات و میوه‌ها قرار دارد. همچنین هضم 8070 درصدی پروتئین قارچ حائز اهمیت است و میزان کربوهیدرات‌ها و کلسترول در آن پایین است. به دلیلی پایین بودن کالری در قارچ یک رژیم غذایی مناسب برای لاغری است. قارچ‌های خوراکی دارای ترکیبات ضدسرطان نیز می‌باشند. با مصرف قارچ‌های خوراکی می‌توان ویتامین‌های C,E,K,D,A و گروه (B6, B2, B1) B و املاح معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، فسفر و مقادیری آهن مورد نیاز بدن را تأمین کرد. برخی از اسیدهای آمینه در قارچ‌ خوراکی شامل لیزین، تریپتوفان، تریپسین و اسید فولیک می‌باشد (محمدی گل تپه، 1379).

    همچنین مقایسه برخی از اسیدآمینه‌های موجود در قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید با تخم‌مرغ، که یک منبع غذایی غنی از پروتئین می‌باشد، در جدول 2 آمده است (چنگ و مایلز، 1989)[1].

     

    Among edible mushrooms, the button mushroom Agaricus bisporus, is the most important cultivated mushroom in the world. Although this mushroom was first cultured in the 17th century by French growers, but compared with other crops, few efforts have been devoted on its breeding. Nowadays the world production rate of this mushroom is about 38% of total production of commercial edible mushrooms. Although the button mushroom is of importance in commerce, its breeding programes face to lots of problems. Firstly majority basidiospores of

     A. bisporus contain two non-daughter haploid nuclei. Each basidiospore can germinate into a heterokaryotic mycellium while minority basidiospore are mono-nucleus which may cross with another mycellium. The lack of any morphological marker which can distingush homokaryons from heterokaryons is another problem, and finally basidiospore germination process is weak and at risk with bacterial contamination.

    The breeding methods of Agaricus bisporus include: Introduction desirable strains, collection wild germplasms, Intra specific hybridization, cross- breeding and Genetic engineering. The main breeding method in A.bisporus is based on the cross-breeding among compatible homokaryons. In this way the main goal is to access to a strain with favourable genetic index and to improve qualitative and quantitative traits. In this study ten different homokaryotic isolates were selected. Diallel crosses among homokaryotic isolates were accomplished and we tried togather favourable gens of corresponding homokaryons in the new hybrid strains. our finall aim was to improve for the yield trait. The results of hybridization showed that the morphological interaction in the Junction zone of hyphea, the change of growth rate and colony morphology can be considered as three criterions for selecting. During the hybrids growth in PDA Medium, colony radial growth rate and colony type were carefully examined. There were 45 hybrids. The hybrids were subjected to fruity test for verifying, in a Randomized complete block design (RCBD) with two replications. During the fruity test, growth rate in spawn, yield and weight of single fruit were measured. Then the general combining ability (G.C.A) and the specific combining ability (S.C.A) were measured through Diallel analysis. The best homokaryotic isolate (A15-8) and the best hybrid (A 15-6 × 130-7) were selected. The ratio of G.C.A variance to S.C.A variance was non-significant, that meaned yield trait is controled by dominant action. ANOVA table showed block effect was non-significant. coefficient of variation (C.V=12.5%) showed the test has very high precision. The results of speed of colony growth showed speed of homokaryotic mycellium growth was lower than heterokaryotic mycellium. There was a possitive correlation between colony radial growth and yield.

  • فهرست و منابع پایان نامه بررسی قابلیت ترکیب‌ پذیری عمومی و خصوصی برای صفت عملکرد در ده ایزوله خالص هموکاریون قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید (Agaricus bisporus)

    فهرست:

    عنوان                                                                                                                          صفحه

    چکیده--------------------------------------------------------------------- 1

    فصل اول: مقدمه

    دلایل عمده عملکرد پایین قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید در ایران ----------------------- 8

    فصل دوم: بررسی منابع

    تاریخچه پرورش قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید -------------------------------------- 10

    آشنایی اجمالی با قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید ------------------------------------- 12

    طبقه‌بندی ------------------------------------------------------------------ 12

    رده بندی ------------------------------------------------------------------ 12

    اندام شناسی قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید ---------------------------------------- 13

    مشخصات پرگنه در کشت خالص ----------------------------------------------- 15

    نامگذاری علمی قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید:--------------------------------------- 15

    تقسیم بندی واحدهای سلولی میسلیوم از لحاظ تعداد و ترکیب‌بندی هسته‌ای ----------- 16

    ‌چرخ زندگی قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید ----------------------------------------- 16

    بررسی الگوهای چرخه زندگی در قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید ---------------------- 19

    الف هموتالیسم ------------------------------------------------------ 19

    ب هتروتالیسم ------------------------------------------------------ 20

    ژنتیک قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید --------------------------------------------- 22

    روشهای بهبود نژادی در قارچ خوراکی تکمه‌ای سفید:-------------------------------- 24

    الف

     

    کشت بافت ----------------------------------------------------------------- 25

    گزینش از طریق کشت تک اسپوری----------------------------------------- 26

    تهیه نقش اسپور ------------------------------------------------------------- 26

    الف کشت و گزینش تک اسپوری --------------------------------------- 26

    ب کشت و گزینش چند اسپوری --------------------------------------- 27

    اختلاط ساده---------------------------------------------------------------- 28

    تلاقی هدفمند هموکاریون‌ها---------------------------------------------------- 28

    بدست آوردن هموکاریون و تایید آنها---------------------------------------- 29

    1 روش سنتی تأیید هموکاریون‌ها---------------------------------------- 29

    2 تهیه و تایید هموکاریونهای والدی به روش تهیه پروتوپلاست ---------------- 30

    3 تایید هموکاریونها با استفاده از نشانگر RFLP------------------------------ 30

    4 تایید هموکاریون‌ها با استفاده از نشانگر RAPD ---------------------------- 31

    انجام تلاقی بین هموکاریونها و تایید هیبریدها: -------------------------------- 32

    الف استفاده از نشانگرهای غذایی برای تایید هیبریدها:----------------------- 33

    ب استفاده از آیزوزایم‌ها برای تایید هیبریدها: ----------------------------- 34

    ج استفاده از نشانگرهای مقاومت برای تأیید هیبرید‌ها------------------------ 34

    اصلاح برخی صفات با استفاده از روش تلاقی هیبریدها: ------------------------------ 34

    د استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی برای تایید هیبریدها: ------------------- 35

    مراحل انجام آزمون اصلاحی از طریق دورگ‌گیری هدفمند: ------------------------ 35

    1 کشت اسپور------------------------------------------------------- 35

    2 جداسازی تک اسپورها ---------------------------------------------- 36

    3 تهیه اسپاون ------------------------------------------------------ 36

    آزمون میوه‌دهی ------------------------------------------------------ 36

    الف تهیه بستر کشت: ------------------------------------------------ 36

    ب مراحل پرورش و میوه‌دهی: ------------------------------------------ 37

    تولید پریموردیا در سطح محیط کشت: ------------------------------------------- 38

    تولید اجسام میوه دهی در اسپاون----------------------------------------------- 38

    ‌ج تولید اندام باردهی در کمپوست--------------------------------------- 39

    مهندسی ژنتیک------------------------------------------------------ 39

    1 انتقال ژن --------------------------------------------------------- 39

    2 اختلاط پروتوپلاستها------------------------------------------------ 40

    فصل سوم: مواد و روشها

    تهیه نژادها ----------------------------------------------------------------- 42

    روش تهیه محیط کشت غذایی PDA---------------------------------------------- 42

    روش کشت هموکاریون‌ها ------------------------------------------------------ 43

    روش تلاقی هموکاریون‌ها------------------------------------------------------- 44

    نمونه‌گیری از منطقه تلاقی ---------------------------------------------------- 45

    تهیه اسپاون مادری از هیبریدها------------------------------------------------- 45

    تلقیح دانه‌های گندم با کشت هیبرید--------------------------------------------- 46

    تهیه بستر کشت (کمپوست)--------------------------------------------- 47

    الف پاستوریزاسیون و آمونیاک‌زدایی ------------------------------------- 49

    ب مایه‌زنی کمپوست ------------------------------------------------- 49

    ج خاک‌دهی بستر کشت----------------------------------------------- 49

    هوادهی و افت سریع دما------------------------------------------------------- 50

    محاسبه قابلیت ترکیب‌پذیری عمومی و خصوصی ----------------------------------- 53

    محاسبه واریانس ترکیب‌ پذیریی عمومی و خصوصی--------------------------------- 53

    محاسبه واریانس  افزایشی و غالبیت---------------------------------------------- 53

    فصل چهارم نتایج و بحث

    نتایج بررسی سرعت رشد (قطر پرگنه هموکاریون‌ها)--------------------------------- 55

    تیپ رشدی پرگنه هموکاریون -------------------------------------------------- 55

    نتایج سرعت رشد در هتروکاریو‌ن‌ها ---------------------------------------------- 59

    نتایج مشاهده‌ای تهیه اسپاون --------------------------------------------------- 60

    نتایج مشاهدای آزمون میوه‌دهی ------------------------------------------------ 60

    جدول تجزیه واریانس برای صفت عملکرد در دورگ‌ها ------------------------------- 61

    جدول قابلیت ترکیب‌پذیری عمومی در هموکاریون‌ها -------------------------------- 64

    جدول قابلیت ترکیب‌پذیری خصوصی دورگ‌ها ------------------------------------- 64

    جدول مقادیر اجزاء ژنتیکی ---------------------------------------------------- 66

    ضریب همبستگی ------------------------------------------------------------ 66

    پیشنهادات ----------------------------------------------------------------- 67

    منابع ---------------------------------------------------------------------- 69

    پیوست--------------------------------------------------------------------- 75

    چکیده انگلیسی ------------------------------------------------------------- 78

     

     

    منبع:

    ندارد.

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت